Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Ewka22
To co wolno? :) bez przesady :)
Ja piję 2 kawki dziennie, czarne. Kazdą zapijam 2 szklankami wody. Oczywiscie nie od razu, tylko na spokojnie popijam sobie.
Ryb duzo nie jem więc nie wiem...
A mięsko jem co 2 dzień. Głównie drób (aczkolwiek piszą, że duże ilości białka nie są wskazane więc nie przesadzać z ilością)
Pozdrowienia :)
-
Witam.ewka22 bez obaw z calperosem ja przez1.5 miesiaca po operacji bralam 7kapsulek i 2 ug alfadiolu i2 razy magnez lek.nie suplement.tez obawialam sie o nerki wiec duzo pilam pocilam sie i sikalam nawet siedem razy w nocy.w szpitalu oprocz kapsulek co4 h dawali mi dozylnie wapno w wielkiej strzykawce.Lek.twierdza ze to z powodu usuniecia przytarczyc stad parathormon mialam bardzo niski 3 a norma 16-87.po1.5 mies.zmniejszyli mi calperos do4 dawek i alfadiol raz dziennie.trzeba sie nauczyc i miec zawsze przy sobie calperos w torebce jak klucze telefon.pani oddzialowa w gliwicach tlumaczyla mi w dzien wypisu po7 dniach pobytu ze sama naucze sie rozpoznawac kiedy wapn mi spada i zeby w razie czego dobrac sobie kapsulke lub rozpuszczalnym sie podratowac(choc 6 rozpuszczalnych daje dopiero nasza 1 tysiaczke jak to mowia panie w aptece)wiec jak stopy dlonie mi dretwialy mi mrowily rozpuszczalam sobie wapno.gdyz przedawkowac go sie nie da gdyz nadmiar sie wysika.no i przez7 miesiecy tak sie bawie poziom wapna nadal w dolnych widelkach normy.Co do Tsh to dopiero wczoraj sukces tsh-0,13 dawka 250 eutyrox a tak to sie bujalam z wynikam 5/10/15/20/50/60.Co do terapii izotopowej to we wnioskach mam napisane zeby nie przerywac zazywac hormonu a w okresie 3 miesiace przed przyjeciem do szpitala nie stosowac srodkow kontrastowych doTK lekow wykrztusnych preparatow wielowitaminowych niektorych srodkow odkazajacych.joduo jedzenia lek.rodzinna mi mowila zeby nie popadac w paranoje chodzi tylko o unikanie jodu,ale od soli jodowanej ciezko jest uciec w 100%bo znajduje sie wszedzie.choc sama staram sie solic morska ale jedzac cos u kogos nie bede pytala jaka sol uzywa bo to chore.co do ryb jadam b.duzo nawet morskich w dzisiejszych czasach one maja wiecej syfu i rteci niz jodu a na slasku ciezko jest dostac swieza morska rybe wiec nie popadam w obled.Ciekawe czemu jednym nakazuja odstawiac hormon a innym nie.zapytam sie w lutym na oddziale.ale moze chodzi o to co ktoras pani tu pisala o stan zdrowia moze osoby takie jak ja co choruja jeszcze na kilka innych chorob nie musza odstawiac.acha byl tu temat czy przed badaniem tsh brac hormon?a wiec brac zdecydowanie brac.choc lekarze maja odmienne zdania lecz mi p.doktor z zamilowania powiedziala ze pominiecie dawki przed bad.krwi jest bledem gdyz hormon itak utrzymuje sie w organizmie do tygodni.Tak samo jak przy zmianie dawki na wieksza nie ma potrzeby sie co chwile kluc z nadzieja ze tsh spadlo bo proces ten trwa do 3 miesiecy.Milego ;)
-
karolaols
- na moim ostatnim wypisie nie ma informacji, ile dni teraz będę w szpitalu - przy pierwszym jodzie diagnostycznym, po odstawianiu hormonu, w Zgierzu byłam przez 5 dni.
Za drugim razem podobno tylko 4, ale zobaczymy.
fasola1983 - a do szpitala faktycznie zadzwonię i będę miała pewność.
-
Dziekuje wam za pomoc :D troche jestem pzerazona tym wszystkim bo wczoraj strasznie piekla mnie noga a pzeciez uwazalam co jem... dzis mam miec wyniki parthormonu to zobacze czy jest jakas szansa ze to sie unormuje czy tak juz reszte zycia... kurcze a obiecywali ze nic takiego sie nie wydarzy ;(
-
Ewka22 a badali Ci parathormon?
Bo u mnie to było tak:
Po operacji zbadali mi parathormon i wapń. Wapń był w normie, a PTH mialam 8 (norma zaczynała się od 16). Kazali brać mi 3xCalperos 1000 i 1x alfadiol. Po miesiącu od operacji jak byłam u mojej endo zeszła mi z 3 tabl. Calperosu do dwóch i powiedziała, że skoro mam PTH tylko, że obniżony to po prostu część przytarczyc mi wycieli a część zostawili (na wynikach hist-pat było też napisane przy opisie obu płatów "W utkaniu widoczna przytarczyca"). I te które zostawili muszą się rozrosnąć, żeby zastąpić te które wycieli i trzeba im dać minimum pół roku. I miała racje. Po 4 miesiącach od operacji mój PTH wynosił 35 więc zeszłam do 1 tabl Calperosu i endo kazała mi tą 1 tabl brać do marca do wizyty w Gliwicach. Mam nadzieję, że mi go tam już odstawią :) Dodam, że nie miałam objawów niedoboru wapnia. Badali mi go na drugi dzień po operacji i od razu wcisnęli Calperos.
-
badali massi niestety był poniżej 3 teraz zrobiłam sobie sama do rodzinnego jak pójde bo on lubi miec wszystko.....ale wiem że mam te przytarczyce z lewej strony bo napewno zostały po pierwszej operacji a z lewej strony teraz tylko poszły wezły przyśrodkowe wiec nie powinnni w tych lewostronnych grzebac
-
nie mam jesze wyników parathormonu
-
Hej wszystkim.
Czuję się zamiast lepiej to gorzej. Ja, moja przyjaciółka i kolezanka ze szpitala, wszystkie ten sam problem.
Ogólny brak sił, mocy. Senność i drzemki w ciągu dnia.
Wszystkie bylysmy na jodzie diagnostycznym i miałyśmy tsh powyzej 100.
Wracamy do euthyroxu powoli.
Najgorszy ból rąk, łokci, stawów, kości... nie wiemy same czego. Bóle kręgosłupa i bóle głowy. Lecimy na przeciwbólowych, głównie na solpadeinie.
Jutro zadzwonię do jeszcze jednej znajonej ze szpitala. Dam znać jak ona się czuje.
Pozdrowienia
-
Witam, dawno mnie tu nie bylo więc dla przypomnienia napiszę że w czerwcu mialam usuniętą całą tarczycę wraz z układem chłonnym środkowym. Okazało się że to mikrorak brodawkowaty 7mm, czy są jeszcze na tym forum osoby które miały podobną sytuację i nie musiały być w ogóle leczone jodem? Mi w Gliwicach powiedzieli że jest dobrze i zobaczymy za rok co dalej(czyli czerwiec 2017) Pozdrawiam wszystkich :)
-
fasolko ty może masz jeszcze wysokie tsh i stąd te obawy ospałości i złego samopoczucia... bo bóle i ospałosc to endo mi mówiła że od wysokiego tsh