Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13066 odpowiedzi:
  • 7 lat temu
    W tym wczorajszym wyniku usg mam wpisane: prawy plat tarczycy 11x13x29 mm Lewy plat tarczycy 11x12x26 mm Ciesn 4,3mm Kikut tarczycy o niejednorodnej, obniżonej echogenicznosci, bez wyraźnych zmian ogniskowych. W protokole operacji jest wpisane m.in. wycięto plat piramidowy.... tarczycę wycięto w jednym bloku wraz z ciesnią i przesłano do badania histopatologiczne go. W wyniku histopatologiczny natomiast napisali: Tarczyca wagi 30g o wymiarach 4x4x3 cm. W biegunie gornym plata lewego obecny jest lity, biały, nieregularny guz o wymiarach ok. 25x20x15 mm Z tego wynika ze wycieli całą tarczyce z ciesnią, to jakim cudem po niecałych 2 miesiącach mam takie duże części plata lewego i prawego i jeszcze na dodatek ciesn. Czy ciesn tez może odrosnac tak szybko? I czy takie duże części tarczycy mogą odrosnac w tak krótkim czasie?
  • 7 lat temu
    Z tych nerwów pojechałam dzisiaj na wizytę do profesora, który mnie operował. Powiedziałam co się wydarzyło, a ten ze spokojem wytłumaczył mi, że USG nie robi się wcześniej niż kilka miesięcy po operacji, bo w miejscu gdzie była tarczyca są m.in. krwiaka I coś tam jeszcze (nie pamiętam co) i może to zostać źle odczytane np jako tarczyca. Zapewnił, że usunął mi całą tarczyce, ale jeżeli chcę to zrobi mi USG żebym była spokojniejsze. Zrobił i powiedział, że nie widzi tam nic niepokojącego. Pani radiolog musiała mieć niezłą fantazję, że podała nawet wymiary płatów tarczycy i cieśni i powiedziała jeszcze, że przecież wie jak wygląda tarczyca bo robi USG od 30 lat. Uważam, że każdy lekarz co kilka lat powinien miec obowiazek dokształcania, bo takie pomyłki nie powinny mieć miejsca, bo cierpią na tym pacjenci. Kurcze a ja wpadłam w taką panike:) przejechałam na tą wizytę ponad 300 km i wróciłam do domu przed północą, ale przynajmniej jestem spokojna;)
  • Massie tabletkę dają w olowianej kapsule dosyć ciężkiej. Dają też długa rurkę tzw pipete. Naszym zadaniem jest odkręcić kapsule, wieczko odłożyć na bok w widocznym dla nich miejscu (obserwują przez kamere) otwierasz jednorazową pipete nabierasz na nią tabletkę z kapsuły i przechylasz do buzi, polykasz i popijasz. Oczywiście dotykasz językiem i rozpuszczą Ci się w zoladku ale rękami dotknąć nie można - paradoks moim zdaniem. Procedura jest mega łatwa ale dużo jest osób starszych a wiadomo jak to z nimi często jest także tłumaczone jest tyle razy ze az masz poczucie ze to takie trudne ze nie ogarniesz ;) Kiedy masz duży jod? Z rad to weź wszystko do pokoju w woreczkach foliowych np herbatę cukier itp. Oni będą jeszcze sprawdzać - chcą żeby po nas zostało jak najmniej śmieci bo są radioaktywne. Ja nabrałam tych cukierków kwaśnych i zelkow kilka paczek i nawet tego nie pozjadalam. Także polecam jakieś landrynki, mandarynki, cytrynę może jedną. Gumy do żucia i tyle. Telefon w etui które potem wyrzucisz, ładowarkę w workui najlepiej odłożyć do piwnicy ja potem na parę tygodni. Telewizor jest w pokoju. Także kilka gazet (możliwe że będą jakieś po poprzednich lokatorach;)). Stare dresy i piżamy, Stara bielizna dla własnego komfortu. Lepiej być brudnym i się przebrać niż w ogóle nic nie robić;) chusteczki nawilżanie. I przede wszystkim grzebień który też wyrzucisz- ja nie wzięłam więc się nie czesałam 4 dni ;)
  • Karolaols dzięki za rady :) <3 A o jakie etui na telefon chodzi? Przeraża mnie to wszystko i nie umiem się domyślić :( Chociaż myślę, że wezmę stary telefon i po sprawie. A wody ile polecasz wziąć? Bo chyba tu dziewczyny pisały, że wodę trzeba zabrać bo będzie trzeba dużo pić. Przypomnij mi jeszcze proszę, byłaś w Gliwicach? Bo z tego co wiem tak dają piżamy. Kobitki mają czerwone, faceci niebieskie. Pamiętam jak byłam pierwszy raz w Gliwicach i widzieliśmy z mężem ludzi idących na Scyntygrafię. Zastanawialiśmy się wtedy, dlaczego wszyscy mają te same piżamy, takie dziwne dla nas to było :D
  • Aaa zapomniałam dodać. Do szpitala jadę 1 marca. Jod mam 3 marca.
  • 7 lat temu
    Mona Mój syn niecałe dwa miesiące po operacji miał jod w Gliwicach i usg.Onkolog ,która mu robiła powiedziała, że bez sensu to usg bo za krótki okres od wycięcia tarczycy i glupotki wychodzą.konsultowaly we dwie, ale doszły do wniosku ,że zbyt duży obrzęk.Kolejne wizyty i ust były już ok.:-)
  • Dziewczęta ja od jutra już oszałamiająca dawka Euthuroxy 75mg buahaha. Jak to mi się dłuży. Ciągle zalana wodą i zmęczona ale już przynajmniej nie przybieram na wadze. Pamięta któraś ile trzeba czasu przy powrotach żeby tsh spadło do naszych norm? Chodzę na treningi ale nie mam tyle sił co wcześniej. Denerwuje mnie to ale wiem, że nie przeskoczę. Z radiologami bywa różnie. Mi kiedyś na rentgenie zatok wypisał, że mam "kostniaka". Pani doktor zawołała mnie do szpitala, powtórzyli i konsultowała z 2 innymi lekarzami ale nic nie znaleźli. Pozdrowienia i dobrej nocy :)
  • Massie ja mówiłam o Warszawie. W Gliwicach mają chyba luzniejsze zasady :) chyba nawet kapac się można ale być może coś pomyliłam ;) Etui przeźroczyste jakieś, może być zwykły woreczek ale lepsze takie żeby było dobrze użytkować telefon bo jednak dla mnie dostęp do neta przez telefon był zbawieniem;) na szybkę naklejkę na przyklad. Potem zdejmujesz i już. Fasola ja od dwóch dni wzięłam 50 po tygodniu mogę przeskoczyć na 100 :) przy przyjęciu tsh mialam 75 także i tak całkiem nieźle ;)
  • Dziś mnie cały dzień męczył ból głowy. Jutro siadam do komputera popracować (nie jestem pracoholiczka tylko w prywatnej firmie pracuje hihi). Od synka kwarantanna do poniedziałku. Sylwusia co u Ciebie? Tak w ogóle to dziękuję za relację obszerną (nie pamiętam czy odpisałem ns twój post-pewnie nie ) <3
  • Karolaols Ja nie wiem w sumie ile miałam, bo mam wpisane ze tsh>100 My bierzemy od 25mg i zwiększamy o 25mg co 3 dni... :) az dojde do dawki 150/175mg

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat