Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13033 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    Fretka,
    tak, właśnie dlatego chodzi się tak często by dobrać odpowiednią dawkę bez skutków ubocznych dla organizmu. Ja początkowo, zaraz po jodowaniu, chodziłam co 6-8tyg., po pół orku co 2-3m-ce, a po kolejnym roku co 4m-ce, no i po kolejnym miało być co 6 ale byłam w ciąży więc musiałam być co miesiąc. Teraz mam wizytę w styczniu, a byłam we wrześniu. Dawkę dobiera się stopniowo by organizm nie "wariował". Ja aTG rok temu miałam na poziomie 15 i było ok.

Fasola,
    dobrze myślisz im wyższa dawka tym niższe tsh i większa nadczynność.
    Może Fretce endo zwiększyła dawkę by tsh było jeszcze niższe ale było to bezpieczne dla organizmu, np.: bez kołatania serca itd.
  • 12 lat temu
    oczywiście masz rację!! błąd się wkradł. ciut ZMNIEJSZYŁA mi dawkę hormonów.

a co do antyTG to nic nie skomentowała, jedynie mam napisane, że wartość TG nie ma wartości prognostycznej, bo mam za wyskie p/ciała. TG u mnie poniżej 0,1, niewykrywalne.
  • 12 lat temu
    fretka-flynn

Masz za niskie tsh i endo zwiększa Ci dawkę ? rozumiem, że mówimy o dawce hormonów.

Ja myślałam, że to jest odwrotnie. Przynajmniej w moim przypadku. Mi zwiększała dawkę euthyrox ze 150 na 175, bo miałam za wysokie tsh.

Jeśli chodzi o antyTG to miałam badane teraz przed jodem i miałam dużo podwyższone. Uznali, że to dlatego, że nie biorę hormonów i jestem w dużej niedoczynności i że jak zacznę znowu brać hormony to będzie spadać. Kontrolę u endo mam na początku grudnia więc dopiero wtedy się dowiem czy spadnie.

Pozdrawiam :)
  • 12 lat temu

Użytkownik @ona25 napisał:
    kasiabzle Cie zrozumialam sorry :/ myslalam ze Ty do endo chodzisz co 5 lat chyba ze zle sie czujesz to czesciej a Ci chodzilo o jod - ja do endo chodze co 4 miesiace chociaz tak naprawde powinnam juz chodzic co roku pierwszy jod mialam w 2010 (po operacji) a nastepny bedzie za 3 lata :) nie mam jodu co 4 miesiace hihi zle wytlumaczylam fretka-flynnzle Was zrozumialam :/ dosyc czesto chodzisz do endo - jak dlugo bedziesz chodzila co miesiac ?dla mnie endo mowi ze za czesto przychodze ale powiedziala ze jak dla mnie tak jest lepiej to jej to nie przeszkadza :)

ja jestem świeżynką:) może dlatego, tak często aby dobrać dobrą dawkę, bo teraz miałam za niskie tsh, więc ciut ZMNIEJSZYŁA dawkę i chce sprawdzić.
    jak jest u Was z przeciwciałami anty TG?? bo ja miałam w normie po operacji , a teraz mi się zwiększyły!!!
  • 12 lat temu
    elza

Mam lekki "roztrój" nie wiem czego. Miałam zaraz po wyjściu ze szpitala ( po jodzie) wzdęcia, bóle brzucha. Myślałam, że może za dużo błonnika w diecie.
    Do tego często miałam mdłości np po czymś słodkim albo po mleku i po wielu produktach mi się odbijało.
    Teraz już jest duuużo lepiej ale na wizytę czekałam 3 tygodnie no to poszłam :))

Lekarz powiedział mi wczoraj, że morfologię mam idealną i enzymy wątrobowe ok. Podejrzewa jakieś zapalenie.
  • 12 lat temu
    kasiab

zle Cie zrozumialam sorry :/ myslalam ze Ty do endo chodzisz co 5 lat chyba ze zle sie czujesz to czesciej a Ci chodzilo o jod - ja do endo chodze co 4 miesiace chociaz tak naprawde powinnam juz chodzic co roku

pierwszy jod mialam w 2010 (po operacji) a nastepny bedzie za 3 lata :) nie mam jodu co 4 miesiace hihi zle wytlumaczylam

fretka-flynn

zle Was zrozumialam :/ dosyc czesto chodzisz do endo - jak dlugo bedziesz chodzila co miesiac ?

dla mnie endo mowi ze za czesto przychodze ale powiedziala ze jak dla mnie tak jest lepiej to jej to nie przeszkadza :)
  • 12 lat temu
    Ale czy cos ci dolegało? może to po pobycie w szpitalu?
  • 12 lat temu

A ja byłam dziś u gastroenterologa i dostałam skierowania na badania w kierunku bakterii, enzymy trzustkowe ( wątrobowe mam ok, bo robili mi w szpitalu teraz przy jodzie) i GASTROSKOPIĘ ( aaaaaa !!!! ) --> ustalili mi termin na 30.10.

Lekarz powiedział mi, że najprawdopodobniej mam jakieś zapalenie ale w ciemno nie będzie mi dawał leków.
    I to się nazywa profesjonalne podejście :))))
  • 12 lat temu
    Jorkga,
    ja polecam to samo co Fretka-flynn.

Fretka,
    ja na samym początku też miałam tak często kontrole, a później już coraz rzadziej.
  • 12 lat temu
    Jorkga w aptece są takie spraye nawilżające na gardło, no i trzeba dużo pić.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat