Rak pęcherza moczowego
Walczę z nim już 8 lat,po pięciu latach walki okazało się, że są nacieki i jedyne wyjście to usunięcie pęcherza i wszystkiego co jest w pobliżu. Decyzja musiała być podjęta błyskawicznie. Oczywiście zdecydowałam się na tak skomplikowaną operację. Od trzech lat mam pęcherz zrobiony z jelita, początki były trudne, ale już jest ok. Myślę, że przerzutów nie będzie, wierzę w to bardzo mocno.
Pozdrawiam wszystkich chorych i zdrowych, życzę wytrwałości i wiary w siebie:))
-
alexandra no widzisz o tym nie wiedziałam - w takim razie kupię sobie i wypróbuję, ale w szpitalu tego nie robią. Dziękuję i pozdrawiam
-
Pamiętajcie, że przed przyklejeniem płytki, czy worka jednorazowego na umytą i osuszoną skórę wokół stomii trzeba nałożyć cienką warstwę płynu ochronnego zwanego " drugą skórą". Płyn ten tworzy na skórze ochronny film i chroni skórę przed ewentualnymi podciekami i zapobiega podrażnieniom skóry wokół stomii.
-
Anetka160 może przyda Ci się moja rada - ja przemywam skórę mydełkiem ze srebrem można takie kupić w aptece to jest specjalne mydło namydlę myjkę i myję bez żadnych tam wacików czy gazików. A i posłuchaj kochana skóra przed przyklejeniem worka czy płytki musi być sucha o odtłuszczona bo inaczej to nie będzie sensu.
Pozdrawiam Ciebie i Babcię
-
dona oczywiście że tk będzie dobry wynik tylko dziwi mnie że masz "maleńką nadzieję" czyżbym ja bardziej od Ciebie wierzyła. Ja już teraz wymieniłam płytki na 15mm i jest ok przynajmniej nie narażam skóry mówię Ci miałam wyżarte rany od moczu bo mi pierwsza dostawę dali 35mm mówię o otworze w płytce. Złożyłam już dokumenty dot.dodatku w ZUSie i w MOPSie mam czekać w ZUSie do trzech tygodni a w mopsie ok 2 miesięcy. No zobaczymy będzie komisja to orzeknie ale ja mam takie zezowate szczęście że mi chyba nie przyznają no nie będę zapeszać. Teraz po wymianie ten wężyk co mam to jest ok bo poprosiłam i mi od razu przycięła także mam chyba z pięć centymetrów od brzucha.
Wiesz tak ogólnie to jest ok Kochana 26 trzymam kciuki nie wiem czy już pisałam ale jestem zarejestrowana do urologa tam gdzie mnie operowano wizyta jest 4 luty to pewnie od razu mi da skierowanie na tk bo to minie 6 m-cy od operacji. Kurde nie mam umiaru jak się rozpiszę. Pa
-
Witam wszystkich i pozdrawiam ,dawno mnie nie było bo nie czułam się zbyt dobrze, znów kłopot z wężykiem,dali trochę za cienki i po 2 tygodniach po prostu się zatkał i musiałam jechać na wymianę,teraz mam gruby i czasem mnie boli przy chodzeniu, ale jakoś to będzie ,boję się coraz bardziej bo 26.11 mam tk i rok to duży okres czasu ale mam maleńką nadzieję że będzie dobry wynik,
Margo napisz co u ciebie, jak wężyk się sprawuje ,czy załatwiasz ten dodatek i jak się czujesz
Heniek a jak tam u ciebie ,czy wszystko dobrze, napisz coś o wnukach
-
Anetka160 jeżeli worki się odklejają i jest uczulenie to znaczy że trzeba zmienić worki ,nie każde nadają się na każdą skórę, radziłabym iść do sklepu gdzie pobieracie worki i poprosić o inne rodzaje do przetestowania, ja np nie mogłam z Coloplastu a inni je chwalą , ja używam z firmy Dansac,są jeszcze z Conva Tec, nie napisałaś jakie używa babcia,jeśli płyn do przemywania też jest z tej firmy co worki to on też może uczulać ,jeśli w sklepie nie mieli by to podam ci nr telefonów i dzwoń po próbne zestawy do tych firm a na pewno przyślą :Coloplast-800-269-579; Conva tec-800-120-093; Dansac-800-800-783; Salts Healthcare-800-633-463,worek wytrzyma jednoczęściowy przez dobe a dwuczęściowy: płytkę zmienia się co kilka dni a worek codziennie, pozdrawiam
-
Proszę o pomoc, babcia jest dwa tygodnie po operacji ma worek.
Wszystko byłoby w porządku gdyby nie ciągle odklejające się worki i uczulenie chyba na te waciki do przemywania skóry.
Czym można je zastąpić i czy te worki tak będą się często odklejać? (tzn srednio co 3-4 godziny)
podaje swojego maila : anetta.czl@interia.pl i proszę o odpowiedź
-
Witam, czy może mi ktoś poradzić?
Mój tata ma wycięty pęcherz moczowy - rak z naciekami (ma stomię) - dochodzi do siebie po operacji, ale lekarze kazali mi zgłosić się do poradni onkologicznej - jestem z Lublina. Może ktoś mi doradzić jakieś nazwisko lekarza do którego warto by się zgłosić. Czy w ogóle w Lublinie warto? Czy może lepiej jechać do Warszawy albo gdzieś indziej?
Poradźcie prosze
-
Kolejna kontrola i wszystko ok!! Tylko serce słabiutkie.
-
mamba
podam ci adres agata-107@o2.pl, przepraszam ale czasami jak piszę to jestem padnięta po całym dniu, jak napiszesz podam ci nr telefonu na pewno coś poradzę.
Gdzie jesteś umówiona na wizytę?
Powiem tak na pewno nie zrobi nic pochopnie, bo taka operacja jest bardzo poważna i decyzje o jej podjęciu podejmuje się jak nie ma perspektywy na leczenie