Rak pęcherza moczowego

15 lat temu
Walczę z nim już 8 lat,po pięciu latach walki okazało się, że są nacieki i jedyne wyjście to usunięcie pęcherza i wszystkiego co jest w pobliżu. Decyzja musiała być podjęta błyskawicznie. Oczywiście zdecydowałam się na tak skomplikowaną operację. Od trzech lat mam pęcherz zrobiony z jelita, początki były trudne, ale już jest ok. Myślę, że przerzutów nie będzie, wierzę w to bardzo mocno. Pozdrawiam wszystkich chorych i zdrowych, życzę wytrwałości i wiary w siebie:))
11542 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    heniek znalazłam wśród Twoich wpisów informację, że u Ciebie jakiś czas po operacji też pojawiła się przepuklina. Napisałeś również ,że musiałeś zakładać pas.Jak długo go nosiłeś?czy to pomogło?czy może nadal go stosujesz?
  • 11 lat temu
    Witam, wróciłam ze szpitala.
    "Chłopów" do przyjęcia na urologię milion!No co się dzieje?
    Byliśmy o 8.00. a o 14.00. dopiero łózko i to na razie na korytarzu!
    Karola0704 też byłam na takim poziomie wiedzy jak Ty, ale tu ludzie bardzo pomagają , pytaj to wszystkiego się dowiesz!Mój tata też super wygląda, a przytył do 96 kg ale tego "gada" ma w sobie!A trzymam się wersji ,że aby do piątku będzie go miał!!!

• bo lekarz powiedział wprost że ona tej operacji usuniecia całego pęcherza nie przezyje no i teściowa powiedziała ze nie zgadza sie na operację 20 marca ma iść na oddział na badania i nie wiem czy namówią ja na operację czy dadzą leki
  • 11 lat temu
    karola nie jesteś głupia ja na początku choroby ojca nie miałam pojęcia o przebiegu chorób nowotworowych a szczególnie raka pęcherza. Dzisiaj jak zapewne wszyscy na tym forum którzy odpowiednio długo obcują na co dzień z tąchorobą mogliby poprowadzić konsylium medyczne na temat raka pęcherza moczowego. Każda choroba ma swój symbol/kod w tym wypadku C67.9 oznacza nowotwor pęcherza moczowego czyli domniemywam że można go sklasyfikować do stopnia T1 lub T2 co oznaczałoby że guz nie przekracza mięśniówki właściwej . Gdyby T było w granicach 3,4 wówczas symbol choroby byłby C67.8 co oznacza nowotwór złośliwy pęcherza moczowego : zmiana przekraczająca granice pęcherza mocz. Natomiast G3 oznacza najwyższy stopień złośliwości skala jest od1 do 3 . Z tego wynika że teściowa jak najbardziej kwalifikuje się do radykalnej cystektomii nie rozumiem tylko skąd ta zwłoka u lekarzy .......? Przy czym powszechnie wiadomo że czas ma tu niezwykle istotny czynnik rokowniczy.!!!! Beata 41 operacja tuż tuż a potem wszystko się zmieni oczywiście na lepsze .....bo zdrowe . Trzymam kciuki za tatę ale i za ciebie żebyś dzielnie to zniosła pamiętaaj że twoja siła bardzo się przyda tacie głowa do góry zuchu . Czekamy tu wszyscy na dobre niusy
  • witam ponownie byłam dzis u teściowej i widziałam jej wyniki na wypisie ze szpitala było napisane tak ROZPOZNANIE C67,9 NOWOTWÓR PĘCHERZA MOCZOWEGO (nieokreślony co to znaczy) a na wyniku histo. GUZ PĘCHERZA MOCZOWEGO Z NABŁONKA PRZEJŚCIOWEGO G3 ( wyniki krwi i moczu ma tragiczne tyle wiem ) czytałam o tym w necie ale chyba jestem za głupia bo nic nie rozumiem czy to jest bardzo źle czy co bo już nie wiem. A może szwagierka panikuje za mocno ?Teściowa dziś wyglądała super jakby nie była chora i tak było przez ostatnie dni

Błagam powiedzcie po ludzku o co chodzi w tych wynikach bo ja już głupieje
    z góry dziękuje
  • 11 lat temu
    dodiderek dodatek pielęgnacyjny dostaje się przy pierwszej grupie inwalidzkiej, jeśli ojciec ma drugą to składajcie do zusu dokumenty o pierwszą grupę ze względu na pogorszenie stanu zdrowia i od razu dostanie dodatek, można też dostać dodatek przy drugiej grupie ale też musi składać dokumenty o dodatek i też stawać na komisji, mops i pcpr to to samo i tam też można złożyć dokumenty o grupę inwalidzką i przy pierwszej grupie może dostać dodatek pielęgnacyjny ale jest on mniejszy od tego z zusu (można brać tylko albo z zusu albo z mopsu), poza tym z mopsu może mieć przywileje np. karte parkingową,bezpłatne bilety,dopłaty do sanatorium lub sprzętu np.aparat słuchowy lub dopłatę do przebudowy łazienki itp.,składajcie dokumenty i do zusu i do mopsu bo to się ojcu należy, pozdrawiam i nie bój się stomii to tylko tak wygląda ale nie boli
  • Ja jutro idę na przyuczenie do pielęgniarki więc po raz pierwszy zobaczę jak to wygląda na żywo. Myślę że tata bedzie bardziej zestresowany niż ja.

Wiem że ten temat byl nie dawno poruszany ale nadal nie jest to dla mnie jasne więc pozwolę sobie spytać. 2 lata temu jak mój ojciec byl w kiepskim stanie orientowalam się w temacie dodatkowych przywileji z zusu i wtedy powiedziano mi że dodatek pielęgnacyjny można otrzymać w momencie uzyskania trzeciej grupy inwalidzkiej.mój ojciec ma obecnie drugą. I że można o takie pieniądze ubiegać się w MOPSie i ZUS. Dlatego nie rozumiem dlaczego piszecie o PCPRze. Moze mi to ktoś wyjaśnić? Już głupia jestem w tym wszystkim.
  • 11 lat temu
    Sierotka zapytalam na forum stomicy.org.niestety bardzo mnie zasmucil fakt,ze jezeli bedzie potwierdzone ze to faktycznie przepuklina to trzeba bedzie to zoperowac.kurcze w tak krotkim czasie kolejna operacja?!
  • 11 lat temu
    No wierzę, wierzę ale oj ciężko, dziś tata dyspozycje wydał, napisał co jak i kiedy robić, prosta rzecz "rachunki" ale on to robi, to teraz dla nas to masakra!Lekarz powiedział, że będzie na diecie zero jedzenia kilka dni, to dziś chyba za dużo się najadł...ha ha ha a tak w ogóle waży 96 kg ale to taki wielki chłop, że w zasadzie nie widać...ale jak spadnie waga to będzie widać napewno, jak u Was było przed , jakie przygotowanie w szpitalu?Długo trwała operacja?
  • 11 lat temu
    Byłam, dziś u lekarza, jutro już wiozę tatę i może operacja w piątek i dopiero się zacznie...oj zacznie się...

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat