Rak pęcherza moczowego
Walczę z nim już 8 lat,po pięciu latach walki okazało się, że są nacieki i jedyne wyjście to usunięcie pęcherza i wszystkiego co jest w pobliżu. Decyzja musiała być podjęta błyskawicznie. Oczywiście zdecydowałam się na tak skomplikowaną operację. Od trzech lat mam pęcherz zrobiony z jelita, początki były trudne, ale już jest ok. Myślę, że przerzutów nie będzie, wierzę w to bardzo mocno.
Pozdrawiam wszystkich chorych i zdrowych, życzę wytrwałości i wiary w siebie:))
-
-
Podwyższona temperatura napewno też ma wpływ na apetyt.
-
Witaj Eliee. Ibuprom napewno mozna podawać, tym bardziej, że przepisał go lekarz. Ibuprom zawiera substancję czynną. Działa ona p/zapalnie i p/gorączkowo. Nospa działa z kolei na określony typ mięśni,jeżeli więc jest gorączka to lepszy jest ibuprom. Wydaje mi się, że ranigast raczej nie ma wpływu na apetyt, on osłania żołądek, chyba zmiejsza wydzielanie kwasów . Brak apetytu to pewnie stres i chemia.Ta ostatnia sprawia, że jedzenie ma inny posmak , są odczuwane inne zapachy nie tożsame z daną potrawą. Oczywiście to jest tylko moje zdanie.Jeżeli chodzi o ten ból nóg to pewnie występuje on po tej chemii.,która uszkadza nerwy obwodowe.Można powiedzieć lekarzowi na wizycie.Być może cos zaleci.To picie to jest to co próbowałam pic Masz racje chodzi o to białko.Ale w aptece ogólnoe mówia,że na poprawe apetytu.To chyba działa w ten sposób,że nawet jak się mało je,to waga nie powinna spadać, bo organizm dostaje budulec.
-
Roza, to te drinki ? One przede wszystkim dostarczaja bialko organizmowi, nawet nie wiedzialam, ze poprawiaja apetyt. Pozdrawiam cieplutko.
-
Roza , moze temperatura obniza mu apetyt ? A moze to wplyw ranigastu , ktory byl jednym z czterech lekow podawanych dozylnie podczas chemioterapi ? On pije drinki onkologiczne -zaraz zrobie zdjecie i wysle . Acha...powiedzial mi tez dzisiaj , ze nogi go bola i nawet zle mu sie chodzi-to moze byc od tych lekow onkologicznych ? ( taxol)
-
Bolek, on ma temperature , wiec trzeba czyms zbijac...ja balam sie nawet dac paracetamol bo licho wie jeszcze w jakas interakcje z lekami onkologicznymi wejdzie-tak myslalam-a pielegniarka w szpitalu smiala sie ze mnie , ze kazalam mezowi cierpiec i dlategp nie dalam ;). Ibuprom zaordynowal lekarz -wpisal to nawet w karte informacyjna. Martwie sie bo mimo,iz bierze lek na obnizenie temperatury to teraz ma np 38,8 ...a rano mial 37 okolo.Wzial dopiero 3 razy antybiotyk. //Lekarz powiedzial , ze czasami temperature moze wywolac choroba pierwotna czyli nowotwor? Ty tak miales ???? Chyba Delek66 wyladowal w szpitalu z goraczka 40C ?
-
Eliee, bardzo dobrze że wyjechał z domu. Na apetyt można kupić bez recepty nutridinki czy jakos tak. One są w różnych smakach.Kupilam sobie gdy w marcu straciłam apetyt i nie mogłam jeść.Ale one mi nie smakowały , mdliło mnie po tym. Co nie znaczy ,że innym mogą smakowac.Wiem ,że są jeszcze inne silne srodki , ale to już na receptę.Jeżeli problemy z apetytem będą się przeciągały to warto o czymś pomyslec. Pozdrowienia.
-
-
Roza, ostatnio gdy moj maz mial zmieniane opatrunki przy wymianie rurek ( nefrostomia) , pogadal sobie z pielegniarka i ona mu powiedziala ,ze nie wolno niczego czytac w internecie i etc. Tylko on w ogole nie zdaje sobie sprawy , ze w internecie sa smieci i rzetelne artykuly, sa ludzie glupi, ktorzy lecza sie jakimis pradami czy energia na odleglosc, a sa tez ci , ktorzy sluchaja lekarza i czerpia co tylko mozna ze zdobyczy medycyny.I poza tym zawsze pozostaje ten element pozornie irracjonalny, in plus ...ktory dzieje sie na oczach lekarzy burzac ich negatywne rokowania. Kiedys czytalam tylko ksiazki z fizyki i matematyki, pozniej tylko i wylacznie dotyczace mody i motoryzacja -mialam taka wiedze , ze zaskakiwalam sprzedawcow w salonach, a teraz czytam o nowotworach jak leczyc , co robic...oraz ogladam wspaniale kryminaly skandynawskie , aby przenies sie tez w inny swiat i oderwac od tego co na zywo. B)
-
Bolek, moj maz poczul sie lepiej , zaczal zapewne dzialac antybiotyk oraz ibupron ...zmierzyl sobie temperature i pojechal samochodem do centrum cos zalatwic .On ma w sobie jednak jakas sile, a wiec znowoz funkcjonuje normalnie :).Tylko troche gorzej z apetytem.
Pozdrowienia