Rak pęcherza moczowego
Walczę z nim już 8 lat,po pięciu latach walki okazało się, że są nacieki i jedyne wyjście to usunięcie pęcherza i wszystkiego co jest w pobliżu. Decyzja musiała być podjęta błyskawicznie. Oczywiście zdecydowałam się na tak skomplikowaną operację. Od trzech lat mam pęcherz zrobiony z jelita, początki były trudne, ale już jest ok. Myślę, że przerzutów nie będzie, wierzę w to bardzo mocno.
Pozdrawiam wszystkich chorych i zdrowych, życzę wytrwałości i wiary w siebie:))
-
Eliee, jeżeli mąż dostał antybiotyk,to tez może miec wpływ na wypróżnienia.Niektóre powodują tak silne biegunki,że trzeba przerwać kurację.Pytaj lekarza .
-
Eliee, Ciężko działać jak z pacjentem nie mozna sie dogadac. Piszę co ja starałabym zrobic w tej sytuacji, chociac doskonale wiem o tej waszej współpracy. Napewno drążyłabym temat psychiatry.Poszłabym na rozmowę do dobrego internisty a najlepiej jeżeli stac was finansowo do onkologa. Przedstawis problem z jedzeniem , z jelitami itd.Powinni pochylić sie nad problemem i doradzić. Jeżeli pije to kroplówka chyba narazie nie potrzebna. Węgiel jak radzi Bolek jest dobry bo on tak jakby absorbuje nadmiar wody w stolcu i jest bezpiecznym srodkiem, ale ja i tak sama na własna reke raczej nic bym nie podawała. Pamietaj , ż sytuacja jest szczególna. Jak podasz czegos za duzo,to nie bedziesz wiedziała co robic, gdy pojawia sie jakieś nowe problemy. Idż po porade bez męża,nic przy nim nie ów na ten temat, bo bedzie znowu miał pretensje.Pozdrawiam cieplo.Pisz co dalej.
-
Bolek: skasowalo mi wiadomosc musze pisac jeszcze raz. Otoz probowalam porozmawiac z mezem i efekt , ktory osiagnelam to:
-nie ma biegunki, stolce ma takie jakby jadl olbrzymie ilosci i to co 15 minut musi korzystac z toalety
-nie chce zadnej kroplowki , pije normalnie , sok tez wypil , zjadl lody, galaretke, ryz z konfitura oraz dwa drinki onkologiczne i mam go przestac dreczyc
-przestaly go bolec nogi i moze juz normalnie chodzic
-musi sie przespac bo przez to chodzenie do toalety poprzedniej nocy nie spal wcale
-jeszcze raz powtorzyl, ze go drecze i ma tego dosyc
-i ze zawsze mu sie pogarsza gdy wchodze do jego pokoju
----------------------------------------------------------------------
Czy to , ze on jest taki chudy to jest normalne w tej chorobie ? Tez schudles?
-
Bolek, on nie chce robic tego co ja mu mowie! Dzisiaj chcialam juz wezwac pogotowie aby go zawiezli na kroplowke bo przeciez sama go nie wsadze do samochodu na sile.
-
-
Roza, moj maz niestety nie za dobrze sie czuje. Pamietasz pisalam, ze w srode tydzien temu mial 4-ta chemie , a w piatek bodajze wymiane rurek ( nefrostomia) . Po poludniu dostal wysokiej temperatury i pojechalismy do szpitala onkologicznego na dyzur. Zrobiono badania, wyniki wskazywaly na stan zapalny -otrzymal silny antybiotyk. Za dwa dni temperatura juz spadla , ale ponownie rozregulowal sobie jelita. Nie moze spac bo co 15 minut musi wychodzic do toalety.Przestal jesc aby przeczyscic sie-tak wymyslil-tylko ryz, sok, drinki onkologiczne ,duzo napojow.Tak sie oslabil , ze chodzi tylko do lazienki . Poprzedniej nocy prawie nie spal.Dzisiaj mialam jechac do profesora D. aby mu jakos pomogl -nie zdolalam meza przekonac. Powiedzial,ze czuje sie lepiej , a w razie czego ma szpital ...//moze dac mu no spe ...tak jak radzil Bolek? Smekte czy cos podobnego. Moze powinien wziac kroplowke ...ale on niczego nie chce.
-
Eliee , jak samopoczucie męża?
-
Yarko, raczej tak szybko po operacji to nic strasznego nie moglo sie tam wytworzyc. Lekarz mowil , ze moj maz na swoj nowotwor pracowal od 10 do 20 lat. Dlatego idz spokojnie do lekarza i po prostu porusz ten temat.Pozdrawiam
-
Witam, od jakiegoś czasu czytam to forum, ale dopiero teraz założyłem konto, czy ktoś może mi powiedzieć, czy się spotkał z przypadkiem gdy po wycieciu pecherza przez naciekającego raka po jakimś czasie już leżenia w domu zaczęły go męczyć hemoroidy? a czasami nawet pękające te hemoroidy powodujące ślady krwi przy wydalaniu? jutro dopiero jest wizyta u lekarza i ten temat porusze, ale może ktoś z Was się spotkał z takim przypadkiem i by mógł uspokoić, że to "tylko" męczące hemoroidy a nie nic strasznego...
-