Rak pęcherza moczowego

14 lat temu
Walczę z nim już 8 lat,po pięciu latach walki okazało się, że są nacieki i jedyne wyjście to usunięcie pęcherza i wszystkiego co jest w pobliżu. Decyzja musiała być podjęta błyskawicznie. Oczywiście zdecydowałam się na tak skomplikowaną operację. Od trzech lat mam pęcherz zrobiony z jelita, początki były trudne, ale już jest ok. Myślę, że przerzutów nie będzie, wierzę w to bardzo mocno. Pozdrawiam wszystkich chorych i zdrowych, życzę wytrwałości i wiary w siebie:))
11542 odpowiedzi:
  • Ellie odezwij się jak tam małżonek? Wraca do formy? Pozdrawiam ja
  • Witaj Marku .Postawiłeś bardzo trudne pytanie.Obawiam się że nikt nie udzieli Tobie odpowiedzi. Wszyscy rozsądni ludzie powiedzą Tobie czekaj na WYNIK Z HP. skoncentruj się na tym aby córka jak najłagodniej przeszła czas oczekiwania na wynik.Pamiętaj nawet jak przyjdzie zły wynik to jeszcze nie jest wyrok .Ważne aby w porę rozpocząć leczenie i skoncentrować się na chorobie a raczej na walce z gadem .Temu trzeba się podporządkować w całości.Jesteśmy żywym przykładem na to że z gadem się walczy .Nawet gdy czasem coś się komplikuje to i tak wbrew wszystkiemu walczymy A w tej naszej walce są przy nas nasi bliscy..Dlatego życzę Tobie dużo cierpliwości .Mam nadzieję ze wynik będzie korzystny dla MŁODEJ.Pozdrawiam serdecznie odezwij się jak będziesz trzymać wynik w ręku.Pozdrawiam .ja .
  • 9 lat temu
    Wiem Gaja dziękuje,ale to spadło jak grom z jasnego nieba,napewno pozbieram siły i bede walczył z tym cholerstwem.Staram się jakoś pocieszyć informacjami w sieci czy w pecherzu moze być coś innego niż nowotwór w postaci guzka,no i oczywiście nic nie znalazłem tylko RAK RAK I RAK:( .Córka chorowała 10 lat temu na refluks pecherzowo-moczowy III st i zwerzenie cewki mocz,,wiele zakażeń ukł moczowego,myśle że to jest powikłanie i z tąd ten guzek
  • 9 lat temu
    Marek, witamy Cię na forum. Rozumiem Twój strach, ale postaraj się opanować emocje - dla córki. Musicie poczekać na wynik histopatologiczny, nikt Ci nie powie, czy to rak, przez internet i bez wyników, nawet lekarz.
  • 9 lat temu
    tommywodniq witaj na forum, gdzie się leczysz? Pamiętaj, że masz prawo konsultować leczenie i z innym lekarzem wg własnego wyboru. Znajdź dobrego onkologa-urologa, który Cię poprowadzi od początku, najlepiej ze szpitala gdzie operacje cystektomii radykalnej (usunięcia pęcherza) przeprowadza się często (tzw. ośrodek o wysokim stopniu referencyjności). Tu na forum nie ma lekarzy, ale są pacjenci - tu otrzymasz wsparcie psychiczne. Na temat choroby powinien wypowiedzieć się lekarz. Jeżeli potrzebujesz porady medycznej, możesz napisać tu: www.forum-onkologiczne.com.pl/forum/nowotwory-ukladu-moczowo-plciowego-vf6.htm Nastaw się na walkę, stan psychiczny jest bardzo ważny. Wszystkie wątpliwości zgłaszaj lekarzowi, masz prawo do pełnych informacji o swoim stanie zdrowia.
  • 9 lat temu
    Witam serdecznie,u mojej 16 letniej córki zdiagnozowano podczas cystoskopi silne beleczkowanie błony śluzowej pęcherza przekrwiona ścianka pecherza z tendencją do krwawień,oraz uwidoczniony guzek u góry pomiedzy moczowodami Czekam za wynikami z pobranego wycinka guzka.Jestem strasznie załamany na silnych lekach uspokajających,to jest moje jedyne dziecko,najbardziej obawiam się wyniku biopsji jej reakcji,ma słaba psychike,CZY TO RAK?
  • Witaj Tommywodniq w naszym gronie, też uważam że lekarz dobrze myśli aby zrobić tk a później decydować ,lekarz powinien wypisać ci kartę onkologiczną i tk zrobić na cito, jesteś już 3 tygodnie od tur a gdzie tk ,już powinno być zrobione, mając kartę mój mąż miał tk w ciągu 2 tygodni od diagnozy, nie ma czasu na odwlekanie,trzeba szybko działać,nie jestem lekarzem ale przyzwyczajaj się do myśli o operacji, ale nie martw się bo my tu wszyscy przechodziliśmy przez to i żyjemy, czy jesteś pod opieką dobrego onkologa i w dobrym szpitalu-to ważne, chemię daje się gdy węzły chłonne są zaatakowane ale nie zawsze ,rób szybko tk i będzie wiadomo wszystko, brak apetytu, osłabienie może też być ze stresu ale pogadaj o tym z lekarzem, pozdrawiam
  • Tommywodniq równiez witam Ciebie serdecznie na forum. Na pewno masz świadomość ,że tutaj nie ma lekarzy.Doradzamy i podtrzymujemy na duchu będąc samemu chorym lub mającym bliskim chorym. Fachowo powinien odpowiedzieć Ci lekarz ,który Ciebie prowadzi. Pytasz o ból w okolicy lędżwi.Zapewne wynika on z samego zabiegu ,który miałeś wykonany ,jednocześnie przyczyną mogą być powiększone węzły chłonne.Rozumiem ,że miałeś wykonane usg i na podstawie tego badania podajesz te informacje.Węzły chłonne powiększone mogą naciskać na otaczające struktury i dlatego odczuwasz ból.Jeżeli chodzi o słabość to może ona wynikac z spadku hemoglobiny. Miałeś krwiomocz, przedtem jakiś czas równiez mogłes krwawić co nie było poprostu widoczne.Moim skromnym zdaniem lekarz działa prawidłowo.Zrobia tomograf ,ocenia stan węzłów i podobnie jak u męża Kamy chemia ,apotem operacja.Poczytaj wpisy ile osób to przechodziło i mają się dobrze. Pozdrawiam serdecznie.
  • 9 lat temu
    Witaj Tommywodniq na naszym forum. U mojego męza po drugim TURT i wyniku histopatologicznym G2 pT2a high grade, została podana chemia przedoperacyjna a potem operacja radykalna - usunięcie pęcherza moczowego i wykonanie zastępczego pęcherza z jelita. Obecnie jest 15 miesięcy po operacji, czuje się dobrze, nie ma przerzutów, wrócił da pracy. Ma 57 lat. Szukaj dobrego ośrodka onkologiczno urologicznego.Mąż leczył się w ECZ w Otwocku.
  • Beti Jak się bierze chemie to nie antybiotyk i do tego tabletki osłonowe ba wątrobę i rządek A jak jest antybiotyk to trzeba poinformować onkologa i wstrzyma chemie

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat