Rak pęcherza moczowego
Walczę z nim już 8 lat,po pięciu latach walki okazało się, że są nacieki i jedyne wyjście to usunięcie pęcherza i wszystkiego co jest w pobliżu. Decyzja musiała być podjęta błyskawicznie. Oczywiście zdecydowałam się na tak skomplikowaną operację. Od trzech lat mam pęcherz zrobiony z jelita, początki były trudne, ale już jest ok. Myślę, że przerzutów nie będzie, wierzę w to bardzo mocno.
Pozdrawiam wszystkich chorych i zdrowych, życzę wytrwałości i wiary w siebie:))
-
Polecam artykuł ze strony- leminski.pl/index.php/2016/01/13/leczenie-inwazyjnych-nowotworow-pecherza/ tam w bardzo dostępny sposób tłumaczą te wszystkie T i G
To pozwoli rozwiać pewne wątpliwości .
-
Kala, to mamy takie same drugie imiona.
-
Dziekuje Wam za odpowiedzi, ale zamartwianie sie na zapas to moje drugie imie :)
Pozdrawiam i zdrowka zycze
-
Kala u nas było zupełnie tak samo. W tym samym czasie zachorowała siostra męża,na to samo.To juz zupełnie nieprawdopodobne .Miała G3 ,guz 5 cm ,mięśniówka wolna od nacieku. Jak na razie jest wszystko w porządku.
-
Sawusia wyjaśnień może być kilka :
- nieprawidłowa ocena przez lekarza,
- badany materiał był niejednoznaczny, trudny do oceny,
- guz był różnorodnie zróżnicowany: pobrany mniejszy fragment był high grade, cały guz okazał się low grade,
- złośliwość raka po wycięciu faktycznie się zmieniła.
Tak czy inaczej - bez znaczenia.
Tak, chemia po operacji nazywana jest uzupełniającą i ma za zadanie zapobiec mikroprzerzutom powstałym często w wyniku samej interwencji chirurgicznej.
Kala - po to należy pobrać mięśniówkę aby się upewnić, że jest czysta. Nie martw się na zapas.
PET jest badaniem bardzo czułym, ale mikroprzerzutów nie wykryje. Jak mi powiedział profesor urologii - PET nie jest Panem Bogiem. Moja mama miała PET po TURT i pokazał, że jest czysto a rak był.
-
Guz byl pojedynczy, wymiaru nie mamy podanego ale lekarz mowil ze okolo 15cm
Dobrze, ze doczytalam badanie hist-pat bo cieszylismy sie z T1 a po zbadaniu miesniowki moze sie okazac ze jest gorzej :( szkoda, ze od razu nie pobrali tej miesniowki..
-
Kala doczytałam Twój poprzedni post.Dlatego wynik jest T1 gdyż zmiany znaleziono w warstwie przed mięśniówką czyli podśluzówce tzw laminie.Czyli póki co guza dobrze opisali.Nie mieli pozostałych warstw , dlatego nic więcej nie mogli zbadać.U nas tez były wycinki z dna ,a mięśniowki tez nie było. Napisz jak duży jest guz , i czy jest pojedyńczy , bo to tez ma znaczenie rokownicze. Bolek , ma rację ,jeżeli chodzi o badanie pet.
-
Sawusia tak chemia za pobiega przeżutą i na wet go blokuje jego wzrost we Wroclawiu są dwa PETY i oba pracują pełną parą są nawet kleiki bo tam robię TK to widzę i też miałem PETA tak wykrywa najmniejsze podejrzenie to wykryje
-
Kala ,może byc , ale absolutnie nie musi. Jeżeli guz dotyczy śluzówki , wówczas jest Ta ,jeżeli warstwy która jest pod nią tj T1 , natomiast jezeli komórki nowotworowe dostana sie dalej , to jest T2.
-
Czyli jeśli nie było pobranej tej mięśniówki to po re-turt moze okazać się że wynik będzie gorszy czyli np t2?