Rak pęcherza moczowego

14 lat temu
Walczę z nim już 8 lat,po pięciu latach walki okazało się, że są nacieki i jedyne wyjście to usunięcie pęcherza i wszystkiego co jest w pobliżu. Decyzja musiała być podjęta błyskawicznie. Oczywiście zdecydowałam się na tak skomplikowaną operację. Od trzech lat mam pęcherz zrobiony z jelita, początki były trudne, ale już jest ok. Myślę, że przerzutów nie będzie, wierzę w to bardzo mocno. Pozdrawiam wszystkich chorych i zdrowych, życzę wytrwałości i wiary w siebie:))
11541 odpowiedzi:
  • Tak, myślę że lekarze będą chcieli mu podać chemię.
  • Morpheus, mój mąż ma T4a i G3, to znaczy że będzie miał chemię, nawet wtedy, jak TK nie było przerzutów?
  • Chemioterapia jest tym bardziej wskazana im większe zaawansowanie nowotworu i im większa jego złośliwość.
  • 9 lat temu
    dziękuje serdecznie!:)
  • Asiu,czyli tato też będzie miał turt-przez cewkę moczową ,w znieczuleniu zewnatrzoponowym(w kręgosłup),chyba że anestezjolog zadecyduje inaczej.Najczęściej dzień lub dwa po już wychodzi się do domu. No i oczekiwanie na wynik histopatologiczny,ok.2do 3 tygodni. Trzymam kciuki za Ciebie i tatę.
  • 9 lat temu
    tak to pierwsza operacja:(
  • Mam jeszcze pytanie,czy przed lub po radykalnej jest konieczna chemia? Co świadczy o tym,że trzeba ją zastosować?
  • Heniek! Na dzień dobry lekarz po wykonaniu USG i badaniu "per rectum" odrazu stwierdził że konieczna jest radykalna,wytłumaczył mężowi gdzie będzie umieszczony worek,że będzie usunięta prostata...jednak dał skierowanie na TURT.Na pytanie o to czy musi być radykalna stwierdził,że koniecznie,bo napewno są już przerzuty ;(że jak już wspomnialam wyżej będzie walka o jego zycie :(
  • Asiu,mój mąż ma G3 a też narazie tylko wycinają przez TURT.A to dlatego żeby wziąć wycinek i zrobić badanie histopatologiczne.Mimo,że teraz już wiemy że i tak pęcherz do usunięcia. Wybacz ,że nie wracam do Twoich postów ale czy to pierwszy zabieg taty?
  • 9 lat temu
    jaki może byc stopień złosliwosci jak lekarz najpierw zdecydował się na wycięcie guzów a nie pęcherza? niestety mój tato nie chce ze mną rozmawiać na ten temat..niedługo ma miec operacje,ale nie chce nic mi mówić..

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat