Rak pęcherza moczowego

14 lat temu
Walczę z nim już 8 lat,po pięciu latach walki okazało się, że są nacieki i jedyne wyjście to usunięcie pęcherza i wszystkiego co jest w pobliżu. Decyzja musiała być podjęta błyskawicznie. Oczywiście zdecydowałam się na tak skomplikowaną operację. Od trzech lat mam pęcherz zrobiony z jelita, początki były trudne, ale już jest ok. Myślę, że przerzutów nie będzie, wierzę w to bardzo mocno. Pozdrawiam wszystkich chorych i zdrowych, życzę wytrwałości i wiary w siebie:))
11541 odpowiedzi:
  • Morpheus! Właśnie zmieniliśmy lekarza,z Poznania przerzucilismy się na Bydgoszcz.Dwaj lekarze z innych ośrodków mówią to samo :/ Męża przeraziło w Poznaniu to,że żadneho planu leczenia nie było,lekarz tylko ogródkami mowił,żadnych szczegółów,a chodziliśmy prywatnie. Teraz w CO w Bydgoszczy lekarz w zasadzie powtórzył to,co mówił ten z Poznania,choć w prosty i konkretny sposób dodał,że radykalna jest konieczna jeśli mąż chce żyć.Że stoczą batalię o jego życie.Prosto w oczy mówić pacjentowi że jest bardzo źle,no nie bardzo. Choć mężowi przydał się kubeł zimnej wody...bo on wciąż twierdził,że nie wierzy w to że to rak złośliwy,że wyniki histop.to napewno pomyłka bo on się czuje dobrze.
  • Przerzuty w początkowej fazie nie bolą. Jeśli jest podejrzenie trzeba koniecznie jak najszybciej zrobić tomografię. Chyba mąż powinien zmienić lekarza prowadzącego. Poza tym jak tak można straszyć chorego kiedy nie przeprowadzono badań, nie ma też żadnych objawów? Bez dowodów w medycynie nie ma nic na pewno.
  • Lekarz podobno dobry,ma świetną opinię(sprawdzałam).Najpierw zapytał o krwioplucie a potem dał na RTG,chyba nie dowierzał,że mężowi nic nie dolega. Wcześniej,gdy mąż leczył się w Poznaniu,lekarz też wspomniał o przerzutach,bez badań obrazowych(tylko USG). Czy ci lekarze dziś mają RTG w oczach?
  • To nie lekarz to szaman .Lub biznesmen
  • Tosia Nie ma żadnych bóli Jak są płuca czyste to skąd ma być krwioplucie Im nawet na wątrobę to tego się nie odczuwa Urolog powinien dać skierowanie na TK i to pilne Jamy brzusznej i miedniczki małej A na oko to Chłop w szpitalu umarł Ja by to z innym urologiem rozmawiał bo ten coś mi ??? Jak Może powiedzieć że są przerzuty jak nie ma TK nic dodać tu//
  • Witajcie, Chciałabym zadać pytanie odnośnie przerzutów.Może wyda wam się to pytanie błahym i dziwnym ale mnie nurtuje od dłuższego czasu. Czy jeśli już są przerzuty to człowiek tego nie odczuwa,żadnego bólu,czy jest możliwe aby nie mieć żadnych dolegliwości? Urolog-onkolog wprost do męża powiedział że napewno ma już przerzuty,nawet był zdziwiony że nie ma krwioplucia. RTG klatki piersiowej nic nie wykazał. Nawet jeśli podejrzewa przerzuty czy nie powinien wysłać na TK? Poza tym dodał,że już przed samą radykalną zrobią rezonans,ale kiedy to będzie? 24maja dopiero TURT. Trudne do ogarnięcia to wszystko...
  • Sawasiu49 dlatego bardzo ważne jest aby szybko trafić do dobrego urologa odpowiednia diagnoza .Nakreślenie planu leczenia i konsekwentna realizacja .Znam przypadki gdy ludzi z nowotworem pęcherza leczył lekarz rodzinny na zapalenie cewki moczowej .Po miesiącu dopiero skierował do urologa a ten przez kolejne miesiące wymyślał problemy z prostatą ,cewką moczową ,zakażeniem bakteryjnym .Dopiero nowy urolog odpowiednia diagnoza pozwoliła na przedłużenie życia.Piszę przedłużenie a nie uratowanie bo ten kolega nie żyje .Zasadne jest zadanie pytania czy gdyby od początku choroby był prawidłowo zdiagnozowany i leczony to czy by przeżył.Istotną rzeczą jest zaufanie do lekarza .A w razie niejasności lub wątpliwości KONSULTACJE .To naprawdę może nam uratować życie.Czego wszystkim chorym życzę.
  • Mąż wyhodował zaawansowanego i złosliwego gada. Nie miał żadnych dolegliwości, od stycznia pojawił się krwiomocz. I to pewien urolog w Chełmie leczył go na prostatę.Mnie prostą kobietę to zaniepokoiło i poszliśmy do innego lekarza, ale niestety przeciagnęło sie to ponad miesiąc. A z szybkiego postepu choroby, to był bardzo długi okres.
  • Sawusiu49 przeczytaj również to http://leminski.pl/index.php/2016/01/01/nowotwory-pecherza-moczowego-nie-lekcewazmy-objawow/
  • Janku, bardzo fajny artykuł, napisany w bardzo zrozumiały sposób.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat