Rak pęcherza moczowego

14 lat temu
Walczę z nim już 8 lat,po pięciu latach walki okazało się, że są nacieki i jedyne wyjście to usunięcie pęcherza i wszystkiego co jest w pobliżu. Decyzja musiała być podjęta błyskawicznie. Oczywiście zdecydowałam się na tak skomplikowaną operację. Od trzech lat mam pęcherz zrobiony z jelita, początki były trudne, ale już jest ok. Myślę, że przerzutów nie będzie, wierzę w to bardzo mocno. Pozdrawiam wszystkich chorych i zdrowych, życzę wytrwałości i wiary w siebie:))
11541 odpowiedzi:
  • mon-m brak apetytu no normalka.za jakiś czas wróci smak to sobie tata odbije..Wyniki też się poprawią .Cukier tak jak pisze Bolek należy ograniczyć .Chociaż w okresie kiedy moja żona brała chemię cieszyło nas wszystko co tylko mogła zjeść nie zastanawialiśmy się czy to jest zgodne z dietą ..Dużo jeszcze zostało tej chemii ?Jeśli chodzi o rozmowy na temat GADA to z tym bywa różnie niektórzy tak mają że jeśli nie rozmawiają o chorobie to dla nich jest tak jak by byli zdrowi..Wypierają chorobę .To jest pole do popisu dla psychologa można poprosić o pomoc .pozdrawiam j.a
  • Mon-m Znam ten ból rozmowy o raku nie jeden taki jest Tak smak się psuje jak i jedzenie jest nie dobre Ale słodycz jeszcze gorsza nie powinien jeść słodkiego jak i Cukru nie za wiele Wyniki skaczą to normalka hemoglobina też zapada Też to przechodzę tylko ja teraz mam inną cheme i mam smak jak i apetyt Kiedyś tylko mleczne jedzenie mie trzymało jak kotek byłem Pozdrawiam
  • 8 lat temu
    bolek1950, janek19646 Tata nie chce z nikim rozmawiać na ten temat. Nigdy nie powiedział wprost, że ma raka. To temat trudny. A co do odżywiania to nic mu nie smakuje. Jak nigdy nie jadł słodyczy to teraz cały czas na coś słodkiego ma ochotę. Królik ble indyk ble. Już nie wiemy co mu dawać. Od początku choroby tata miał bardzo dobrą morfologię, teraz jak ma chemie to czasami dobrze czasami gorzej.
  • Witam Sawusia Przesyłka poszła Pozdrawiam
  • mon-m jest rzeczą naturalną że biorąc chemię tracisz na wadze.Przerabiałem to gdy moja żona brała chemię Ale nie martw się tata wróci do normy .Dużo stracił?A jak wyniki przed chemią?I co na to lekarze?Pozdrawiam.j.a
  • Witaj Mon-n Jest takie coś jak stres i nerwy to częściowo zjada człowieka Tak każda chemia ma plusy i minusy Tata te go wam nie pokazuje na co cierpi to jest psychika Może nie ma z kim pogadać o chorobie Jestem na chemie i też ją inaczej odczuwam Te 3 kg to trochę za dużo Tu się trzeba dobrze odżywiać Pozdrawiam
  • 8 lat temu
    Witam, Proszę o informację czy to normalne, że pacjent podczas chemii chudnie mimo powiedzmy normalnego odżywiania? Tata miał dziś przedostatnią jednodniową chemię, na której okazało się że schudł. za tydzień czeka go 3 dniowa.
  • 8 lat temu
    Witam sawusia, ja jestem co prawda kobietom ale z własnego doświadczenia wiem, że pierwsze to dobrać rodzaj płytki. Jak zmieniłam płytki i odpowiednio pielęgnuje skórę pod płytką to robię wymianę średnio co 6 dni. Korzystam też z kąpieli w basenie, morzu,a n a początku tragedia, okazało się ze stomia mało wyłoniona a z jednej strony prawie wklęsła. Zobacz jak wygląda u męża, bo to ważne przy wyborze płytek, pozdrawiam serdecznie.
  • Kochani, dzisiaj znowu zaliczyłam maraton nieudolności w zakładaniu woreczków. O pierwszej w nocy pierwszy woreczek Densec, za godzinę drugi, trzeci był bezpośrednio po drugim, wtedy założyłam jednoczęściowy, ten wytrzymał do dziesiątej rano.Do tej pory woreczki Densecu trzymały się dosyć dobrze. Dzisiaj wypróbowałam wszystko, suszarkę, klej i to nic nie dało. Mąż ma taką fałdkę na brzuchu, być może to jest przyczyna, ale płytka puszcza też na dole. Może mąż za mało pije i mocz jest bardzo żrący? Ostatni woreczek zakładałam jak mąż stał, bo może te zakładane na leżąco gorzej się trzymają. Mąz bardzo przeżywa każde odklejenie płytki, boi się wyjść z domu. Naoglądałam się różnych filmików instruktażowych, uzywam i mydełka szarego i pianki i chusteczek, nie wiem co robię źle.... Kiedy ja w końcu nauczę się dobrze je zakładać.
  • 9 lat temu
    moni12 Tata dostal chemie, już ją w zasadzie kończy. Nie ma przerzutu na kości. Prztnajmniej tak wykazal TK i RM. 6 maja ma miec kolejna TK aby sprawdzić co się dzieje.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat