Rak pęcherza moczowego

14 lat temu
Walczę z nim już 8 lat,po pięciu latach walki okazało się, że są nacieki i jedyne wyjście to usunięcie pęcherza i wszystkiego co jest w pobliżu. Decyzja musiała być podjęta błyskawicznie. Oczywiście zdecydowałam się na tak skomplikowaną operację. Od trzech lat mam pęcherz zrobiony z jelita, początki były trudne, ale już jest ok. Myślę, że przerzutów nie będzie, wierzę w to bardzo mocno. Pozdrawiam wszystkich chorych i zdrowych, życzę wytrwałości i wiary w siebie:))
11541 odpowiedzi:
  • Sawusia, ale kto powiedział że masz się bać? Sama napisałaś, że lekarz powiedział że jest bardzo dobrze i tego się trzymaj. W sumie badania histopatologiczne potwierdziły to, co ujęte zostało wcześniej w badaniach obrazowych. Nowotwór wyszedł poza pęcherz stąd jego obecność w naczyniach limfatycznych i tkankach otaczających pęcherzyki nasienne lewe.
  • Sawuisa Tak ja pisze Gaje nie jesteśmy lekarzami To co jest podane to jest materiały które zostały pobrane Najlepiej idź do lekarz onkologa lub juz poczekaj te parę dni i będziesz wiedzieć prawdę co jest podejrzane
  • Morpheus, dzięki za rozczytanie, w punkcie 04 jest tylko tyle co napisałam. A co myślisz o tych następnych punktach, szczególnie 08, bo tam są mikroogniska raka. Możesz mi wytłumaczyć, to są badania tego co wycięli, więc nic nie zostało, wiec dlaczego mam się bać?
  • Sawusia, ja bym to rozczytał następująco: Utkanie raka dochodzi do granicy mięśniówki właściwej pęcherza moczowego, ale jej nie nacieka. - DOBRA WIADOMOŚĆ Obecna inwazja nowotworowa naczyń/ komórki raka obecne są w świetle naczyń limfatycznych/- ZŁA WIADOMOŚĆ 02- tkanki niezmienione z pęcherza- urothelial carcinoma in situ/ high grade/ - rak uroterialny in situ wysoka złośliwość (dobra wiadomość że in situ) 03-tkanka okoliczna i przewody- tela neoplasmatica absens - tzn. brak komórek nowotworowych- DOBRA WIADOMOŚĆ 04-linia cięcia- tela neoplasmatica. Tela glandulae prosttatae - tkanka nowotworowa, tkanka gruczołu prostaty (i tu pytanie czy dobrze jest przepisany wynik bo nie ma słowa absens czyli nieobecna, co oznaczałoby jak wcześniej brak tkanki nowotworowej, a tak to nie wiem) 05-prawy płat stercza, 06- lewy płat stercza-hyperplasia adenofibromyomatosa prostatae. - przerost gruczołowowłóknistomięśniowy prostaty. Ponadto obecne są zmiany typu HGPIN /high grade prostatic interaepithelial neoplasia/ Prostitis chronica exacebata focalis. - zmiany przedrakowe prostaty, przewlekłe zapalenie prostaty; 07-pęcherzyki nasienne prawe- tela neoplasmatica absens - brak tkanki nowotworowej; Oczywiście wszystko i tak musi wyjaśnić lekarz.
  • 8 lat temu
    Sawusia, my nie jesteśmy lekarzami. Widzę tylko, że opis jest bardzo dokładny.. To chyba dobrze. Absens - to znaczy nieobecne, chodzi pewnie o komórki rakowe. Zadaj pytanie na www.forum-onkologiczne.com.pl/forum/nowotwory-ukladu-moczowo-plciowego-vf6.htm - musisz się tam zalogować i założyć swój wątek. Tam są lekarze, na pewno Ci odpowiedzą wyczerpująco.
  • Witam wszystkich. Jesteśmy po wizycie u lekarza. Mam wynik HP, lekarz powiedział, że jest bardzo dobrze, ale jeszcze będzie konsylium onkologiczne, mam dzwonić za tydzień. I teraz wynik, dużo jest po łacinie, może mi pomożecie to rozczytać. Rak z nabłonka dróg moczowych. Utkanie raka dochodzi do granicy mięśniówki właściwej pęcherza moczowego, ale jej nie nacieka. Obecna inwazja nowotworowa naczyń/ komórki raka obecne są w świetle naczyń limfatycznych/ 02- tkanki niezmienione z pęcherza- urothelial carcinoma in situ/ high grade/ 03-tkanka okoliczna i przewody- tela neoplasmatica absens 04-linia cięcia- tela neoplasmatica. Tela glandulae prosttatae 05-prawy płat stercza, 06- lewy płat stercza-hyperplasia adenofibromyomatosa prostatae. Ponadto obecne są zmiany typu HGPIN /high grade prostatic interaepithelial neoplasia/ Prostitis chronica exacebata focalis. 07-pęcherzyki nasienne prawe- tela neoplasmatica absens 08- pęcherzyki nasienne lewe- w świetle przestrzeni limfatycznych tkanki tłuszczowej otaczającej pęcherzyki nasienne, obecne są mikroogniska raka urotelialnego. Od 09 do 14 są opisane węzły chłonne, ogólna liczba wszystkich znalezionych węzłów chłonnych 18, zmian przerzutowych w węzłach chłonnych nie stwierdzono. 15- cewka moczowa- utkanie nowotworowe nieobecne. Proszę, rozczytajcie mi to.
  • 8 lat temu
    beat tata 18 maja ma ostatnią chemie 3 dniową, ale nie ma jakiś dolegliwości. Na początku było trochę biegunek i wymiotów. Nawet do tego stopnia, że w wielką niedziele znaleźliśmy się w szpitalu na nawodnieniu. Włosy się trochę przerzedziły, a siła czasami bywa czasami nie.
  • 8 lat temu
    sawusia i jak po wizycie u lekarza?
  • Beat, Twój wpis jest bardzo pocieszający,ponieważ wszystko przed nami,a takie słowa to miód na serce...naszym Bliskim też się uda,mimo ,że G3. Sawusia,czekamy na jutrzejsze wieści.
  • Myślę, że radiochemioterapia to dobra ocja. Sama chemia może nie dać sobie z nim rady.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat