Rak pęcherza moczowego

15 lat temu
Walczę z nim już 8 lat,po pięciu latach walki okazało się, że są nacieki i jedyne wyjście to usunięcie pęcherza i wszystkiego co jest w pobliżu. Decyzja musiała być podjęta błyskawicznie. Oczywiście zdecydowałam się na tak skomplikowaną operację. Od trzech lat mam pęcherz zrobiony z jelita, początki były trudne, ale już jest ok. Myślę, że przerzutów nie będzie, wierzę w to bardzo mocno. Pozdrawiam wszystkich chorych i zdrowych, życzę wytrwałości i wiary w siebie:))
11542 odpowiedzi:
  • 9 lat temu
    Od lekarza to chyba niczego wiecej się nie dowiem, tylko tyle co to konsylium onkologiczne postanowi w poniedziałek. Morpheus, ale to co było z komórkami rakowymi zostało usunięte, więc to chyba dobrze.Ja chyba w ogóle tego nie rozumiem. Nowotwór jest w naczyniach limfatycznych, a w węzłach limfatycznych go nie ma.
  • 9 lat temu
    Sawusia, ale kto powiedział że masz się bać? Sama napisałaś, że lekarz powiedział że jest bardzo dobrze i tego się trzymaj. W sumie badania histopatologiczne potwierdziły to, co ujęte zostało wcześniej w badaniach obrazowych. Nowotwór wyszedł poza pęcherz stąd jego obecność w naczyniach limfatycznych i tkankach otaczających pęcherzyki nasienne lewe.
  • 9 lat temu
    Sawuisa Tak ja pisze Gaje nie jesteśmy lekarzami To co jest podane to jest materiały które zostały pobrane Najlepiej idź do lekarz onkologa lub juz poczekaj te parę dni i będziesz wiedzieć prawdę co jest podejrzane
  • 9 lat temu
    Morpheus, dzięki za rozczytanie, w punkcie 04 jest tylko tyle co napisałam. A co myślisz o tych następnych punktach, szczególnie 08, bo tam są mikroogniska raka. Możesz mi wytłumaczyć, to są badania tego co wycięli, więc nic nie zostało, wiec dlaczego mam się bać?
  • 9 lat temu
    Sawusia, ja bym to rozczytał następująco: Utkanie raka dochodzi do granicy mięśniówki właściwej pęcherza moczowego, ale jej nie nacieka. - DOBRA WIADOMOŚĆ Obecna inwazja nowotworowa naczyń/ komórki raka obecne są w świetle naczyń limfatycznych/- ZŁA WIADOMOŚĆ 02- tkanki niezmienione z pęcherza- urothelial carcinoma in situ/ high grade/ - rak uroterialny in situ wysoka złośliwość (dobra wiadomość że in situ) 03-tkanka okoliczna i przewody- tela neoplasmatica absens - tzn. brak komórek nowotworowych- DOBRA WIADOMOŚĆ 04-linia cięcia- tela neoplasmatica. Tela glandulae prosttatae - tkanka nowotworowa, tkanka gruczołu prostaty (i tu pytanie czy dobrze jest przepisany wynik bo nie ma słowa absens czyli nieobecna, co oznaczałoby jak wcześniej brak tkanki nowotworowej, a tak to nie wiem) 05-prawy płat stercza, 06- lewy płat stercza-hyperplasia adenofibromyomatosa prostatae. - przerost gruczołowowłóknistomięśniowy prostaty. Ponadto obecne są zmiany typu HGPIN /high grade prostatic interaepithelial neoplasia/ Prostitis chronica exacebata focalis. - zmiany przedrakowe prostaty, przewlekłe zapalenie prostaty; 07-pęcherzyki nasienne prawe- tela neoplasmatica absens - brak tkanki nowotworowej; Oczywiście wszystko i tak musi wyjaśnić lekarz.
  • 9 lat temu
    Sawusia, my nie jesteśmy lekarzami. Widzę tylko, że opis jest bardzo dokładny.. To chyba dobrze. Absens - to znaczy nieobecne, chodzi pewnie o komórki rakowe. Zadaj pytanie na www.forum-onkologiczne.com.pl/forum/nowotwory-ukladu-moczowo-plciowego-vf6.htm - musisz się tam zalogować i założyć swój wątek. Tam są lekarze, na pewno Ci odpowiedzą wyczerpująco.
  • 9 lat temu
    Witam wszystkich. Jesteśmy po wizycie u lekarza. Mam wynik HP, lekarz powiedział, że jest bardzo dobrze, ale jeszcze będzie konsylium onkologiczne, mam dzwonić za tydzień. I teraz wynik, dużo jest po łacinie, może mi pomożecie to rozczytać. Rak z nabłonka dróg moczowych. Utkanie raka dochodzi do granicy mięśniówki właściwej pęcherza moczowego, ale jej nie nacieka. Obecna inwazja nowotworowa naczyń/ komórki raka obecne są w świetle naczyń limfatycznych/ 02- tkanki niezmienione z pęcherza- urothelial carcinoma in situ/ high grade/ 03-tkanka okoliczna i przewody- tela neoplasmatica absens 04-linia cięcia- tela neoplasmatica. Tela glandulae prosttatae 05-prawy płat stercza, 06- lewy płat stercza-hyperplasia adenofibromyomatosa prostatae. Ponadto obecne są zmiany typu HGPIN /high grade prostatic interaepithelial neoplasia/ Prostitis chronica exacebata focalis. 07-pęcherzyki nasienne prawe- tela neoplasmatica absens 08- pęcherzyki nasienne lewe- w świetle przestrzeni limfatycznych tkanki tłuszczowej otaczającej pęcherzyki nasienne, obecne są mikroogniska raka urotelialnego. Od 09 do 14 są opisane węzły chłonne, ogólna liczba wszystkich znalezionych węzłów chłonnych 18, zmian przerzutowych w węzłach chłonnych nie stwierdzono. 15- cewka moczowa- utkanie nowotworowe nieobecne. Proszę, rozczytajcie mi to.
  • 9 lat temu
    beat tata 18 maja ma ostatnią chemie 3 dniową, ale nie ma jakiś dolegliwości. Na początku było trochę biegunek i wymiotów. Nawet do tego stopnia, że w wielką niedziele znaleźliśmy się w szpitalu na nawodnieniu. Włosy się trochę przerzedziły, a siła czasami bywa czasami nie.
  • 9 lat temu
    sawusia i jak po wizycie u lekarza?
  • 9 lat temu
    Beat, Twój wpis jest bardzo pocieszający,ponieważ wszystko przed nami,a takie słowa to miód na serce...naszym Bliskim też się uda,mimo ,że G3. Sawusia,czekamy na jutrzejsze wieści.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat