Rak pęcherza moczowego

14 lat temu
Walczę z nim już 8 lat,po pięciu latach walki okazało się, że są nacieki i jedyne wyjście to usunięcie pęcherza i wszystkiego co jest w pobliżu. Decyzja musiała być podjęta błyskawicznie. Oczywiście zdecydowałam się na tak skomplikowaną operację. Od trzech lat mam pęcherz zrobiony z jelita, początki były trudne, ale już jest ok. Myślę, że przerzutów nie będzie, wierzę w to bardzo mocno. Pozdrawiam wszystkich chorych i zdrowych, życzę wytrwałości i wiary w siebie:))
11541 odpowiedzi:
  • 8 lat temu
    Naltrekson - "cudowny lek" , leczy 38 krańcowo różnych chorób, od niepłodności poprzez Alzheimera, Parkinsona, łuszczycę, AIDS itp.itd. BOMBA! Panaceum! Sorry ale takie "rewelacje" działają na mnie alergicznie...
  • To może obejrzyj ten dokument skoro masz chęć eksperymentować. m.youtube.com/watch?v=r4quvjDiXcY
  • Naturalnych substancji, które na szkiełkach i myszkach wykazały działanie antynowotworowe jest sporo. Na ludziach nie ma potwierdzenia ich skuteczności. Problemem jest często biodostępność i stężenie jakie trzeba uzyskać w tkankach. Każdy eksperymentuje na własną odpowiedzialność, na szczęście nie są to zazwyczaj substancje toksyczne chociaż mogą mieć skutki uboczne lub kolidowć z chemioterapią. Czasami jedynym skutkiem ubocznym ich stosowania może być uszczuplenie portfela bo niektóre z nich potrafią sporo kosztować.
  • Szakal widzę że co szpital to inne zwyczaje,ja po radykalnej i odtworzeniu pęcherza z jelita,byłem żywiony po za jelitowo przez 6 dni,wody tyle co do zwilżenia ust dopiero po przeniesieniu na normalną sale dostawałem jedzenie i musiałem pić dużo wody .a po narkozie rzygałem jak kot łem
  • Co do węzłów to pacjanci onkologiczni piwinni informować lekarza o ich powiększeniu. Oczywiście w przypadku raka pęcherza a powiększonych węzłów na szyi niezwykle rzadko będzie jakikolwiek związek, ale od roztrzygniecia tego mamy medykow. Szczególnie ze węzły dos łatwo oglada się za pomocą usg. Co do problemów gastrycznych przed operacja, oczywiście warto zgłaszać lekarzowi, ale weźcie tez pod uwagę, ze mogą być one związane ze stresem.
  • Morpheus, dzięki za odpowiedź. Miałem niedawno cytologie moczu i nic niby konkretnego nie wyszło, a teraz po niedzieli mam przyjechać 2 dni przed do szpitala bo będę miał robioną tomografię komputerową, mam nadzeje, że nic nie wyjdzie. :( Nawet nie myślałem,że jakieś cholerstwo może się mnie złapać, chociaż jeszcze nie wiem co to może być.
  • 8 lat temu
    szakal82, Czkawka występuje w wyniku podrażnienia przepony (nerwu przeponowego) co podczas operacji w jamie brzusznej ma prawo się zdarzyć. Powinno samo minąć, można sobie pomóc np. pijąc szklankę wody jednym ciągiem. Ja po radykalnej i pęcherzu jelitowym miałem problemy gastryczne (gł. zaparcia) przez parę tygodni. Też nie miałem apetytu i jadłem dziennie skromne ilości. Kefir z grzybka tybetańskiego przyspieszył uregulowanie pasażu. Lekarz może mieć rację, mogą być takie objawy po narkozie, pacjenci różnie reagują. Warto wykonać usg nerek czy nie ma zalegania. Natomiast niepokojące jest picie takich małych ilości płynów, minimum to powinno być 2-2,5 l dziennie!
  • 8 lat temu
    Leon, potwierdzam to co mówi Dario i Heniek - prawda. Szakal, mąż po wytworzeniu pęcherza z jelita był na intensywnej terapii karmiony pozajelitowo przez 6 dni. Po przeniesieniu na oddział dostawał normale jedzenie i nie było sensacji. Jednak gdy w 16 dobie po operacji wrócił do domu, zaczęły się problemy z jelitami, biegunki, wymioty itp, Musieliśmy zastosować bardzo restrykcyjną dietę; najpierw rosołek z dobrej kurki - kubeczek przez cały dzień, łyżeczka po łyżeczce, potem do tego zmiksowane warzywka, później rozdrobnione chude mięso, do picia słaba herbata, napar z ziołowej mieszanki pokrzywy, brzozy, dzikiej róży i nagietka kilka razy dziennie, to w celu oczyszczania sztucznego pęcherza ze śluzu. Po miesiącu praca jelit unormowała się.
  • Sorki za wklejenie tego samego nie wiedzialem ze po odświeżeniu strony tak się dzieje. Morpheus dziekuję za odpowiedz, właśnie interesuje mnie jak to było w przypadku innych chorych. Mnie najbardziej martwi ta czkawka, brak apetytu i mdłości. Jeżeli ktoś coś jeszcze wie w temacie to prosze o podzielenie się.
  • Witam wszystkich serdecznie, Chciałem opowiedzieć o swojej sytuacji i prosić o podopowiedz jeżeli ktoś jest w stanie pomóc. Moj Tatuś jest obecnie bo cystektomii radykalnej przeprowadzonej w poniedziełek 02.01.2017. Operacja przebiegła zgodnie z założeniami, wykonano pęcherz wstępny z jelita cienkiego. Niestety jak do tej pory (4 doba od operacji) nie ma apetytu, praktycznie nic nie je, ma odruch wymiotny lub wymiotuje, dziś został mu podany jakiś płyn na przeczyszczenie żeby jelita zaczeły pracować, tylko nie bardzo mają czym bo jak wspomniałem Tato nie je, podają mu kroplówki (glukozę) a od wczoraj również jakieś jedzenie dożylnie, leki przeciwwymiotne ale wielkiej poprawy nei ma. Wypił jak do tej pory jeden nutridrink i pije wode ale tylko okolo 0,5 l na dobę. Dodatkowo przez dwa dni po operacji występowała nawaracająca czkawka która trwała około 6 odbić po czym ustępowała i tak cały dzień. Obecnie jedynie odbija się czasem Tacie ale czkawka jakby ustąpiła. Niepokojące jest to że zjawisko takie zaczęło występować również 3 tyg przed operacją, towarzyszyły temu również mdłośći praktycznie codzinnie i czasami wymioty (nie byłą to grypa żołądkowa ani zatrucie) a także ból tylnej części głowy. Martwie się czy może to być jakiś poczatek objawów przerzutów, lekarz prowadzący twierdi że to efekt po znieczuleniu i narkozie i na razie czekamy ale nie podoba mi się że takie objawy były już wcześniej i nie do końca zgodze się że jest to efekt narkowy tymbardziej że to już 4 dni po operacji a apetytu nadal brak. Jeżeli ktoś spotkał sie z podobną sytuacją proszę o informację i radę co zrobić i czy można wykonac jakieś badania, czy można jakoś wywrzeć presję na lekarzy prowadzącym aby wykonał dodatkowe badania typu gastroskopia lub TK głowy. Co jeżeli lekarz nadal będzie mnie zbywał, czy można jakoś to załatwic czy jedynie prywatna wizyta? czuje się bezsilny patrzą jak Tato mizernieje i cierpi ale nie wiem jak pomóc. Z góry serdecznie dziekuje za wszelką pomoc.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat