Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
Lusi, wyniki wątrobowe przed operacją i chemią miałam w normie. Po pierwszej chemii były złe. Zrobiono mi usg i tk nie było przerzutów, wątroba mimo podanych sterydów wołała o pomoc. Onkolog przerwał chemioterapię( mój rak był we wczesnym stadium) mówiac, że nie chce wyleczć mnie z raka zabijajac marskością wątroby. I chyba dobrze się stało, od roku jestem zdrowa. Hepatolog podał mi ursofalk, esentiale forte. Stosowałm też zielarskie specyfiki takie jak ostropest. Wątroba wróciła do normy. Jestem pewna ,że to chemia uszkodziła mi wątrobę. Onkolog napisał mi w skierowaniu do hepatologa toksyczne uszkodzenie wątroby/ zakarzenie wirusem HPV
Ja mam swoją wersję moja wątroba zbuntowała się przed kolejną chemią, ocaliła mnie przed innymi skutami ubocznymi chemii
-
agasia
ja.na.moje.bole.dostaje.adamon.paracetamol...chyba.poprosze.o.morfine.bo.coraz.ciezej.je.zniesc.
mnie.boli.doł.brzucha.konkretnie.ten.jajnik.z.guzem...bol.promieniuje.na.cała.miednice.boli.mnie.tez.krzyz.cczasem.mam.problem.zeby.wstac.
wczoraj.wieczorem.az.mi.łzy.pociekły
dobrze.sie.czujesz.po.morfinie/?
-
Droga Makro,bóg Ci zapłać za pamięć o nas w Twoich modlitwach .W swoich też o Was wspominam.Moje mają miejsce w zaciszu domowym albo na balkonie za którym roztacza się piękny widok(lasy ,łąki i rzeka)
-
Ania57 no wlasnie mam zamiar ,nie poddam sie tak latwo mam nadzieje ,ze jutro beda lepsze .Ale czekalam na wasze zdanie jak zawsze pomocne bardzo dziekuje
-
Jasia 11 zrób jeszcze raz morfologię ,ja miałam jednego dnia 80 a na drugi dzień 105.
-
lusi zrób sobie ASAT i ALAT przy chorej wątrobie są podwyższone.
-
do Anitap
Mozesz napisac jakie badanie pokazalo ze to chemia uszkodzila watrobe?Mialas jakies objawy?
U mnie na 99% znowu przerzut wlasnie na watrobe i otrzewna. Chcialabym zeby to bylo uszkozenie po wielu chemiach ktore bralam. termin do lekarza mam na 10 maja , ale moja jedyna nadzieja w Bogu...
-
Anitap jestem po wynikach no niestety plytki tylko 90 po za tym ok .zrobilam dodatkowo CRP koszt 12zl a wynik 1,5 w normie i zrobilam dodatkowo Glukoze w surowicy w wynosi 93 tez norma (70-110) ,I tak musze jechac jutro ,ale zastanawiam sie czy jutro nie powtorzyc morfologi przed wizyta a noz widelec pojda to cholerne PLT w gore ? Jak myslicie ?
-
fajnie bedzie juz miec ten wybor, dlugie czy krotkie..:))
-
Rybenka, a ja swoje włoski obcinam na fajną krótka fryzurę, podobno dzięki temu wygladam młodziej