Może być taka procedura i nie jest wcale rzadkością. Tego czego nie da się wyciąć traktuje się kilkoma cyklami chemii i potem operuje.
Chemia zazwyczaj redukuje objętość guza /guzów i to pozwala potem na barciej radykalną operację.
Witam, lilith.p czy mogłabym prosić Twojego emaila? Mam kilka pytań dotyczących COS Bydgoszcz. Z góry dziękuję! Miłego dnia wszystkim dzielnym Paniom:)
Czy ktoś miał alternatywną metodę leczenia tzn hormonoterapię? U mnie wznowa po 1,5 roku. Tzn 2017rok guz na jednym jajniku i operacja oszczędzająca z powodu nie posiadania dzieci, teraz guz na drugim i operacja radykalna. Byłam dziś na spotkaniu z lekarzem od chemioterapii i wspomniał rozważenie możliwość hormonoterapii, będzie ponowne konsylium i w pon decyzja. Rak endometrialny.
Witam,
dostałam dzisiaj wyniki histopatologiczne i jestem załamana diagnozą - obustronny rak jajnika o wysokim stopniu złośliwości (G3/G4), częściowo surowiczy, częściowo niezróżnicowany, z anaplazją, zajmujący przymacicze prawe, z przerzutami do sieci większej i otrzewnej, wątroby, śledziony z rozsianymi wszczepami w krezce jelita grubego w szczelinie międzypłatowej wątroby, naciekający tkanki okolojajnikowe i okołojajowodowe, ściany jajowodów i ścianę jelita grubego. pT3CpNX pM1b, wg FIGO gr IVB, wg AJCC grupa prognostyczna IVB
Czy ktoś może wie czy lekarz w takim przypadku może jeszcze zastosować chemie czy raczej na tym zakończą leczenie szpitalne?
Lena lekarz może zawsze zastosować chemię, byle ta w jego ocenie nie zrobiła więcej szkód niż pożytku. Oczywiście organizm musi być na tyle wzmocniony żeby mogli ją podać. Powiedz, jak się czujesz? Nadal jesteś tak mocno osłabiona?
Wszystko zależy jak wygląda przerzut, czy jest powierzchowne umiejscowiony i nie przebił się głęboko, czy w miąższu wątroby. Znaczenie ma też ilość ognisk meta.Kiedy naciek jest powierzchowne lub umiejscowiony brzeżnie jest większa szansa na lepsze działania. Można dokonać resekcji albo ablacji. Łatwiej też dotrze chemia.