Rak jajnika

14 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    Juz nie moge sie doczekac tego szalenstwa. Dzis na zabraniu w szkole obserwowalam fryzury, krociutkie wlosy miala tylko jedna mama, kolezanka w biedzie, rak piersi odkryty 5 miesiecy przed moim, reszta jednak w poldlugich minimum
  • 12 lat temu
    Z tesciem przeprowadzilismy troche rozmow od wczoraj i odwiedlismy go od tej decyzji.Owszem pewnie kiedys i tak pojedziemy do tej Mongolki ale to dodatkowo poza zwyklym leczeniem.Teraz tylko mamy duzy dylemat ktory musimy dzis rozwiazac.Dzis tesc mial miec ta operacje, z tym ze nie wiemy czy ma sie jej poddac. Jest to lekarz wogole nikomu nie znany i mimo bardzo dobrego oddzialy onkologicznego u nas na miejscu w rzeszowie, wysyla tescia do szpitala do malej miesciny Strzyzow.Jak tesc twierdzi troche sam nie wie co o tym chirurgu myslec bo wydaje mu sie ze on "leczy bo leczy tak jakos na pałę" i lepiej dzis usunac reszte komorek rakowych pozostalych po czerniaku i wyciac wezly chlonne z przerzutami czy ruszyc znajomosci i zapisac go do innego jakiegos znanego onkologa.Co o tym myslicie?A moze wyciac dzis pozostalosci a juz pozniej reszta zeby zajal sie inny lekarz.
  • 12 lat temu
    Ja wracając do pracy miałam perukę, a pracuję w szkole. Uczniowie zauważyli zmianę, ale mówili że mi do twarzy w nowej fryzurce, nikt nie poznał,że to peruka. Była świetnie dobrana, z naturalnych włosków. Gdy ją zdjęłam, mówili, że nie potrzebnie skróciłam tak bardzo włosy. Teraz rosną jak szalone.
  • 12 lat temu
    Tak wlasnie mysle!
    A dziekuje, skutki chemii powoli odchodza w zapomnienie, wslosy jakos nie chca wyrosnac sliczne i bujne jeszcze wiec na komunii malego bede zaperukowana.
    A poki co sie radioterapeutyzuje, skora na razie znosi to dzielnie. I moze dlatego nie rwe peruki z glowy ze nia ma slonca, bo wszak i tak musialabym sie chowac :))))
    Pozdrawiam serdecznie
  • 12 lat temu
    Rybenka, no to najpierw za rok ,a potem za 10 lat powspominamy moje zmagania maturalne i podopingujemy Twoim pociechom. Co u Ciebie jak się czujesz
  • 12 lat temu
    Dzien dobry dziewczyny
    Ja tez robie sobie kawe, ale za oknem u mnie jesienna szaruga, coz. Juz niedlugo jednak i w Belgii moze bedzie jakas wiosna?
    Anitap, trzymam kciuki za mature dziecka, ja rok temu mialam dziecko maturalne i za rok powtorka, i potem za 10 lat znowu. Marzy mi sie zebym mogla towarzyszc i najmlodszemu w tym.
    Ale tez dziekuje Bpgu za kazdy dzien i kazda chwila jest dla mnie piekniejsza niz przed choroba
  • 12 lat temu
    Jasiu, umyłam taras , podlałam kwiatki, sprzątnęłam kuchnię. Teraz jeszcze muszę wyprasować koszulę, bo syn dzisiaj pisze pierwszą część matury z matematyki ( jest międzynarodowym maturzystą,więc dla nich nasze ojczyste święto nie ma żadnej rangi). Oglądam jakies przepisy w telewizji, moż coś pysznego ugotuję,...
    Niby zwykły dzień, a ja budząc się co rano dziękuję Bogu,za ten kolejny zwykły dzień.
  • Anitap ja tez kocham te poranki ,u mnie tez caly dom spi a ja popijam kawke i czytam to nasze forum.
  • 12 lat temu
    Jest piekny poranek. Uwielbiam te chwile wcześnie nad ranem kiedy cały dom śpi, a ja mogę pozachwycać się życiem.
    Kupiłam zioła i zasadziłam w doniczce, zapach mięty, oregano, bazyli ..... i porannej kawy, coś wspaniałego

Ona25, dziękuję a co u Ciebie...
  • 12 lat temu
    Jasiu, niestety nie znam kosztów, ale zalecają mi to badanie przy każdym kontrolnym badaniu krwi. Zdażyło się nawet, że lekarz zlecił to badanie ,a nie zlecił markera. Myślę ,że cena nie przekaracza 30zł, W piątek będę w przychodni , to zapytam

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat