Rak jajnika

14 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • Witam z samego ranka Anitap mi takiego wyniku nie robia ? A moze samemu warto .A moze wiesz ile kosztuje taki wynik?
  • 12 lat temu
    makro000,

ja mieszkam nad samym morzem, przez wiele lat nie zauważałm jego piękna. Po prostu było, a teraz zachwycam się nim każdego poranka. Jest wspaniałe, spokojne, rozswietlone słońcem, a u Ciebie.... . Chwilo trwaj....

Pięknie kiedyś napisałaś, ja właśnie uparłam się na wyzdrowienie, więc w moim przypadku medycyna jest bezradna.
    Pozdrawiam , wypoczywaj i zdrowiej
  • Makro i to jest to rozumiemy sie bez slow .Pojedziemy 1 czerwca.Traktuja cie normalnie to swietnie bo ty jestes zdrowa i bedziesz .Wielkie buziaki do milego zobaczenia
  • 12 lat temu
    Dziękuję kochane za gratulacje, trzymam kciuki abyście też, miały wspaniałe wyniki.

Jasia11
    CRP zaczęto mi badać po operacji z kilku powodów: markery przed operacją 9 po operacji 500, dedimery 7000, no i uszkodzona wątroba przez chemię....

Od pół roku jestem w normie:)

Białko C-reaktywne należy do „białek ostrej fazy”, pełniących rolę eliminacyjną wobec toksycznych substancji powstających podczas uszkodzenia tkanek.
    Wzrost stężenia obserwuje się przy:
    - zakażeniach bakteryjnych, wirusowych, grzybiczych oraz infekcjach pasożytniczych,
    - rozległych urazach, oparzeniach, w okresach pooperacyjnych,
    - w przypadku chorób nowotworowych złośliwych,
    - w układowych chorobach tkanki łącznej,
    - zawale serca,
    -chorobach nerek i watroby
    - ostrym zapaleniu trzustki.
  • Anitap GRATULACJE I ZYCZE DLU>>>>>>>>GICH lat z takim markerem..Cudowna chwilo trwaj .A ten wynik CRP to ?POZDRAWIAM
  • 12 lat temu
    anitap

SUPER !! gratuluje dobrych wynikow :) kolejne tez takie beda :)
  • 12 lat temu
    Odebrałam badania krwi. Ulga, jest dobrze. Więc u mnie spokój na kolejne dwa miesiące- CRP 0,5 CA 125 -8 Hurra. Dziewczyny nie dajcie się walczcie, można wygrać.Trzeba wierzyć i mieć cel. Trzeba mocno trzymać się chęci życia.
  • do szymczakanna pisz wszystkie przepisy witam i pozdrawiam
  • 12 lat temu
    moj wojek zmarl na czarniaka bo niestety nie chcial sie leczyc (usunac znamienia na kolanie) :( dopiero pod koniec poszedl do lekarza :/ no ale niestety bylo juz zapozno

nie wiem co sie stalo ale on do konca mowil ze jest zdowy i ze nic mu nie jest - mowil ze nie wie czemu ludzie mowia mu ze jest chory - ze maja dac mu spokoj :(
  • 12 lat temu
    ssiwucha
    zgadzam sie z Rybenka !!! komorki rakowe trzeba usunac !!!!!!!!!! inaczej sie tego nie wyleczy !!!!!!!
    mysle ze podjeliscie zla decyzje i jesli jej nie zmienicie to tesc moze przeplacic za to zyciem !

znam 2 osoby po czerniaku i mialy one operacje ! inaczej sie nie da

te dwie odoby to mama i corka :/ jedna jest po leczeniu 8 lat (corka) a mama juz bardzooooo dlugo bo kilkanascie. usuniecia znamienia i przerzutow jest najwazniejsze w leczeniu raka !

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat