Rak jajnika

14 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • Do Ani57 mysle o tobie od rana napisz jak wrazenia po mszy w Ostrolece ?
  • ewa53
    wezwij.sobie.lakarza.moze....karetke....nic.na.wzmocnienie....ja.to.juz.o.tych.lekarzach.nic.nie.bede.pisała.po.moich.ostatnich.doswiadczeniach.
    czytałam.sporo....skutkow.ubocznych,jest.wiele.z.teg.co.piszesz.dopadły.Cie.te.łagodniejsze,o.ilemoge.tak.napisac.
    jedz.moze.do.szpitala.na.izbe.przyjec.ktoras..dziewczyna.tu.pisała.ze.ubłagała.przyjecie.na.odział.gdzie.sie.leczysz?
  • kasiorek4 co do choroby nie ma co porownywac kazdy w tym przypadku jest indywidualnoscia .Jest to choroba ktora moze sie rozwijac bezobjawowo mozna miec doskonale wyniki tylko marker podwyzszony a po operacji szok a moze byc tak ze wszystko swiadczy o procesie choroby a po moze sie okazac ze nie jest tak zle .Najwazniejsze zeby cie operowal DOBRY lekarz bo to w tym wszystkim jest nawazniejsze pozniej jest skuteczniejsze leczenie .A po za tym na raka jajnika nie ma dokladnych badan dopiero jak otworza to widza .TAk naprawde to nie rozumiem czy masz to miejsce zaklepane czy maja dzwonic jak sie cos zwolni ? Jesli nie masz miejsca to szukasz szybko lekarza prywatnie tak jak podpowiada kuka albo zabieraj wszystkie wyniki i w poniedzialek na konsultacje do szpitala gdzie masz byc operowana .Konsultacje sie odbywaja zaraz po obchodzie .Piszesz o wynikach Rbc I hgb jakie sa te wyniki ?
  • 12 lat temu
    do ethernalmagic biore 2 kurs jest bardzo zle nie mam sily wymiotuje nie mam apetytu to znaczy nie moge nic zjesc bo stoji mi w gardle mam kluche boli mnie przy przelykaniu ledwo chodze dr nic nir dala na wzmocnienie jak sie zalatwia szpital po chemi bo moze ja jestem odwodniona nie dam rady sama a co czytalas o topeanie
  • makro000
    ja też tak myślałam, ale wczoraj się dowiedziałam, że będą dzwonić, bo jest kolejka i może się przesunąć o nawet parę dni. Tylko ciekawe dlaczego???
  • ewa53
    ja.zaczynam.od.poniedziałku.topotekan....napisz.jak.sie.czujesz?prosze.dla.mnie.to.wazne.jak.to.wyglada?jaki.masz.stan.rozsiewu?
  • makro00
    kochana, w tym sęk że jak pisałam wcześniej to będą dzwonić czy mam przyjść czy nie no i tym się denerwuję. Ale w poniedziałek rano idę na hirszfelda pokazać te nowe wyniki może to coś da. Spróbuję dostać się też do pani Ordynator, niech coś zrobią w końcu jak jeszcze mogą
  • 12 lat temu
    witam prosze napiszcie o topekanie ja biore 2 kurs jakie ma skutki uboczne dr mi nic nie mowila a ja czuje sie okropnie ktoras z was napisala ze jak sa zle rokowania to moze byc czyzby to byla ostatnia szansa pisal ktos o kims ze bral 84 chemie to jak topekan nie pomoze to juz nic straszne
  • Przemo667
    piłam te cholerne buraki, ale fakt, że bez skórki i dlatego może nie dało to nic. Nie wiem co myśleć, mam nadzieję, że jednak to jeszcze nie faza rozsiewu. Nie mam zadnych takich objawów typu brzuch, brak apetytu czy chudnięcie. Fakt że od zeszłego lata leczyłam się na zakrzepice, a żaden idiota nie zasugerował badań w innym kierunku. Podejrzewali trombofilie. Miałam iść za miesiąc do szpitala na badania w tym kierunku, chyba już nie pójdę bo po co?. Dopiero 1,5 miesiąca temu trafiłam na młodziutką lekarkę która wysłała mnie na gastroskopie, usg, rtg płuc i do gina. Wiadomo na wszystkie badania trzeba czekać, no więc czekałam cierpliwie nie podejrzewając nic. I 13 kwietnia udałam się do gina (to był piątek hehe) gdzie to Pani doktor stwierdziła mięśniaka na jajniku, ale dała skierowanie na usg. Pech że dostałam to co kobiety dostają co miesiąc no i termin usg odległy. Nic za tydzień poszłąm prywatnie no i się zaczeło to co jest. Było to dokładnie 20 kwietnia i od tamtej pory każdy z lekarzy a byłam już u 4, łącznie z ordynator oddziału, twierdził że już natychmiast operacja. No ale słowa słowami a prawda taka że czekam dalej i nie wiem jak to przyspieszyć. Ostatnio odebrałam Tk brzucha niby na 30tego było jeszcze ok, ale teraz nie wiem. Bardzo bardo chcę żeby to się dobrze skończyło, choć nie raz ryczę w dzień i jest mi żal i przykro, że tak się stało. Się rozpisałam trochę, trudno dziś mi lepiej. Może nie będzie tego rozsiewu a jeśli jednak to też dam radę jak nie które tu z nas.
  • myjesz buraki czerwone i robisz z nich sok w sokowirówce, nie obierasz ze skórki. Dodajesz do tego marchewkę lub jabłko bo sam burak jest okropny. Picie wyparu z pokrzywy, albo soku z aroni ( pamiętaj sok to jest to co sobie sama zmielisz nie kupisz w sklepie ). Każda historia jest inna, nie porównuj siebie do kogoś jak może być, co może być itp itd.. Niby to ta sama choroba lecz każdy zachowuje się inaczej. Znam ludzi którzy z III i IV stopniem mają wznowy po 8 latach, kobitka w III stadium z rozsianym po calej jamie brzusznej rakiem zyje 16 lat juz. Przykro mi tez mowic ale są osoby które nie dozywaja nawet roku, ale to mniejszosc. 80% ludzi otrzymuje odpowiedź na leczenie chemią TAXOL I KARBOPLATYNA i mają conajmniej rok spokoju, 20% wychodzi z tego wygraną ręką. ( piszę teraz oczywiście o ostatnich stadiach III i IV ) Przykro mi to powiedzieć ale w Twoim przypadku rak zaczął właśnie przybierać formę rozsiewu, czym szybciej operacja tym lepiej! walcz o to. Taki stan markera oznacza na 99% zróżnicowanie komórek G2 lub G3 i najprawdopodobniej spore zaawansowanie.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat