Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
Elbe, Elbe no pewnie ze sie smieje:)))))
Zazdroszcze Ci tego wyjazdu, wyjezdzaj i zaraz wracaj nie ma tak dobrze, my tu bidne bedziemy w tym zimnie na Ciebie czekac.
Aniu57, nie martw sie wszystko bedzie dobrze, najgorsi sa ci lekarza co pacjenta maja za nic. Szkoda twoich nerwow.
Namoczylam grzyby jutro mam gosci na obiedzie, bedzie pieczona kaczka z sosem grzybowym i buraczki na gesto, pycha- juz jestem glodna.
Milego wieczoru:)
-
Ania57 najlepiej zrób przepływy żył albo usg doplera. A jak ciebie nogi nie bolą tak w środku,(nie rwą jak stoisz lub chodzisz) nie są spuchnięte to raczej ok. Jeśli tak jest z tym bólem i ulgę przynosi ułożenie ich wysoko to może też coś być nie tak. Możesz zrobić badanie d-dimery jak wysokie to coś może się dziać.
-
Witam Jasiu11 przepisy na kabaczka masz na odżywianiu. Buziaki.
Elbe życzę tyle samo lądowań ile startów, uważaj na jedzenie po za hotelem.
-
Jasiu nie jadę do Ostrołeki bo bolą mnie korzonki,dopiero dzis wstałam z łóżka.Byłam prywatne u chepatologa i napisal ,do mojego hematologa ,że nie mam homotrocytozy ,że wszystkie badania wskazują na to ,że ferrutyna duża u mnie to nieswoisty parametr zapalny a nie wada wrodzona.W poniedzialek ide do hematologa już nie wiem co mi powie.Onkolog nawydzierała się na mnie ,że nie przyniosłam cytologii i wyniku USG dopochwowego ,ona mnie nic nie mówiła.Byłam u gin.a teraz czekam na wynik cytologii i mam zrobić markery i do niej na wizytę. Do Makroo i kasiorka jateż w trakcie chemii przez 1 miesiąc brałam zastrzyki p/z ale później kazali odstawić.Jak poznac czy teraz mam zakrzepicę INR mam 0,93 ,czas protrombinowy 9,6 norma do 10,4, wskaznik 108,12 ,APTT 25n(25-33) ,Fibrynogen 3,9 n(2-5).Jak przeczytałam wasze wpisy to już sama nie wiem.Proszę odpiszcie czy mam zakrzepicę bo hematolog nawet nie skomentował mojego wyniku.Pozdrawiam Wszystkie Syrenki i codziennie jestem modlitwa razem z Wami.
-
Mikra, czy ty mnie podejrzewasz o to ,że wtrąbiłam całą szarlotkę? Zjadłam kawałek, jak się upiekła, a potem chłopaczyska na ciepło z bitą śmietaną i tak zakończył się jej żywot.
Mikra i Kasiorek-to fajnie,że dogadałyście się i polubiły. Z reguły tak jest,że jak się z kimś fajnie pisze, to niefajnie gada. Ja już 4 lata koresponduję przez internet z koleżanką, z którą chodziłam do liceum i nawet poszłyśmy po maturze na ten sam kierunek studiów, ale nigdy nie przepadałyśmy za sobą i nie utrzymywałyśmy kontaktów, a teraz "gadamy" i "gadamy"
No to jutro wybywam. Pierwszy raz nie mam dylematu, co wziąć- prawie w nic się nie mieszczę:) Jedna spódnica na gumce, jedne spodnie i jeansy ze streczem, koniec garderoby. Może zmieści się w podręcznym:)
Widziałam stewię w Leclerku- w saszetkach po 30sztuk i pudrze, obie po 8,19 chyba jakoś.
Amelia i szymczakanna- dzięki za odpowiedzi na moje pytania.
-
Kasia, czekam na wiadomosc jak chemia. Potem spotkanie na bank. Czytalam ten link, tam chyba w poniedzialki sa otwarte spotkania, to mozemy sie wybrac. Ale teraz twoja chemia najwazniejsza.
Okna umyte, jeszcze sypialnia , ale prace przerwane bo przychodza znajomi na kawke, wiec musze sie ogarnac.
Buziaki:)
-
no to umyj i u mnie hihihi:)))
A spotkanko jakoś w tygodniu, we wtorek na chemię jak nie dostanę to możemy się zobaczyć a jak dostanę to nie wiem kiedy na razie. Spraw3dziłaś ten link? Idziemy tam?
-
Witam Was serdecznie.
Jasiu jak obiecalam pije z Toba kawke. Kawka w takim towarzystwie pyszna!
Kasiorek spotkanie kiedy tylko chcesz.
Mam dzisiaj takiego powera ze juz pierwsza pralka chodzi, a w planie jeszcze umycie okien.
Milego dnia:)
-
Witajcie,
Witaj Jasiu, spóźniona ale jestem na kawce:) A wracając do twojego pytania to tak noga jest napuchnięta ( u mnie Łydka) i boli nieraz bardzo. Jak tan pisanie prac semestralnych idzie? Pamiętam jak ja pisałam swoje i powiem Ci że takie pisanie dużo ułatwia i przyswaja naukę, zawsze coś zostanie w łepetynce:)))
Mikra, śpiochu:)) pała za spóźnienie :)))
-
annaszymczak plis o przepis na kabaczka myslalam zeby go nafaszerowac i zapiec :)