Raka pewnie nie ma,ale sa komorki przednowotworowe i tak jak Martyna90 napisala z tego rozwinie sie juz cos powazniejszego.Aby nie dopuscic trzeba usunac wszystkie ciny.Linie ciecia koniecznie trzeba sprawdzic,bez tego ani rusz,to w tym badaniu jest najwazniejsze bo ze mialas cin3 to pewnie z wycinkow juz wiedzialas.
Dziewczyny, zadzwoniłam do tego zakładu histopatologii. Oczywiście od tak informacji nie podadzą ALE pani mnie uspokoiła, ze jeśli cokolwiek będzie profesorowi brakowało, skontaktuje się z nimi i doprecyzują, ponieważ materiał (nasze wycinki) są przetrzymywane przez 20lat ! Zaskoczyła mnie pani pozytywnie i tym samym uspokoiła.
Człowiek codziennie uczy się nowego☺️
Ja też mam pytanie dziewczynki do Was czy przy p16+Ki67 wynik dodatni świadczy to o tym że mam hpv czy świadczy to już o tym że mam hpv wysokoonkogenne??
Patti dodatni wynik testu na białka p16 i Ki67 świadczy o przetrwałej infekcji onkogennym typem wirusa HPV
Agatta, tak jak Ci pisałam miałam identyczną sytuację , na prośbę profesora patomorfolodzy uzupełnili informację o linii cięcia po ponownym zbadaniu materiału , także spokojnie , to da się zrobić. Życzę Ci , aby była czysta .
czesc, jestem po leep loop 5 miesięcy temu. Wydawalo mi się że jest ok nie miałam już stanow zapalnych pochwy. A we wtorek zaczęłam odczuwać dolegliwości jak przy zapaleniu . Poszłam do lekarza okazało się że jest zaczerwienie lekkie szyjki i ścian pochwy. Dał mi gynazol. Ale czy on pomoże. A w poniedziałek mam badania u mojego lekarza kolposkopie. I cytologię płynna. Popadlam znowu w dużego stresa boję ise że hovo znowu mnie atakuje. I martiwe się co kolposkopia ujawni:(