Hej kobietki:(dawno mnie nie było bo aż rok,,,,znów się zaczyna...ale po kolei..
pomóżcie,,,
mama miała w 2017 r w sierpniu operację(rak) usunięcie macicy z przydatkami potem radioterapię....
dziś wynik cytologii
charakterystyka rozmazu-nieprawidłowe komórki nabłonkowe,komórki nabłonka wielowarstwowego płaskiego , nie można wykluczyć zmiany śródpłaskonabłonkowej dużego stopnia HSIL (ASC-H)
interpretacja wyniku-inne zmiany nienowotworowe ,zmiany odczynowe związane z zapaleniem i/lub typową regeneracją...
błagam WAS pomóżcie mi jak to rozumieć....mama dziś była u doktora zrobił kolposkopie i usg powiedział że "on tu nic nie widzi"
dał jakieś globulki dopochwowe i następna wizyta za miesiąc...:(oszaleję ...czy "to" coś wróciło:( tak szybko:(
no właśnie...zwariuje ,,,,ten lekarz powiedzial że jeśli następna cytologia ta w grudniu będzie zła trzeba pobrać wycinek.w piątek mamy wizytę u innego ginekologa ( jak mamy z nim rozmawiać?( chodzimy do dwóch -oczywiście jeden o drugim nie wie:( ,,,najlepsze jest to że w lipcu wyniki cytologi super a te z sierpnia o których mowa wyżej są złe. ... jeszcze zastanawia mnie samo badanie cytologiczne ..skoro została przeprowadzona histerekomia radykalna to jak z tą cytologią jest ?gdzieś na necie czytałam ze niektórzy po takiej operacji nie mają nawet badań cytologicznych bo nie ma z czego pobrać ,,, agnieszka76 dzięki wielkie że tu jesteś ,,,,
bara witaj, ja miałam swoją radykalną w październiku 2015roku, potem sprawdzające OBOWIĄZKOWE cytologie raz na kwartał i w kwietniu 2016roku w wyniku pojawiła się u mnie informacja następująca "rozmaz niezbyt czytelny z powodu licznych komórek zapalnych, inne zmiany nienowotworowe odczynowe i naprawcze związane z zapaleniem (łacznie z typową regeneracją)". Do dnia wizyty którą przyspieszyłam nieźle się wystraszyliśmy. Wytłumaczono mi, że to proces gojenia. Wszystkie kolejne cytologie OBOWIĄZKOWE ALE JUŻ U MNIE RAZ NA 6M-CY są bardzo dobre z zaznaczeniem "nie stwierdza się śródnabłonkowej neopalzji ani raka".
Radzę drążyć temat, nie rezygnować kiedy lekarz mówi coś innego niż macie na papierze i odwrotnie.
Pozdrawiam wszystkie 🙂
Witajcie,ja tez bylam dzis z wynikami cytologii i usg piersi u mojej ginekolog. Zrobila mi jeszcze badanie ginekologiczne i usg. Wszystko w najlepszym porządku. Kolejna wizyta za rok...choc pewnie pojawie sie wczesniej,jak to ja.
Paula,nie martw sie. Konizacja w wiekszosci przypadkow konczy sprawę. Wyleczysz sie i zobaczysz ze bedziesz miala dzieci. Glowa do gory. Teraz najwazniejsze jest pozbyc sie dysplazji