Do startu gotowi... HSIL- CIN 3 / CIS

13 lat temu
dzien dobry !!! z okazji dnia kobiet odebrałam wynik czerwony cytologii ''stwierdza się nieprawidłowe komórki nabłonkowe. komórki nabłonka HSIL - Zmiany śródnabłonkowe stopnia wysokiego cin 3/ cis''... i tyle...kolposkopia będzie za kilka dni, podczas tego badania pobiorą też wycinki do histopatu... 11 miesięcy temu cytologia była idealna- zero infekcji...będę miała zabieg chyba, a co pozniej - nie wiem...mam dwuletnie dziecko, 29 lat...czy histopatologia może dać taki wynik, że nie będzie nawet zabiegu ? czy jeśli cytologia ujawniła HSIL to już ''pozamiatane''? pomóżcie kobietki...
10917 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    Powodzenia Olu, trzymamy kciuki :)
  • 11 lat temu
    Jutro rano jade na ta konsultacje...zżera mnie ciekawość co będzie na wyniku, no i nerwy mnie już trzymają...
  • 11 lat temu
    Olga,ja też panikowałłam jak dowiedziałam się,ze jest wynik i ordynator chce ze mną rozmawiać. Godzine po telefonie byłam już w szpitalu,zaryczana,wystraszona. Myślałam,że dowiem się ile mi życia zostało,w głowie miałm tylko rak i pewnie już mega zaawansowany. Dobrze nie było bo wyszedł cin3. Konsultacja była po to by ustalić termin operacji i z grupsza mi wytłumaczył jak to wygląda. Myśle,że te rozmowy z ordynatorem to dobra sprawa bo tak to co? dostajesz wynik i bądz tu mądra. Widzisz jakieś ciny i panika. zanim dotrzesz do swojego lekarza to zejdziesz na zawał a tak masz wyjaśnione na miejscu.
  • 11 lat temu
    Zoe kiedy to są już drugie wycinki tzn wycinki + lyzeczkowanie...z pierwszych cin3, z cytologii cin2... więc nie ma chyba złudzeń. No nic, wstępnie w piątek ide na ta konsultacje i już będę wiedzieć co i jak. Też jestem zdania że wynik musi przejść przez rece lekarza ale do tej pory wszystko przebiegalo w gabinecie kolposkopii a teraz wyjezdzaja z ta konsultacja u ordynatora...nie wiem, może się nakrecam niepotrzebnie...
  • 11 lat temu
    Ankaba ale masz ewidentnie napisane 3 a wiec to stan zapalny i jak widzisz sama cytologia przeszla po przeleczeniu...Pierwsze co to zaraz po cyto powinno byc zrobiony wymaz na bakterie.
    Olga bedzie dobrze-zawsze jak nawet wyjdzie cin 1 to musi wynik przejsc przez rece lekarza.Moze bedzie lepiej niz na cytologii?? Bo cyto to tylko przesiew...:) to nie jest badanie ktore daje 100 % pewnosci co nam jest:) Powodzenia i daj znac.
  • 11 lat temu
    Zoe no też myślę że coś wyszło bo inaczej miałabym przyjść na umowiona wizytę 17 grudnia z wynikiem i tyle... ehh wcześniej mówiono mi na kolposkopii że pewnie tylko skroca szyjke przy tym cin3 a teraz to już mnie mega stresuja ://
  • 11 lat temu
    Ankaba nie potrzeba swedzenia, pieczenia żeby mieć stan zapalny. Mi też nic nie dolegalo a na pierwszej kolposkopii wyszło zapalenie i wielce zdziwiona bylam... głowa do góry wycinkow nie ma co się bać, kolposkopii tym bardziej.
  • 11 lat temu
    Hej dziewczyny, wczoraj jakoś opanowałam nerwy i w sumie dopisywał mi dosyć dobry nastrój, ale dziś znów chwyciły mnie wszelkie możliwe wątpliwości..w dodatku w piatek mam iść na kolposkopie i wycinki a zaczęłam kaszleć i 'siada' mi głos. Cudownie...
    Pytałyście czy miałam badanie bakteriologiczne - nie, nie miałam..Ale nie sądzę, ze to wina bakterii, wszak nie mam upławów, swędzenia ani pieczenia, niczego takiego, a komórki zapalne są - to pewnie wierzchołek góry lodowej.
  • 11 lat temu
    Jagodowa a now idzisz...a mnie tak uraczyli...A coby bylo gdybym uwierzyla wycinkom?-badaniu ktore jest najbardziej wiarygodne?? Obudzilabym sie z ęka w nocniku.
    Olga daj znac...czyli cos tam wyszlo z tych wycinkow.
  • 11 lat temu
    Olga,masz już ten wynik???

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat