Do startu gotowi... HSIL- CIN 3 / CIS

13 lat temu
dzien dobry !!! z okazji dnia kobiet odebrałam wynik czerwony cytologii ''stwierdza się nieprawidłowe komórki nabłonkowe. komórki nabłonka HSIL - Zmiany śródnabłonkowe stopnia wysokiego cin 3/ cis''... i tyle...kolposkopia będzie za kilka dni, podczas tego badania pobiorą też wycinki do histopatu... 11 miesięcy temu cytologia była idealna- zero infekcji...będę miała zabieg chyba, a co pozniej - nie wiem...mam dwuletnie dziecko, 29 lat...czy histopatologia może dać taki wynik, że nie będzie nawet zabiegu ? czy jeśli cytologia ujawniła HSIL to już ''pozamiatane''? pomóżcie kobietki...
10917 odpowiedzi:
  • madi1979
    miałas 5lat temu ? jak się czułas po konizacji? długo miałas plamienie? i czy cos ci towarzyszyło przy tym? i jak wyglądało u ciebie zwolnienie? jeśli pracowałaś naturalnie.
  • Witajcie :)
    Wczoraj ogebralam wyniki i niestety margines nie zostal zachowany,pomimo usuniecia prawie calej szyjki :(.Jutro ide ustalic termin kolejnej operacji.Ale za was trzymam mocno kciuki :)
  • 11 lat temu
    Olga no to ja nadal trzymam mocno kciuki :) i czekam na dobre wiadomosci!
  • 11 lat temu
    Madi ja wciąż w stresie. pojechałam w poniedzialek na 6:30 i okazało się że odwołują wszystkie planowe zabiegi z tego dnia bo mają jakąś awarie techniczna na bloku operacyjnym. Na szczęście udało się się załatwić że ide już jutro ponownie. Cieszę się że tak szybko chociaż prosić go musiałam bo nie mialabym opieki nad dzieckiem a teraz rodzice przyjechali więc się nią zajmą. Tak więc dalej jestem przed a nie po.... :|
    ale dziś znowu pisze JUTRO BEDZIE JUZ PO ;-)
  • 11 lat temu
    hanna witaj:) podobnie u mnie bylo, 5 lat temu konizacja, pare mcy temu zla cytologia, okropna kolposkopia, a wycinki ok:)
  • 11 lat temu
    4lexi na poczatek pamietaj, ze to nie rak i ze po zabiegu bedziesz mogla miec dzieci.co do konizacji to oni zawsze tna poza margines, zeby wyciac wszystko co fuj, a potem oddaja to do badania, zeby miec pewnosc, ze na granicy nic nie zostalo. musisz byc dobrej mysli, bo wiele zalezy od naszego nastawienia. nie jestes sama, jest nas dosc duzo i razem damy rade:)
  • 11 lat temu
    Olga mnie az boli od trzymania kciukow!! czekam na info!

• a na wypisie miałam ze usunęli 2,5x2,5x2cm. przeraza mnie ta suma :P jestem ciekawa czy odczuje jakas zmiane jak będę się kochac z mezem. jeszcze nie próbowałam boje się :) a co do konizacji to miałam ogolne znieczulenie,super sprawa 1,5h na stole po wszystkim obudzili...kroploweczki dali zero bólu.3 miałam operacje o 9 rano. o 15 już łaziłam po cholu z cewnikiem w rekach. o 18 przyszła pielegniarka drenaż wyciagła to od razu komfort poczułam :) rano następnego dnia o 6 cewnik odłączony i poszłam się wykąpać...po kapieli cichaczem na kawe z automatu i na papieroska :P a po 14 już do domku mnie wypisali :) Jak macie jakies pytania to słuze pomocą :)
  • Dobry wieczór :) Mam na imie Hania mam 28 lat i jestem po Konizacji. Czytałam wasze wpisy...bardzo interesujące. Miałam robiona cytologie co roku,było wszystko okej. Mam synka ma 6 lat. moja mam się dowiedziała 2miesiace temu ze ma raka złośliwego szyjki macicy,moj nasz lekarz zadecydował u mnie zrobienie wszystkich badan. cytologia wyszła zle...poszłam na wycinek a 3.01.2014 już na konizacje,miałam pietra tak samo jak wy. przepłakałam kilka nocy,byłam przerazona,dosłownie. teraz dostałam wyniki ....Erosio gladularis in statu epidermisationis. Dysplasia epitheli planoepitheliale gradus levioris.excisio completa.
    - oznacza
    Nadżerka gruczołowa w stadium naskórkowania. Dysplazja (zaburzenie różnicowania się nabłonka) nabłonka płaskiego stopnia lekkiego. Wycięto w całości.
    Nie ma powodu do niepokoju. Wynik świadczy o zwykłym zwyrodnieniu nabłonka. Bez cech nowotworzenia czyli powinnam swietowac. nie byłam jeszcze na kontroli po konizacji ide w poniedziałek. a wynik sprawdziłam na forum chirurgicznym.
    Pozdrawiam
  • 11 lat temu
    Olga daj znać!

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat