Do startu gotowi... HSIL- CIN 3 / CIS

13 lat temu
dzien dobry !!! z okazji dnia kobiet odebrałam wynik czerwony cytologii ''stwierdza się nieprawidłowe komórki nabłonkowe. komórki nabłonka HSIL - Zmiany śródnabłonkowe stopnia wysokiego cin 3/ cis''... i tyle...kolposkopia będzie za kilka dni, podczas tego badania pobiorą też wycinki do histopatu... 11 miesięcy temu cytologia była idealna- zero infekcji...będę miała zabieg chyba, a co pozniej - nie wiem...mam dwuletnie dziecko, 29 lat...czy histopatologia może dać taki wynik, że nie będzie nawet zabiegu ? czy jeśli cytologia ujawniła HSIL to już ''pozamiatane''? pomóżcie kobietki...
10918 odpowiedzi:
  • 7 lat temu

Daria22  przy Tobie podczas konizacji która nie jest długim zabiegiem będzie sztab ludzi a przynajmniej trzy które zrobią wszystko żeby ten zabieg miał swój przebieg bez problemów, tego możesz być pewna. Ty skup się wyłącznie na tym,żeby odebrać dobry wynik i żeby konizacja zakończyła całą tę /nazwijmy to/  sprawę a tzw. techniczną stroną niech zajmą się specjaliści🙂    

U mnie konizacja nie przyniosła spodziewanego rezultatu ale w większości przypadków koniec jest i basta, nie zamartwiaj się na zapas bo stan psychiczny jest bardzo ważny 👍

• 7 lat temu

wycinki tez mialam pobierane pod narkoza. nie wiem jaką metoda bede miala robione wiem tylko ze konizacja :/. najlepiej to w ogole bym nie poszla  na ten zabieg ale wiem ze musze :(( boje sie ze nie obudze sie z tej narkozy.... jutro ide po skierowanie :(

• 7 lat temu

Po konizacji okres moze pojawic sie wczesniej i to moze być to.

Ja przy konizacji mialam znieczulenie ogolne plus intubacja bo moja operacja trwala ponad godzinę.  Zazwyczaj konizacja wystarcza i człowiek jest zdrowy

• 7 lat temu

Daria a ty będziesz miała konizację pętlą czy skalpelem ? Jeśli skalpel to możesz poprosić o znieczulenie podpajęczynówkowe, jeśli nie będzie przeciwwskazań . Jest znacznie mniej obciążające dla organizmu i podczas zabiegu zachowujesz świadomość , anestezjolog może zaproponować sadację , czyli płytki sen . Po raz pierwszy miałam to znieczulenie i jakoś źle nie wspominam , poza tym że niestety traci się czucie od pasa w dół na dosyć długi czas. Jeśli będziesz miała elektrokonizację to może być zastosowane krótkotrwałe znieczulenie ogólne takie do 30 min. Nie taka narkoza straszna , chociaż mówię tylko i wyłącznie z własnej perspektywy , krótką narkozę miałam już ze 4 razy i bardzo dobrze ją znosiłam jak do tej pory . Także nie bój się nic ;)

• 7 lat temu

no i wczoraj wizyata i gina zarodek jest 2 mm 18 stycznia mam znow wizyte a 19 jade do kliniki do krakowa co sie zajmuje takimi przypadkami i bede pod stala obserwacja mam nadzieje ze nie pozwola aby cos bylo nie tak ze mna i z moja fasolka powoli zaczynam sie cieszyc tm faktem nawet noja doktorka powiedziala ze nie mam sie czym narazie przejmuwac tylko dbac o siebie i o fasolke i byc pod kontrola wiec trzymajcie kciuki bede psac co i jak a ty Daria nie martw sie narkozy tylko sobie pospisz nawet nie wiesz jakbym chciala byc na Twoim miejcu ale i na mie przyjdzie pora 

• 7 lat temu

co słychać u was? ;)

W poniedziałek idę po skierowanie na konizacje i pewnie w tym samym tygodniu zabieg. Boję się tragicznie.... Nie tyle zabiegu co narkozy... 

Myślicie że po konizacji może się to skończyć? Bo większość osób które pytałam na konizacji się kończyło i tylko robienie cytologia częstsze... 

Dodam że mam HPV 16 i 67. :/

• 7 lat temu

Martyna to nie za ja ja w ciazy wykrylam po prostu poszlam na cyto bo 5 lat wstecz leczona bylam na nadzerke i lekarz po zakonczonym leczeniu powiedzial ze jest oki szyjka ladna nie zaproponowal cytologi choc moze juz wtedy byly zmiany a teraz sie chcalam starac o dzidzi i stad ta cytologia co sie okazalo jak juz mialam termin na zabieg konizacji to tu bach ciaza no pilnuje sie jak nigdy dzis mam wizyte u gina moze zarodek zobaczy trudno wzystko trzeba przezyc ale na kolposkopi nie mam naszczescie napisane ze jest podejrzenie raka wiec moze ne bedzie zle musze dbac o fasolek a tak jak czytam wpisy z poprzednich lat to dziewczyny juz wtedy dawaly rade a medycyna idzie di przodu wiec mysle ze tez dam rade

• 7 lat temu

czpisowa , no to super że beta rośnie, trzymaj rękę na pulsie z tą dysplazją , ale nie ty pierwsza i nie ostatnia wykryłaś ją będąc w ciąży , wszystkie przypadki , które znam dobrze się skończyły  ;)

Co do mojego samopoczucia , wczoraj miałam zjazd formy , wróciłam z pracy po 19 , złapały mnie jakieś drgawki , dostałam temp. bolał brzuch i kręgosłup , ale teraz już dobrze więc to może było przemęczenie i reakcja na stres , w robocie mam teraz ważne negocjacje ,  gorąca atmosfera i chyba mi się udzieliło ...

• 7 lat temu

moja beta rosnie wczoraj 1219 i nie wiem czy se cieszyc czy ez nie na 19 stycznia umowilam sie w tej klinice zobaczymy jak tam bedzie pojde znow na koposkopie z biospsja bo to moge zrobic w ciazy bardzo sie boje czy juz sie tam cos nie rozwinelo przez ten miesiac od ostatniej kolposkopi Martyna 90 jak Twoje samopoczucie??

• 7 lat temu

czy slyszal ktos cos o klinice  cervix w Krakowie zapisalam sie tam na wizyte zeby skonsultowac wyniki  na badania podobno jedna z lepszych w kraju bo w pracy u mnie dziala tylko mysl co dalej ale staram sie narecac na dobre :D

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat