Do startu gotowi... HSIL- CIN 3 / CIS

13 lat temu
dzien dobry !!! z okazji dnia kobiet odebrałam wynik czerwony cytologii ''stwierdza się nieprawidłowe komórki nabłonkowe. komórki nabłonka HSIL - Zmiany śródnabłonkowe stopnia wysokiego cin 3/ cis''... i tyle...kolposkopia będzie za kilka dni, podczas tego badania pobiorą też wycinki do histopatu... 11 miesięcy temu cytologia była idealna- zero infekcji...będę miała zabieg chyba, a co pozniej - nie wiem...mam dwuletnie dziecko, 29 lat...czy histopatologia może dać taki wynik, że nie będzie nawet zabiegu ? czy jeśli cytologia ujawniła HSIL to już ''pozamiatane''? pomóżcie kobietki...
10917 odpowiedzi:
  • Barbara co do stopnia nasilenia dysplazji nawet najlepszy lekarz nie oceni Ci tego "na oko" , po to jest histopat, nie nakręcaj się. Co do narkozy, ja znoszę tą krótkotrwałą do 30 min bez problemów, nie ma reguly

• 6 lat temu

Agatta, to już za kilka godzin będziesz miała zabieg już za sobą i będziesz dochodzić do siebie. Będę trzymać kciuki, żeby wszystko poszło sprawnie.

Mi dopiero teraz (po 3.w nocy) odpuszcza bol glowy i mdłości. Okropne uczucie. Nie wiem czy to przez narkozę czy przez stres, a może przez jedno i drugie, ale dawno tak słabo się nie czułam. Też tak miałyście po narkozie?

Jest coś mnie zastanawia : na wypisie w rozpoznaniu mam napisane m.in N87.2 - Nasilona dysplazja szyjki macicy, niesklasyfikowana gdzie indzie. Czy to oznacza, że lekarz przy pobieraniu wycinków zauważył jakąś dużą zmianę? I co to oznacza w ogóle? Z cytologii miałam LSIL, a ta nasilona dysplazja to byłaby już HSIL lub coś gorszego?

Wiem, że trzeba poczekać na wyniki hist-pat, ale tak się tylko zastanawiam w czym rzecz.

Jako, że Wy tu jesteście skarbnicą wiedzy w tych tematach, to może coś mi rozjasnicie.

• 6 lat temu

Hej dziewczyny. Moja akcja dziś odwołana. Już byłam gotowa na przejazd na sale operacyjna ale coś pilnego wyszło i mnie przesunęli na jutro rano 🙄 tak wiec jutro ponowny strach i emocje wszelkie temu towarzyszące.

Barbara, cieszę się, ze Ty już po. Teraz tylko fajny wynik i pełna radość ☺️

• 6 lat temu

Ja już po. Teraz odpoczywam na oddziale i czekam aż lekarz zadecyduje czy mogę dziś wyjść. Agata, trzymam kciuki za Ciebie. I dziękuję wszystkim  za trzymanie kciuków za mnie.

• 6 lat temu

Agatta,Barbara trzymam kciuki mocno już za wyniki bo to wyniki są najważniejsze, jesteście pod opieką lekarzy, cała reszta nie jest ani fajna ani miła ale każda z nas musiała przez to przejść. Dajcie znać już po zabiegu.

• 6 lat temu

Barbara trzymam kciuki!

• 6 lat temu

Agatta, życzę powodzenia. Ja właśnie czekam na oddziale na pobranie wycinków i abrazję. Już mnie zawenflonowali i teraz czekam na swoją kolej. To prawda, czekanie jest najgorsze. Głowa też mnie rozbolała z tego wszystkiego.

Wpis edytowany dnia 13-03-2019 09:56 przez Barbra
  • 6 lat temu

Dziewczyny, dziś mam konizacje chirurgiczną. Czekam jeszcze na izbie przyjęć. Odezwę się po.

To czekanie na izbie najgorsze. Aż mnie głowa rozbolała.

• 6 lat temu
    Truskawka napisał:

Dziewczyny a ja mam pytanie bo już chyba mam mętlik w głowie. W cytologii wyszło mi LSIL tak jak wcześniej pisałam i mam stwierdzony typ wirusa HPV 16. Ale wy jako niezawodne pocieszycielki pisałyscie, że jest to wyleczalne. Ale tylko konizacja wchodzi w grę czy są inne sposoby? Dzisiaj mam wizytę u lekarza na smarowanie tym kremem i tak mnie naszło żeby Was zapytać.

Jestem w dokładnie takiej samej sytuacji, w cytologii wyszło mi LSIL, po genotypowaniu wyszedł HPV 16. Moja ginekolog zleciła mi jeszcze dodatkowe badanie CINTEC i niestety wynik dodatni, co oznacza, że to przewlekłe zakazenie. W piatek w przyszlym tygodniu mam wizytę lekarza onkologa i zobaczymy co dalej. Ciekawa jestem ile obecnie czeka się na zabieg?

• Dziewczyny a ja mam pytanie bo już chyba mam mętlik w głowie. W cytologii wyszło mi LSIL tak jak wcześniej pisałam i mam stwierdzony typ wirusa HPV 16. Ale wy jako niezawodne pocieszycielki pisałyscie, że jest to wyleczalne. Ale tylko konizacja wchodzi w grę czy są inne sposoby? Dzisiaj mam wizytę u lekarza na smarowanie tym kremem i tak mnie naszło żeby Was zapytać.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat