Do startu gotowi... HSIL- CIN 3 / CIS

13 lat temu
dzien dobry !!! z okazji dnia kobiet odebrałam wynik czerwony cytologii ''stwierdza się nieprawidłowe komórki nabłonkowe. komórki nabłonka HSIL - Zmiany śródnabłonkowe stopnia wysokiego cin 3/ cis''... i tyle...kolposkopia będzie za kilka dni, podczas tego badania pobiorą też wycinki do histopatu... 11 miesięcy temu cytologia była idealna- zero infekcji...będę miała zabieg chyba, a co pozniej - nie wiem...mam dwuletnie dziecko, 29 lat...czy histopatologia może dać taki wynik, że nie będzie nawet zabiegu ? czy jeśli cytologia ujawniła HSIL to już ''pozamiatane''? pomóżcie kobietki...
10917 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    Dziewczyny a czy któras z was brała tabletki z soji na łagodzenie objawów menopauzy?
  • 12 lat temu
    Witam!
    Zdecydowanie nie jest wskazane nie zaglądać tu zbyt długo,bo tyle się dzieje,że czuję się lekko zagubiona... :-(
    Seagirl czyli jak najbardziej możesz z optymizmem patrzeć w przyszłość! Lekarka o której wspominałam nazywa się Jagna Staniaszek i przyjmuje w PFESO na Marszałkowskiej. Naprawdę świetna,ale chyba dodatkowa konsultacja już nie jest Ci potrzeba :-).
    "."
    Waniliowa nie wiem gdzie podział się Twój wredny cin,ale cieszę się bardzo że go nie ma! Wierzę,że nie wróci,wszystko będzie O.K.,przekonasz się! Gratuluję!!!
    Kasia79 możemy sobie rękę podać! Menopauzę znoszę jak najgorzej,jako tako funkcjonuję dzięki tabletkom. Właśnie mam niechcący przerwę w ich zażywaniu,bo zapominam (!) podejść do przychodni po receptę. Ale uderzenia już tak mi dają popalić,że w poniedziałek lecę! Kiedy to się skończy? A ja mam tabletki,to też czasami zapominam ich wziąć,chociaż robię to już 4 lata! Może jednak to demencja starcza ;-)?
    Pozdrawiam cieplutko w pierwszy dzień jesieni!
  • 12 lat temu
    a z tymi cinami to też tak różnie. Jak o tym czytam i słucham od koleżanek to zastanawiam się jak może być tak duża rozpiętość w interpretacji wyników. Czasami cin 3 wychodzi przy jakimś stanie zapalnym i można to wyleczyć farmakologicznie , a czasami przy cin 3 mówi sie już o raku i trzeba bardziej inwazyjnych metod leczenia. Wiem ,że przy tych cinach są jeszcze jakieś inne oznaczenia. Eh..... Czy nie może być życia bez problemów chociażby tych zdrowotnych?
  • 12 lat temu
    ja mialam znieczulenie ogolne ale jeszcze mialam lyzeczkowanie i te wyskrobiny tez poszly do badania czy nie ma tam dalej cinow...
  • 12 lat temu
    Hej dziewczyny!
    U mnie cudne słoneczko za oknem tylko do tych temperatur nie mogę się jeszcze przyzwyczaić :)
    Anna 80 pamiętaj ,aby dobrze patrzec na tej cytologii co Ci tam ten doktor wkłada:-) i daj wtedy znać.
    Seagirl dobrze, że już Ci lżej. Zastanawiam się tylko nad tą narkozą do wycinków....ja miałam to robione w znieczuleniu miejscowym. Ale to pewnie zależy od lekarza. W każdym razie cieszę się ,że to nie zabiera Ci szansy na posiadanie dziecka:-)
  • 12 lat temu
    lika cytologie plynna mialam-chyba nie bylo uzytej szczoteczki, ale za ok 2tyg.znow robie wiec bardziej sie przyjrze. Chyba zrobie szczepionke.
    dobranoc
  • 12 lat temu
    ja gdzies czytałam ze teraz z tych programow profilaktyki jest zalecane robic cytologie tylko szczoteczka a ja tak naprawde nie wiem czy mi pobierano ta szczoteczka nie czulam zbytnio ale fakt ze troche po cytologi krwawiłam wiec mozliwe ze szczoteczka, jak bede na kontroli to zapytam czym robia ta cytologie...anna mysle ze doswiadczony kolposkopista domysla sie jaki to moze byc cin ale na 100% napewno nie wie ,wiarygodny pewnie jest wynik wycinkow....a czy zdaza sie ze wyniki wycinkow pokazuja mniejsza zmiane niz cytologia czy raczej nie?
  • 12 lat temu
    anna 80 masz rację z tym hpv. Mi też lekarz powiedział, że to czy to mam czy nie to sprawa drugorzędna bo i tak muszę być teraz pod kontrolą lekarza i narazie co 3 miesiące robić badania. Też myślałam o szczepionce ale ostatecznie nie zrobiłam jej. Jeśli chodzi o badanie cytologiczne za pomocą szczoteczki to też prawda- są wirygodniejsze od tych przy pomocy wacika. Wiem,że w Anglii i Irlandii cytologię za pomocą szczoteczki robi się już od dawna.Jest to tzw cytologia płynna.
  • 12 lat temu
    Dziewczyny a ja odetchnęłam dzisiaj z ulgą:-) Dzisiaj wybrałam sie prywatnie na wizytę i opowiedziałam moją historię, pokazałam wszystkie wyniki i zdjęcia moich zmian z kolposkopii. Oczywiście nie wiadomo co wyjdzie z wycinków ale powiedział ze to raczej napewno nie powinno być CIN 3 bo CIN3 na kolposkopi inaczej wygląda, jego zdaniem to moze być coś miedzy CIN1 a CIN2 tym bardziej ze dwie cytologie w tym roku w odstepie 3 miesięcy pokazały CIN1. Mówi ze to sa wczesne zmiany, (cytologia z 2010 roku nie pokazywała zmian) Czyli moze to być proces od jakiegoś roku. Wytłumaczył mi kazde zdjęcie, te próby z tą jodyną też i trochę się uspokoiłam... Powiedział ze u mnie w najgorszym razie skończy się operacją oszczędzającą a moze być też tylko leep, nie wiadomo też jeszcze czy wyjdzie mi HPV. W kazdym razie zapisał mnie do siebie do szpitala na wycinki, wszystko opowiedział jak będzie to wyglądało, uśpią mnie wiec nie będe się stresować.Powiedział jeszcze że zmiany mam na tarczy a nie w kanale a to się łatwiej leczy. W kazdym razie powiedział ze muszę parę miesięcy poczekać z ciązą i uspokoił mnie że jaknajbardziej będę mogła mieć dzieci:-)
  • 12 lat temu
    lika, ja zrobilam ten test na hpv, prawie pol roku po konizacji i tez wyszlo ze go nie mam- wierzac ze probka do oceny byla dobrze pobrana. Ale lekarz powiedzial bym powtorzyla za jakis rok to badanie ( powtorze niedlugo zreszta u innego lekarza), czyli jest pewnie tak, jak mowisz-chwilowo uspiony.
    w takiej sytuacji wg wielu lekarzy jest sens sie zaszczepic. Ja sprobujè tak zrobic.
    Z drugiej strony inny lekarz powiedzial, ze nie jest to przeciez istotne czy ja mam teraz tego wirusa (przeciez jest -uspiony), bo i tak jedyne co moge zrobic to kontrola cytologiczna i kolposkopowa co 6 m-cy..
    dziewczyny, jeszcze pytanko z innej beczki, mam wrazenie ze ostatnio po raz pirwszy w zyciu mialam pobranà cytologiè szczoteczkà-do krwi mnie wydrapano, wiec nie wiem czy wynik bedzie wiarygodny. Nie wiem czy to mozliwe,ale chyba zawsze bylo to robione za pomocà wacika (???), bo nigdy wczesniej nie czulam tego badania tak jak ostatnio. A wyczytalam ze tylko te badania przeprowadzane za pomocà szczoteczki sà wiarygodne...to mnie zatkalo. Jakie Wy macie doswiadczenia z tym zwiàzane.
    pozdrawiam

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat