hej dziewczyny, czytam forum już od jakiegoś czasu, teraz postanowiłam się przywitać :-)
Podobnie jak Wy odebrałam nieprawidłowy wynik cytologii.. grupa IIIb hsil (cin 2,cin3/cis), jestem po kolposkopii - w powiększeniu nic nie zobaczyli. Dopiero po dwukrotnym potraktowaniu kwaelsem octowym wylazło odbarwienie w dwóch miejscach, wybarwione pola pokrywały sie z wybarwieniem plynem Lugola. Pobrano wycinki, wykonano diagnostyczne łyżeczkowanie i wczoraj odebrałam wyniki, które potwierdziły wynik cytologii - cin3 z wycinków i ślady dużej dysplazja z wyskrobin, ale pojawił się zapis który mnie nurtuje "ponadto widoczny fragment nablonka wielowarstwowego plaskiego z neoplazją śródnabłonkową dużego stopnia i podejrzeniem inwazji do podścieliska-najprawdopodobniej wycinek z kanału.Wyniki mogą nie być reprezentatywne dla całości obrazu, wskazana dalsza diagnostyka." Pytanie do Was - doświadczone w temacie: czy to już TO czy jeszcze przed..bo to pojedrzenie inwazji mnie przeraża..
Witam
Dołączyłam całkiem niedawno do grona posiadaczek zmian śródnabłonkowych CIN2 i CIN3, ale od początku:
-listopad 2020 cytologia konwencjonalna brak zmian śródnabłonkowych i procesu złośliwego. Zapraszamy za 3 lata
-sierpień 2021 cytologia LBC plus genotypowanie HPV HR obecność nieprawidłowych komórek nabłonkowych, zmiany związane z infekcją HPV, zmiany śródnabłonkowe małego stopnia LSIL, koilocyty. HR HPV 16 +, 31,33,35,39,51,52,56,58,59,66,68 tez +. Jedynie 18 i 45 nieobecne.
Zlecono test CintecPlus z tej samej próbki Ekspresja ujemna. Zalecenia to Papilocare przez 6 miesięcy i powtórna cytologia LBC.
-marzec 2022 cytoligia LBC bez zmian śródnabłonkowych i procesu złośliwego, brak morfologicznych wykładników HPV. ZALECENIE pani ginekolog za pół roku cytoligia LBC plus genotypowanie HPV HR. W razie ujemnego testy rozważyć szczepienie.
-wrzesień 2022 Cytologia LBC nieprawidłowe komórki nabłonkowe, zmiany związane z infekcją HPV, LSIL, koilocyty.
Genotypowanie HPV HR 14 typów znowu wszystko oprócz 18 i 45.
Zlecono test CintecPlus oraz w międzyczasie została zlecona i wykonana kolposkopia.
-październik kolposkopia Wybarwienie po kwasie octowym tzn słabe zbielenie. Pobrano 2 wycinki z tarczy szyjki macicy oraz wyskrobiny (ECB) z kanału szyjki macicy. W ocenie lekarki zmiana raczej LSIL, ale trzeba zbadać.
W międzyczasie wynik CintecPlus wyszedł dodatni-ekspresja dodatnia
-listopad 2022 wynik histopatologiczny z wyskrobin jest ok.
Wycinki z tarczy wynik przewlekłe zapalenie części pochwowej szyjki macicy z ektopią i niedojrzałą metaplazją płaskonabłonkową. Ogniskowa śródnabłonkowa neoplazja szyjkowa średniego i dużego stopnia (CIN2-CIN3).
Obecnie czekam na wizytę u mojej ginekolog. Nie ukrywam, że stres jest duży. Zapewne będzie zabieg. Martwi mnie, że nie udało się pozbyć HPV przez rok i zmiany jednak idą w złym kierunku.
Mi wyszedł CIN 3, w poniedziałek mam elektrokonizację w krótkim znieczuleniu ogólnym. Mam nadzieję, że się tego pozbędę..
kaa napisał:
Witaj Joasiu, zabieg potrwa jakieś 30minut, ja wyszłam ze szpitala mimo dość dobrego samopoczucia dopiero na drugi dzień. Najważniejsze to pozbyć się zmiany, daj znać po zabiegu jak się czujesz a potem będziemy trzymać mocno kciuki za wynik. Trzymaj się, pozdrawiam