Do startu gotowi... HSIL- CIN 3 / CIS
dzien dobry !!!
z okazji dnia kobiet odebrałam wynik czerwony cytologii ''stwierdza się nieprawidłowe komórki nabłonkowe. komórki nabłonka HSIL - Zmiany śródnabłonkowe stopnia wysokiego cin 3/ cis''... i tyle...kolposkopia będzie za kilka dni, podczas tego badania pobiorą też wycinki do histopatu... 11 miesięcy temu cytologia była idealna- zero infekcji...będę miała zabieg chyba, a co pozniej - nie wiem...mam dwuletnie dziecko, 29 lat...czy histopatologia może dać taki wynik, że nie będzie nawet zabiegu ? czy jeśli cytologia ujawniła HSIL to już ''pozamiatane''? pomóżcie kobietki...
-
Ja uwazam ze tak jak w niektorych krajach w profilaktyce zamiast cytologi powinna byc kolposkopia i napewno wiele mniej byłoby zgonow z powodu RSM A u nas nawet nie kazdy ginekolog zna sie na kolposkopi dlatego robia zazwyczaj cytologie i do tego niektorzy nawet nie wiedza jak ja dobrze pobrac.
-
"."
Kasieńki - trzymam mocno paluchy za badania i rehabilitację.
Muszę przyznać, że ja również mam problemy z żołądkiem - prawdopodobnie wrzody powstałe na skutek chemii.
Zbliża się październik a ten miesiąc i marzec są miesiącami kiedy wrzody lubią dać znać o sobie.
USG raczej nie wykaże tego paskudztwa. Do tego potrzebna jest gastroskopia a ja nie jestem jeszcze gotowa na to i chyba nigdy nie będę.
Jeszcze słówko o cytologii: ja również miała pobieraną cytologię wacikiem u prywatnego lekarza i wynik wyszedł II a pół roku później lekarze w szpitalu wyzywali mnie że ja w ogóle na badania kontrolne nie chodzę bo nie chcieli wierzyć że wcześniej miałam II a pół roku później tak zaawansowany stan raka. Dopiero kolejny lekarz wytłumaczył mi że powinno pobierać się próbki szczoteczką. No ale cóż, ja się na tym nie znałam więc i pouczać lekarza nie mogłam.
A efekty są jakie są..
Pozdrowionka i buziaczki
-
"."
Kasieńko 73 czary mary rozpoczęte :-* i paluchy oczywiście również pójdą w ruch.
Ja w poniedziałek miałam usg brzuszka bo bardzo dokuczał mi ostatnio żołądek- wątroba??już sama nie wiedziałam. Badanie nie wykazało żadnych odchyleń od normy :-D i tego właśnie życzę Tobie Kasieńko.
Cytologię miałam pobierana 5 września podczas wizyty kontrolnej w CO ale nie znam wyniku- chyba dobry skoro nie dzwonią.
Na dworku piękniusio świeci słonko, a ja szykuję się na kolejną rehabilitację nóżki ;-)
Miłego dzionka kobietki.
-
Dziewczynki!
Jutro kontrolne usg brzuszka i cytologia.
Dziś uruchomiła mi się opcja czarnowidźtwa.Ściśnięty żołądek i kołaczące serce - okropne uczucie!
Baaaardzo proszę o kciuki, modlitwy i inne czary mary.
Pozdrawiam!
-
Witam"."
Kasieńko73, Doris-jestem i witam. Witam również nowe kobietki :-D
Ależ gwarno 8-) !!!!! Nie wiem na jakie pytania odpowiadać.
Agnesx32- nie mam miesiączki, ale nie z powodu chemio czy radioterapii, a z powodu histerektomii radykalnej.
Gosieńko ja zapominanie zrzucam na stres spowodowany ciągłym strachem, a menopauza również dorzuca swoje 3 grosze ;-)
Doris a Ty myślisz, że to jednak demencja starcza??? ;-/ Ale my przecież młódki jeszcze ;-)
Jaga, Gosieńko- u mnie ze współżyciem jest ok. Początki były ciężkie bo musieliśmy się zgrać razem z mężem ale teraz jest ok. Dla ułatwienia zbliżenia może powinnyście pomyśleć o jakimś żelu nawilżającym :-D
Cytologia pobrana szczoteczką jest wiarygodniejsza niż wacikiem. Zeskrobuje głębszą warstwę nabłonka do badania. i może gdyby w 2010 roku taką właśnie szczoteczką ginekolog u mnie pobrał cytologię, to w 2011 nie byłabym operowana z powodu raka. A tak w 2010 r. pogładził wacikiem i cytologia była ok , a w 2011 skrobnął od serca i wyskrobał.......
Wiera ja rozpoczęłam właśnie kurację sojową- Soyfem, ale szczerze mówiąc chyba dużo lepiej działały na mnie tabletki Remifemin- niestety wskazana chwila przerwy i łykam sojowe.
Pozdrawiam serdecznie.
Zaglądnę później ;-)
-
Witajcie kobietki!
Dla porównania do wyników Jagi napiszę swoje.
Cytologia 2, po ok. pół roku 4, a histopat pooperacyjny rak inwazyjny 1b2.
Z moich obserwacji wynika, że tu nie ma reguł, więc nie zadręczajcie się czekając na wyniki. Wiem, wiem, że zaraz mi napiszecie, że się nie da, ale naprawdę nie warto.
Powodzenia wszystkim czekającym, spokoju i optymizmu!
Waniliowa, cieszę się z dobrego wyniku!
Doris, Kasia79 - gdzie się podziewacie?
-
jaga a w cytologi mialas okreslony jakies ciny czy tylko grupe 3?
-
Hello wszystkim!!!
Jaga co do seksu to ja mam problem. Kuracja zakończyła się ponad 3 lata temu (a przechodziłam to samo leczenie co Ty) i wciąż brakuje mi odwagi by rozpocząć współżycie. Boję się, chociaż dokładnie sama nie wiem czego... czy bólu, czy krwawienia?
Moja koleżanka na początku miała bóle ale po czasie zniknęły i w tej chwili nie odczuwa już nic przykrego:)
Biedny mój mąż :(
-
jaga a jaka miałas cytologie?
-
ja jeszcze nie przechodze menopauzy wiec nie stosowałam zadnych lekow wiec nie moge nic na ten temat sie wypowiedziec:)