Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • 13 lat temu
    Witam wszystkich:) Greta mam pytanie o której byłas w Zgierzu? Chodzi mi o to ze ja jestem z Gdyni ,w Zgierzu mam byc w poniedziałek 17.10 o 11.00 ,a na stacji będę o 5 rano czy oni mnie wpuszczą na oddział czy mam się szwędac do 11 po mieście?Może wiesz jak to wygląda(od której są przyjęcia na oddział?) Z góry dziękuje za info:)
  • 13 lat temu
    ona 25
    Ciagle mam ten dziwny smak- chwilami moze troche mniej odczuwalny- nie wiem czy to po cytrynie- moze po innych pokarmach takze- trwa to juz dosc dlugo i jakos bardzo powoli mija, nieprzyjemny jest tez ten zapach w nosie - taki gryzacy i tez taki chemiczny- z tego wynika, ze ciagle tego jodu jest pelno we mnie.
    Slyszalam,ze jednej z dziewczyn 3 tyg po duzym jodzie ( miala dawke 120 mc) nie wpuscili do samolotu- czujniki na lotnisku wykryly , ze promieniuje . Musiala zrezygnowac z lotu.
    Ja staram sie jak najmniej przebywac z rodzina bo skoro sama czuje ten zapach to znaczy,ze ciagle jestem malo bezpieczna. Dzisiaj mija 3 tydzien od mojego jodu.
    Zrobilam sobie takie zestawienie zwiazane z polowicznym rozpadem co 8 dni- wynika z niego ,ze mam w sobie wiecej jodu niz mialam podanego gdy chorowalam na nadczynnosc.( mialam wtedy 12 mc teraz dostalam 125 mc).
    Teraz mam ponad 16 mc w sobie jesli dobrze policzylam. Skoro przy 12 mc kazali mi miec kwarantanne i nie widzialam sie ze swoim dzieckiem 3 tygodnie to wynika z tego ,ze teraz tez nie jestem bezpieczna dla innych.

Biore 150 Euthyroxu - na razie nie widze poprawy w samopoczuciu :(
    Ciagle zle spie, jestem zmeczona i jakos mam malo checi do zycia.

A jak bylo u Was po leczeniu jodem?
  • 13 lat temu
    GRETA
    jak tam u Ciebie ze smakiem :)

kasiab mialas raka tarczycy ? ile juz czasu po ?

Pozdrawiam :)
  • 13 lat temu
    Greta w Zgierzu właśnie tak jest-nikt nic nie mówi. Co do smaku w ustach jak tak też miałam ale zaraz po operacji i tuż przed kontrola w Zgierzu. Mi pomagała duża ilość cytryny i miętowe cukierki. Trwało to ok. tygodnia.
  • 13 lat temu
    GRETA nie ma za co :)
    moja lekarz powiedziala ze brak smaku lub dziwny smak to najczęstsze skutki uboczne jodu i trzeba jest kwaśne rzeczy
    zeby pobudzić swoje ślinianki :)
  • 13 lat temu
    SYLWIA
    Dzieki Sylwiu, mnie nikt nie poinformowal,ze takie cos moze byc- nic mi nie smakuje , musze wyprobowac cytryne.
    Moze bedzie ok.
    pozdrowionka
  • 13 lat temu
    GRETA
    Nie martw sie wszystko jest ok. bardzo duzo ludzi ma takie odczucia jak ty.
    ja nawet jak szlam na jod lekarz powiedziala mi ze moge miec takie skutki uboczne i ze z czasem to minie. jak zapytalam kiedy to powiedziala ze zalezy to od organizmu ale raczej miesiac po jodzie powinna byc poprawa :)
    powiedziala mi ze jedyna rada na to to jedzenie kwasnych rzeczy (mysle ze cytryna jest najlepsza)
    pozdrawiam :)
  • 13 lat temu
    Mam pytanie do wszystkich , którzy mieli duży jod.
    Jestem ok.2 tyg. po jodzie i stracilam smak- wszystko jest takie gorzkawe i chemiczne- tak samo czuje taki zapach w nosie.
    Jest to malo przyjemne.
    Czy mieliscie takie same odczucia?
  • 13 lat temu
    W Zgierzu nie bylo ograniczeń w kapielach- mozna bylo kapac sie tyle razy ile sie chciało.
    W praktyce to było z reguły rano i wieczorem.
    Najgorsze,ze trzeba było zakladać tę sama piżamę :(
    Możliwe ,że w Gliwicach sa jakies ograniczenia.
  • 13 lat temu
    nowosadm
    Ciesze sie ze moglam pomoc :) :) ustrzeglysmy sie przed osteoporoza w przyszlosci :)
    Chce Ci jeszcze cos powiedziec na temat witamnki D zebys sie nie wystraszyla. ja jak pierwszy raz wzielam witaminke to kosci bolaly mnie jeszcze bardziej niz wczesniej przez okolo tygodnia. moja mama miala tak samo.
    pisalam do learza i powiedziala mi ze wszystko jest ok ze kosci bola bardziej bo dostaly wieksza dawke witaminy D i ze sie do niej przyzwyczajaja. i ze to bol kosci nie przejdzie tak odrazu ze potrzeboja na to czasu.
    wiec jak wezmiesz tabletke i nie zobaczysz poprawy to nie znaczy ze nie pomoglo tylko ze musimy poczekac na efekt jakis czas :)
    a propo mojego nicku ''ona25'' nazywam sie Sylwia :)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat