Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Witam wszystkich:) Greta mam pytanie o której byłas w Zgierzu? Chodzi mi o to ze ja jestem z Gdyni ,w Zgierzu mam byc w poniedziałek 17.10 o 11.00 ,a na stacji będę o 5 rano czy oni mnie wpuszczą na oddział czy mam się szwędac do 11 po mieście?Może wiesz jak to wygląda(od której są przyjęcia na oddział?) Z góry dziękuje za info:)
-
ona 25
Ciagle mam ten dziwny smak- chwilami moze troche mniej odczuwalny- nie wiem czy to po cytrynie- moze po innych pokarmach takze- trwa to juz dosc dlugo i jakos bardzo powoli mija, nieprzyjemny jest tez ten zapach w nosie - taki gryzacy i tez taki chemiczny- z tego wynika, ze ciagle tego jodu jest pelno we mnie.
Slyszalam,ze jednej z dziewczyn 3 tyg po duzym jodzie ( miala dawke 120 mc) nie wpuscili do samolotu- czujniki na lotnisku wykryly , ze promieniuje . Musiala zrezygnowac z lotu.
Ja staram sie jak najmniej przebywac z rodzina bo skoro sama czuje ten zapach to znaczy,ze ciagle jestem malo bezpieczna. Dzisiaj mija 3 tydzien od mojego jodu.
Zrobilam sobie takie zestawienie zwiazane z polowicznym rozpadem co 8 dni- wynika z niego ,ze mam w sobie wiecej jodu niz mialam podanego gdy chorowalam na nadczynnosc.( mialam wtedy 12 mc teraz dostalam 125 mc).
Teraz mam ponad 16 mc w sobie jesli dobrze policzylam. Skoro przy 12 mc kazali mi miec kwarantanne i nie widzialam sie ze swoim dzieckiem 3 tygodnie to wynika z tego ,ze teraz tez nie jestem bezpieczna dla innych.
Biore 150 Euthyroxu - na razie nie widze poprawy w samopoczuciu :(
Ciagle zle spie, jestem zmeczona i jakos mam malo checi do zycia.
A jak bylo u Was po leczeniu jodem?
-
GRETA
jak tam u Ciebie ze smakiem :)
kasiab mialas raka tarczycy ? ile juz czasu po ?
Pozdrawiam :)
-
Greta w Zgierzu właśnie tak jest-nikt nic nie mówi. Co do smaku w ustach jak tak też miałam ale zaraz po operacji i tuż przed kontrola w Zgierzu. Mi pomagała duża ilość cytryny i miętowe cukierki. Trwało to ok. tygodnia.
-
GRETA nie ma za co :)
moja lekarz powiedziala ze brak smaku lub dziwny smak to najczęstsze skutki uboczne jodu i trzeba jest kwaśne rzeczy
zeby pobudzić swoje ślinianki :)
-
SYLWIA
Dzieki Sylwiu, mnie nikt nie poinformowal,ze takie cos moze byc- nic mi nie smakuje , musze wyprobowac cytryne.
Moze bedzie ok.
pozdrowionka
-
GRETA
Nie martw sie wszystko jest ok. bardzo duzo ludzi ma takie odczucia jak ty.
ja nawet jak szlam na jod lekarz powiedziala mi ze moge miec takie skutki uboczne i ze z czasem to minie. jak zapytalam kiedy to powiedziala ze zalezy to od organizmu ale raczej miesiac po jodzie powinna byc poprawa :)
powiedziala mi ze jedyna rada na to to jedzenie kwasnych rzeczy (mysle ze cytryna jest najlepsza)
pozdrawiam :)
-
Mam pytanie do wszystkich , którzy mieli duży jod.
Jestem ok.2 tyg. po jodzie i stracilam smak- wszystko jest takie gorzkawe i chemiczne- tak samo czuje taki zapach w nosie.
Jest to malo przyjemne.
Czy mieliscie takie same odczucia?
-
W Zgierzu nie bylo ograniczeń w kapielach- mozna bylo kapac sie tyle razy ile sie chciało.
W praktyce to było z reguły rano i wieczorem.
Najgorsze,ze trzeba było zakladać tę sama piżamę :(
Możliwe ,że w Gliwicach sa jakies ograniczenia.
-
nowosadm
Ciesze sie ze moglam pomoc :) :) ustrzeglysmy sie przed osteoporoza w przyszlosci :)
Chce Ci jeszcze cos powiedziec na temat witamnki D zebys sie nie wystraszyla. ja jak pierwszy raz wzielam witaminke to kosci bolaly mnie jeszcze bardziej niz wczesniej przez okolo tygodnia. moja mama miala tak samo.
pisalam do learza i powiedziala mi ze wszystko jest ok ze kosci bola bardziej bo dostaly wieksza dawke witaminy D i ze sie do niej przyzwyczajaja. i ze to bol kosci nie przejdzie tak odrazu ze potrzeboja na to czasu.
wiec jak wezmiesz tabletke i nie zobaczysz poprawy to nie znaczy ze nie pomoglo tylko ze musimy poczekac na efekt jakis czas :)
a propo mojego nicku ''ona25'' nazywam sie Sylwia :)