Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
GRETA nie ma za co :)
moja lekarz powiedziala ze brak smaku lub dziwny smak to najczęstsze skutki uboczne jodu i trzeba jest kwaśne rzeczy
zeby pobudzić swoje ślinianki :)
Pozdrawiam :)
-
SYLWIA
Dzieki Sylwiu, mnie nikt nie poinformowal,ze takie cos moze byc- nic mi nie smakuje , musze wyprobowac cytryne.
Moze bedzie ok.
pozdrowionka
-
GRETA
Nie martw sie wszystko jest ok. bardzo duzo ludzi ma takie odczucia jak ty.
ja nawet jak szlam na jod lekarz powiedziala mi ze moge miec takie skutki uboczne i ze z czasem to minie. jak zapytalam kiedy to powiedziala ze zalezy to od organizmu ale raczej miesiac po jodzie powinna byc poprawa :)
powiedziala mi ze jedyna rada na to to jedzenie kwasnych rzeczy (mysle ze cytryna jest najlepsza)
pozdrawiam :)
-
Mam pytanie do wszystkich , którzy mieli duży jod.
Jestem ok.2 tyg. po jodzie i stracilam smak- wszystko jest takie gorzkawe i chemiczne- tak samo czuje taki zapach w nosie.
Jest to malo przyjemne.
Czy mieliscie takie same odczucia?
-
W Zgierzu nie bylo ograniczeń w kapielach- mozna bylo kapac sie tyle razy ile sie chciało.
W praktyce to było z reguły rano i wieczorem.
Najgorsze,ze trzeba było zakladać tę sama piżamę :(
Możliwe ,że w Gliwicach sa jakies ograniczenia.
-
nowosadm
Ciesze sie ze moglam pomoc :) :) ustrzeglysmy sie przed osteoporoza w przyszlosci :)
Chce Ci jeszcze cos powiedziec na temat witamnki D zebys sie nie wystraszyla. ja jak pierwszy raz wzielam witaminke to kosci bolaly mnie jeszcze bardziej niz wczesniej przez okolo tygodnia. moja mama miala tak samo.
pisalam do learza i powiedziala mi ze wszystko jest ok ze kosci bola bardziej bo dostaly wieksza dawke witaminy D i ze sie do niej przyzwyczajaja. i ze to bol kosci nie przejdzie tak odrazu ze potrzeboja na to czasu.
wiec jak wezmiesz tabletke i nie zobaczysz poprawy to nie znaczy ze nie pomoglo tylko ze musimy poczekac na efekt jakis czas :)
a propo mojego nicku ''ona25'' nazywam sie Sylwia :)
Pozdrawiam :)
-
A jak z myciem?
Czy to prawda, że można pójść po prysznic tylko raz w dniu wyjścia do domu, czy to jakaś plotka?
Pozdrawiam
-
Aziu
Ja byłam w Zgierzu- możliwe ,że w Warszawie jest inaczej.
Zabierz ze sobą landrynki bo po podaniu jodu trzeba uczynniać ślinianki żeby nie spuchły.
Moje i tak lekko napuchły mimoo ssania cukierków przez wiele godzin.
Zalecają też aby pić wodę z cytryną więc zabierz cytryny.
Może coś innego dla zmiany smaku.
Na czas pobytu w izolatce dostaliśmy tylko jedna piżamę na 4 dni- to mało komfortowe.
Jeśli możesz weź jakąś starą piżamę z naturalnego materiału , którą wyrzucisz ( oddasz do jakiejś utylizacji itp.)
To nie jest sympatyczne aby po kąpieli zakładać tę samą , często już przepoconą piżamę.
Ręczniki jakie dostaliśmy do izolatki właściwie wysychają więc niekoniecznie musisz zabierać swoje ( też takie do wywałki) . Miałam też klapki pod prysznic ,też je wyrzuciłam.
Na pewno przyda się jakaś ciekawa książka , gazety- ja miałam laptopa z netem orange - szpital pewnie nie ma bezprzewodowego .
A na oddział to wszystko co do szpitala.
pozdrawiam
-
Jestem tu nowa.
Po usunięciu tarczycy z powodu raka, po przejściu 30 zabiegów radioterapii (zakończonej tydzień temu) teraz tzn. od 31.10. czeka mnie leczenie radiojodem w Warszawie. Trochę informacji na temat pobytu na oddziale i leczenia uzyskałam w trakcie wizyty w Instytucie Onkologii, trochę znalazłam w internecie. Jeżeli któraś z Pań ma jakieś praktyczne rady dotyczące pobytu, tego co ze sobą zabrać, itp. to będę wdzięczna za podzielenie się swoją wiedzą ze mną :) pozdrawiam
-
Witamina D wyszła za niska o 50 % , wyszło 19 a norma od 30 do 80 , tak więc wielkie dzięki ona25 to faktycznie o to chodzi , wszystkie artykuły szczególnie zachodnie o tym piszą no i niedobór wapnia wynosi 2,0 a norma od 2,10 wg mojego laboratorium
Zobaczymy jaki efekt będzie przy łykaniu większej dawki alfadiolu , to nasz odpowiednik witaminy D 3