Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • 13 lat temu
    Ja tak dopytuję bo zastanawiam się jak długo mogłabym karmić małą... oczywiście jeśli w ogóle plan karmienia wypali.
    Któraś z Was pisała że mam się pochwalić jak urodzę. Dziewczyny, jak na kilka dni zniknę z forum to będzie wszystko jasne:)
  • 13 lat temu
    Kinia83, mnie na jod wysłał lekarz po 6-7 tyg. od operacji, a termin on sam ustalał z koleżanką która pracuje na oddziale w Zgierzu. Pamiętam, że mówił że wcześniej niż po 6 tyg. nie mogę jechać-chodziło o to bym była w jak największej niedoczynności. Mówił też, że wcale nie muszę jak najszybciej jechać na jod. Nie wiem jaki jest termin oczekiwania, pewnie różny w zależności od ośrodka. Coś mi się kołacze, że osoby które były w Zgierzu mówiły, że czekały ok. 2-3 m-cy. Spokojnie poczekaj najpierw na wynik hist po operacji i wtedy jak będzie wiadomo że to nowotwór to się zapiszesz.
  • 13 lat temu
    a na jod zapisuje się bez problemu czy czas oczekiwania jest długi?
  • 13 lat temu
    Kina83 ok.2-3 tygodni, bez tego wyniku nie podadzą jodu. Mojemu mężowi chirurg od raz po operacji powiedział, że to nowotwór i żeby zapisać się do Zgierza.
  • kinia83, na wyniki sie czeka roznie. U mnie mieli jakies problemy i ja czekalam na wynik ok 3 tygodni.
  • 13 lat temu
    kasiab a jak długo się czeka na taki wynik histop.?
  • 13 lat temu
    agus_k2 - pierwsze przerzuty szerzą się drogą limfatyczną, czyli mogą wystąpić w lokalnych węzłach chłonnych, z przedziału szyjnego, a następnie śródpiersia . Do wykrycia poprzez biopsję podejrzanych węzłów chłonnych, jednak najczęściej przerzuty do węzłów wykrywane są w badaniu his-pat po resekcji tarczycy. Ponadto scyntygrafia - pokazuje ewentualne ogniska gromadzenia się radiojodu w ciele.
  • 13 lat temu
    kasiab :)

rozumiem :) kazdy ma inne zalecenia i musi sie ich trzymac :)

pozdrawiam
  • 13 lat temu

Użytkownik @ona25 napisał:
    sa to zalecenia lekarza nie moj wymysl !

Ona25 wierzę, że takie zalecenie dostałaś od lekarza, ja nie podważam jego zdania. Mi o małych dzieciach i kobietach w ciąży też mówiono i wcale tego nie olewam. Zresztą zanim podano mi jod musiałam podpisać zgodę i zapoznać się z wszystkimi zaleceniami po leczeniu. Skoro mój lekarz mówi, że jestem bezpieczna to jestem i nie zamierzam siać paniki i straszyć ludzi niepotrzebnie tylko dlatego że byłam leczona w taki a nie inny sposób-tyle w tym temacie.

• 13 lat temu
    kasia nie wiem dlaczego lekarz Ci pozwoli isc do pracy ? ja mialam maly jod i nie moglam przez tydzien zblizac sie do ludzi. sa to zalecenia lekarza nie moj wymysl ! ja nigdy nie moglabym nie tego olac i potem myslec ze moglam komus zaszkodzic !
    jesli do Ciebie lekarz powiedzial ze mozesz isc do pracy to fajnie dla mnie powiedzial co innego i wlasnie tego trzymalam ! dodal jeszcze ze kobietom w ciazy i malym dzieciom taki jod moze mocno zaszkodzic i ze mam ich omijac szetokim lukiem :)

uszi
    dziwny ten Twoj lekarz ! zrob sobie biopsje zebys miala spokoj :)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat