Liczne badania naukowe wykazały, że nawet zbilansowana i zróżnicowana dieta nie jest w stanie zapewnić całkowitej dziennej dawki witaminy D (maksymalnie do 20%), gdyż głównym źródłem witaminy D dla organizmu jest synteza skórna, która zachodzi przy udziale promieniowania UV (290-320 nm). Jednakże, na obszarach leżących powyżej 33° szerokości geograficznej (cała Europa), ze względu na kąt padania promieni słonecznych, synteza ta jest najbardziej wydajna w okresie wiosenno-letnim w godzinach od 10:00 do 15:00, zaś w miesiącach zimowych jest praktycznie niemożliwa [1]. Ponadto, wiele czynników, takich jak: zachmurzenie czy zanieczyszczenie powietrza, stosowanie filtrów słonecznych, wyskoki stopień pigmentacji skóry, zaawansowany wiek, brak aktywności w godzinach najwyższej dostępności promieni słonecznych dodatkowo hamują syntezę witaminy D. Efektem tego jest powszechne występowanie niedoborów witaminy D, zarówno w Polsce (około 90% osób dorosłych, dzieci i młodzieży) [2] jak i na całym świecie[3]. Dlatego też odpowiednia i dobrze dobrana suplementacja może stać się kluczowa w zapewnieniu prawidłowego poziomu witaminy D. Wspólnie z małżonką stosuję witaminę D przez cały rok oprócz lipca i sierpnia. Ale wiem też, że niedobre jest też przedawkowanie tej witaminy... małżonka ostatnio robiła badania na poziom witaminy D w organizmie i miała wynik w górnej normie, lekarz powiedział, że ma się wstrzymać od brania na czas wakacji. W przypadku emeryta uważam, że jest jednym z nielicznych tkz. cudów generycznych i tylko pozazdrościć! I też uważam, że witamina D nie ma w tym większego udziału. Pozdrawiam serdecznie.
Cześć wszystkim. Jestem świeżo po badaniach wynik BCR ABL na poziomie 0,013. Martwi mnie jednak poziom wyniku d dimerów , norma jest do 500 a ja mam teraz 900 . Czy ktoś z Was miał podwyższone d- dimery? Czy Wasza morfologia jest w normie ? Czy trochę rozchwiana? Moje czerwone krwinki trochę się rozleciały , nie dużo ale jednak. Pozdrawiam cieplutko
cześć Tatka, ja czerwone krwinki od początku ma poniżej dolnej granicy, natomiast lekarz nie daje mi wyników „do ręki” przegląda je i mówi, ze wszystko jest w porządku. Czy Twój lekarz jest zaniepokojony tymi wynikami?
Witam ja d-dimery miałam robione tylko raz na początku choroby, wówczas były w normie. Z tego co się orientuję to w przypadku wzrostu płytek krwi należy kontrolować d-dimery, aby wykluczyć problemy zakrzepowo-zatorowe.
Swoją drogą zastanawiam się czy nie powinno być jednego schematu badań dla wszystkich z pbsz, czy o tym decyduje lekarz prowadzący?