Gorąca godzina: 11 maja 2010 od 19:00 - 20:00, dr Janusz Wasiewicz, dr Krystyna Nater-Dworzecka - sp

14 lat temu
Dzisiejsi zaproszeni goście są specjalistami chirurgii onkologicznej. Pan dr Janusz Wasiewicz jest zastępcą ordynatora oddziału Chirurgii Onkologicznej w Wielkopolskim Centrum Onkologii. Pani Dr Krystyna Nater-Dworzecka pracuje w Ośrodku Profilaktyki i Epidemiologii Nowotworów w Poznaniu. Przez godzinę oddajemy ich do Waszej dyspozycji. Przypominamy zasady dyskusji w ramach gorącej godziny: - dyskutujemy w ramach jednego tematu na forum, - pytania i wypowiedzi można dodawać tylko w czasie gorącej godziny, - wypowiadać się mogą tylko zalogowani użytkownicy, - przeglądać dyskusję może każdy odwiedzający stronę. Zapraszamy!
25 odpowiedzi:
  • 14 lat temu
    Czy raka pęcherzyka żółciowego można usunąć laparoskopowo?
  • 14 lat temu
    Czy zabieg usunięcia tarczycy wpływa na bezpłodnośc?
  • Jestem osiem lat po leczeniu raka szyjki macicy. Jestem zupełnie zdrowa. Najbardziej dokucza mi normalne uprawianie seksu. czy jest na to jakaś rada?
  • 14 lat temu

Użytkownik @Magda S napisał:
    Mam przeżuty do wątroby z jelita grubego, czy mogę mieć operację części wątroby?

Z powodu przerzutów do wątroby można usunąć nawet połowę tego narządu i pozostała część jest wystarczająca do normalnego funkcjonowania
  • 14 lat temu

Czy 12 lat po operacji usunięcia piersi mogę mieć zrobiony zabieg rekonstrukcji?

Oczywiście że tak. Należy się skontaktować z chirurgiem onkologiem, który wykona ten zabieg lub wskaże odpowiednią osobę zajmującą się zabiegami rekonstrukcji.
  • 14 lat temu

Czy zawsze w raku piersi usuwane są węzły chłonne?

Układ chłonny pachy może być zaoszczędzony w przypadku zbadania tgz. węzła wartowniczego, które wykaże brak komórek raka w węźle. Węzeł wartowniczy lokalizuje się i preparuje do oceny mikroskopowej w czasie operacji specjalną metodą izotopową.
  • 14 lat temu
    Czy 12 lat po operacji usunięcia piersi mogę mieć zrobiony zabieg rekonstrukcji?
  • 14 lat temu
    Mam przeżuty do wątroby z jelita grubego, czy mogę mieć operację części wątroby?
  • 14 lat temu

Czy ja mogę podjąć decyzję, czy zabieg nowotworu piersi jest radykalny czy oszczędzający czy o tym decyduje lekarz?

Zawsze ostateczna decyzja należy do pacjenta. Decyzja o rodzaju zabiegu jest wspólnie omawiana z lekarzem i przede wszystkim zależy od stopnia zaawansowania nowotworu. Jeżeli nowotwór jest wczesny zazwyczaj zawsze proponujemy zabieg oszczędzający zarówno pierś jak i układ chłonny pachy
  • 14 lat temu
    Czy zawsze w raku piersi usuwane są węzły chłonne?

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat