Gorąca godzina: 11 maja 2010 od 19:00 - 20:00, dr Janusz Wasiewicz, dr Krystyna Nater-Dworzecka - sp
Dzisiejsi zaproszeni goście są specjalistami chirurgii onkologicznej. Pan dr Janusz Wasiewicz jest zastępcą ordynatora oddziału Chirurgii Onkologicznej w Wielkopolskim Centrum Onkologii. Pani Dr Krystyna Nater-Dworzecka pracuje w Ośrodku Profilaktyki i Epidemiologii Nowotworów w Poznaniu. Przez godzinę oddajemy ich do Waszej dyspozycji.
Przypominamy zasady dyskusji w ramach gorącej godziny:
- dyskutujemy w ramach jednego tematu na forum,
- pytania i wypowiedzi można dodawać tylko w czasie gorącej godziny,
- wypowiadać się mogą tylko zalogowani użytkownicy,
- przeglądać dyskusję może każdy odwiedzający stronę.
Zapraszamy!
-
Użytkownik @blondynka.uczyska napisał:
Może nie napisałam do końca, otóż miałam chemioterapię, operację i radioterapię. Podczas operacji częściowo usunięto szyjkę macicy. I dlatego trudności są podczas współżycia. Czy może być operacyjnie zrekonstruowana szyjka.
Przepraszam, nie mogę pomóc rozwiązać Pani problemu gdyż nie jestem ginekologiem. Proponuję wizytę u lekarza który do tej pory Panią leczył.
-
Użytkownik @rena napisał:
Jestem po usunięciu piersi i wezłów chłonnych.Odbrałam wyniki i w 20 usunietych węzłach jak i też w wycinkach nie stwierdzono komórek rakowych ,ciesze sie bardzo ale brak jest opisu samego guzka /1 cm/ ani receptorów.Na moje pytanie dlaczego nie mam opisu receptorów pani z gabinetu histopatologicznego stwierdziła ,ze poprostu ona nie widzi tu raka .Mam miec ponownie robione wyniki..czy jest to możliwe ze nie miałam raka a piers mam usunieta, chociaż biopja cienkoigłowa wykazała komórki rakowe.
Należy wrócić do ponownej oceny materiału operacyjnego i przeanalizować badania diagnostyczne (mmr, usg, biopsja) to pozwoli na właściwą ocenę.
-
Może nie napisałam do końca, otóż miałam chemioterapię, operację i radioterapię. Podczas operacji częściowo usunięto szyjkę macicy. I dlatego trudności są podczas współżycia. Czy może być operacyjnie zrekonstruowana szyjka.
-
Jestem po usunięciu piersi i wezłów chłonnych.Odbrałam wyniki i w 20 usunietych węzłach jak i też w wycinkach nie stwierdzono komórek rakowych ,ciesze sie bardzo ale brak jest opisu samego guzka /1 cm/ ani receptorów.Na moje pytanie dlaczego nie mam opisu receptorów pani z gabinetu histopatologicznego stwierdziła ,ze poprostu ona nie widzi tu raka .Mam miec ponownie robione wyniki..czy jest to możliwe ze nie miałam raka a piers mam usunieta, chociaż biopja cienkoigłowa wykazała komórki rakowe.
-
Użytkownik @krzychu napisał:
Czy w przypadku nowotworu pęcherzyka żółciowego konieczne jest usunięcie wątroby?
W operacji raka pęcherzyka żółciowego usuwa się część wątroby otaczającą lożę pęcherzyka.
-
Czy w przypadku nowotworu pęcherzyka żółciowego konieczne jest usunięcie wątroby?
-
Użytkownik @krzychu napisał:
Czy raka pęcherzyka żółciowego można usunąć laparoskopowo?
Rak pęcherzyka żółciowego jest schorzeniem poważnym , wymaga radykalnego zabiegu operacyjnego, gdyż takie leczenie rokuje wyleczenie. Zabieg wymaga częściowego usunięcia wątroby i węzłów chłonnych co wymaga otwarcia jamy brzusznej.
-
Użytkownik @blondynka.uczyska napisał:
Jestem osiem lat po leczeniu raka szyjki macicy. Jestem zupełnie zdrowa. Najbardziej dokucza mi normalne uprawianie seksu. czy jest na to jakaś rada?
Po zakończeniu leczenia nie ma przeciwwskazań do uprawiania seksu, jeżeli są jakieś problemy należy się skonsultować ze swoim lekarzem ginekologiem
-
Użytkownik @GW napisał:
Czy zabieg usunięcia tarczycy wpływa na bezpłodnośc?
Nie. Częściowe lub całkowite usunięcie tarczycy wymaga leczenia preparatami tarczycy i stałej kontroli czy dawki leku są właściwe. W przypadku prawidłowego prowadzenia leczenia pooperacyjnego nie powinno być żadnych problemów z płodnością.
-
Użytkownik @gośka napisał:
U mojej mamy stwierdzono raka płuca z przerzutami do miąższu i węzłów chłonnych lekarz stwierdził, że nie można tego wyleczyć, czy istnieje jakaś szansa?
W tej sprawie należy się skontaktować z ośrodkiem zajmującym się radioterapią i chemioterapią płuc. Tam może jedynie zapaść decyzja czy jest możliwość leczenia