Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Witam
A ja mam taką metodę nie denerwuję się czyś na co nie mam większego wpływu i nie tak łatwo wyprowadzić mnie z równowagi ale to trochę trwało zanim stałam się spokojna wcześniej wszystkim się martwiłam i nie potrzebnie dziś nauczyłam się panować nad emocjami a jak mnie coś wk....... to idę na spacer albo na pogaduchy z przyjaciółką dziewczyny nie ma co na zapas gdybać a życie i tak przyniesie nam to co będzie chciało dać życzę dużo radości uśmiechu pogody ducha i nie dajcie się będzie dobrze
-
Ona,
wiem, ja też zawsze myślałam, że jestem spokojna i ...organizm wie lepiej. Potem organizm sam się przyzwyczaił, do ciągłego stresu i co chwila w nocy się budziłam podobnie do Ciebie. Najlepsze lekarstwo - wrzuć na luz. Wiem, wiem łatwo powiedzieć/napisać a trudniej zrobić. Długo to trwało zanim znalazłam sposób i nauczyłam się choć trochę "wrzucać na luz". Teraz coraz mniej się martwię na zaś i staram się nie nakręcać.
A Ty bierzesz jeszcze tabl. anty? Bo one też podnoszą ciśnienie i nawet po ich odstawieniu długo może być podwyższone. Nerki sprawdź tak jak pisze Emma.
-
A miałaś sprawdzane nerki, bo one mogą powodować wzrost ciśnienia?
-
dzieki dziewczynki - u mnie problem nie polega na tym - budze sie taka wystraszona bez powodu - serce mi bije wtedy bardzoooo szybko- leze chwilke i zasypiam spowrotem - ogolnie to spie bardzo dobrze - tylko jak sie budze (naprzyklad jak przewracam sie na drugi bok) to tak mam
teraz walcze z moim cisnieniem - jak narazie skutki 0 :/ tabletki nie pomagaja - cisnienie mam podwyzszone (nie zagraza mi) ale chce starac sie o bobasa i musze wszystko wyrownac - a tu takie cos - tab nie dzialaja - a moge brac tylko te bo one nie zagrarzaja ciazy - mam teraz zwiekszona dawke - mam nadzieje ze wkoncu pomoze :)
-
Ona, ja rozmawiałam o takiej nocnej bezsenności z moją przyjaciólka bo wiem że miała taki problem i ona konczyła dzień intensywnym spacerem- jak już się do tego przyzwyczaiła to zaczeła truchtać i biegać i tak robi po dziś dzień i nie ma problemu. Mówi że w ten sposób zmęczenie fizyczne brało górę.
-
kasiab
dzieki za informacje.
Ona,
jeżeli budzisz sie w środku nocy, i nie możesz spać, to może spróbuj poprosić lekarza o coś na sen ( bo brak snu , to tez choroba) ja miałam tak przy depresji , i minęło po 3 mcach.
Fajnie, że jesteście.pozdrawiam
życzę wszystkim miłego dnia
-
kasia
dzieki :) narazie biore tab na nadcisnienie ktore niestety ale wogole nie pomogly :/ lekarz zmienila dawke i zobaczymy co z tego bedzie :)
powiedziala ze przez rok czasu musze je brac potem powoli beda mi je odstawiac i maja nadzieje ze juz nie beda mi potrzebne - no ale najwazniejsze zeby wogole zaczely dzialac
co do stresu to wiesz co ja sama nie wiem ze sie stresuje :/ wydaje mi sie ze nie a jednak - czasmi mam takie cos ze budze sie wsrodku nocy i jestem jakas wystraszona a sama nie wiem czemu - serce wtedy szaleje mi jakby mialo wyskoczyc - no ale lekarz powiedziala ze brak tarczycy robi swoje
-
Iga,
nie musisz tam dzwonić! Jedziesz w dniu podanym na ostatnim wypisie - oni maja już Ciebie wpisaną na ten termin w kalendarzu i wiedzą, że masz się stawić. Powinnaś m-c wcześniej odstawić leki i w dniu przyjęcia być nadczo. Ja miałam w Zgierzu jodowanie + 2 kontrole.
Ona,
oj Ty nasz nerwusku ;o) Może zapisz się an jakieś zajęcia radzenia sobie ze stresem. Trzymam kciuki za wyniki.
Miłego weekendu.
-
tak jest sie nerwowym przy nadczynnosci (a my niestety ale musimy w niej byc zeby wszystko bylo ok) pozatym sam brak tarczycy moze doprowadzac do napadow paniki - znam dziewczyny ktore naprawde maja ogromne napady paniki :/ tak duze ze nie moga funkcjonowac
lekarz mi mowila ze jesli dawka hormonow jest dobrze dobrana to takich napadow powinno nie byc - ale czlowiek moze czuc sie rozdrazniony
-
do Ona26
jak to jest z tą nerwowością ?, bo ja czytałam , że nerwowym się jest przy nadczynności??,
pozdrawiam