Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Fasola,
Sto lat i jak najwiecej usmiechu na twarzy :o)
Bulka,
to rowiesniczki jestesmy. Siwych wlosow tez mam juz troche ale kolorek i po sprawie.
A, ktos pisal o wypadaniu wlosow - od euthyroxu wlosy nie wypadaja. Wypadaja przez niedoczynnosc. Ok 6-8 tyg. od przerzycia stresu zawsze wlosy wypadaja, a jak jest sie ciagle w "gotowosci" to wlosy leca garsciami. Niestety. Dodatkowo teraz po zimie tez zwieksza sie ilosc wypadajacych wlosow.
Milego weekendu.
-
Pablo
Oczywiście skutki uboczne są i to czasami uciążliwe jest ich troszkę,ale te które ja doświadczam to są do ogarnięcia:na początku pojawiła się wysypka na ciele,biegunka,pogorszenie apetytu ja straciłam na wadze jakieś 6kg. suchość skóry,wrażliwość na promienie słoneczne to jest masakra ubolewam strasznie uwielbiałam słońce natomiast teraz bez faktora50 nie wychodze nie wspominając o lnianych ciuszkach,które zakrywają prawie wszystko.... pojawiły się zmiany w czynności serca,lek powoduje zmiany w obrębie oczu u mnie juz są....krwawienie z nosa, ostatnio wypadanie włosów i łamliwość paznokci masakra .....a czasami uczucie depresji i lęku.No to chyba wszystko...a lista ubocznych jest długa....Trzeba dużo znosić ,ale co się nie robi dla cennego życia..............Pozdrawiam
-
Oj tam mi po jodzie tez włosy wypadały jak szalone siwków też mam więcej jak swojego właściwego koloru więc jak pisze Bułka zostaje kolorek sobie strzekić i nie martwić sie przecież to tylko włosy dobre samopoczucie i nastawienie jest niezbędne nic sie nie martwcie będzie dobrze pozdrawiam serdecznie miłego dnia uśmiechu życzę
-
Hi hi zostaje farbka i kolorek sobie strzelić pozdrawiam wszystkich
-
Bułka kochana moja ja mam 30 lat i tez mam już siwe włosy. Moja bratowa 28 i teZ już jej się pojawiło kilka. To i tak się długo utrzymałaś :)))))
Mi kiedyś lekarz powiedział że jak człowiek żyje w silnym stresie to się spina w sobie i przyzwyczaja tak jakby trochę do tego stanu. Chodzi o to że jest w stanie ciągłej gotowości by odpierać atak (choroba, brak kasy, źle w pracy itp.) z natury jesteśmy tacy że walczymy. A dopiero gdy sytuacja się stabilizuje i organizm może odetchnąć to wtedy zaczyna się wypadnie włosów, siwienie, senność, bóle głowy i ze wtedy trzeba po prostu odpocząć i się tym nie martwić, bo minie samo :))) czyli jakby to dzieje się nie w czasie wielkiego stresu tylko już po.
Buźka
-
A mnie martwi jeszcze jedno, ze zaczynam świec nie wiem czy to po tym jodzie czy ogólny stres związany z choroba ale juz wyrwalam sobie 10 siwych włosów a nigdy przedtem nie miałam a mam dopiero 34 lata
-
Dziewczyny, kolejny raz dzięki za informacje. Tym razem w sprawie "dzielenia włosa na czworo" przeze mnie. Może i się "sypię" z powodu stresu, ale coś mi się wydaje, że przyczyna tkwi gdzie indziej. W przyszłym tygodniu pogadam z endo.
I pocieszyłyście mnie bardzo, ale nie mogę przecież się cieszyć, że Wam też włos z głowy spada....Nic to, damy radę.
-
Dziękuje dziękuje :))))
Mi teraz też zaczęły znowu włosy wypadać. A już tak długo miałam spokój. Ale pocieszam się, że to może jakieś opóźnione przesilenie wiosennie :)
-
U mnie wypadnie włosów to mozna powiedzieć ze standard. Po radiojodzie to myślałam ze wylysieje ale jakoś przeszło samo. Ja mam etapy takie w życiu włosy wychodzą mi cały czas ale tak do przyjęcia, natomiast czasami zdarza sie tak ze jak piszesz garściami, ale trwa to z reguły ok miesiąca i samo przestaje. Właśnie ostatnio po jodzie tak miałam. ja biore eltroxin w dawce 100/150 pozdro
-
denim
a jak u Ciebie z dawka ? jest dobrana juz tak jak trzeba ? moja endo twierdzi ze jak jest dobrana dobrze to nie powinno sie miec takich problemow - a moze to od stresu u Ciebie ?
fasola
kochana wszystkiego najlepszego !!!! 100 Lat :) I gratuluje pierwszej rocznicy :)