Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13028 odpowiedzi:
  • Bardzo Wam dziękuję, po raz pierwszy ktoś mi powiedział, że ten rak nie postępuje tak szybko i z tym jodem można trochę zaczekać :) Od lekarzy niewiele się dowiedziałam, w Bydgoszczy gdzie mnie operowali, chirurdzy w ogóle nie rozmawiają z pacjentami, a jak byłam "namolna" żeby coś się dowiedzieć, to lekarz przysłał do mnie pielęgniarkę z relanium. Teraz się z tego śmieję, ale wtedy do śmiechu mi nie było.
    Jeszcze raz dziękuję i już wiem, gdzie szukać wsparcia :) Wszystkich serdecznie pozdrawiam.
    Będę spokojnie i bez histerii czekała do tego lipca.
  • 11 lat temu
    Renia
    Spokojnie napewno bedzie dobrze tak jak pisała Ona wszystkie jesteśmy albo po albo w trakcie leczenia i na takiego raka napewno sie nie umiera ja na pierwszy jod czekałam ok 5 miesięcy narazie jest nieźle tylko co pół roku kontrolna scyntografia i rano naczczo mała tabletka więc głowa do góry pozbądź się czarnych myśli uśmiechaj się i żyj normalnie pozdrawiam serdecznie
  • 11 lat temu
    dziewczyny

co do tab i wypadania wlosow - lekarz powiedziala mi ze jesli dawka jest dobrana wlosy nie powinny wypadac !

spotkalam sie juz na forach z dziewczynami ktore na to narzekaly - ze od jodu albo hormonkow wlosy im wypadaja - moja lekarz twierdzi co innego - ze od hormonow (juz dobranych) nic nie bedzie wypadalo
  • 11 lat temu
    renia

spokojnie - to jest taki rak ktory moze poczekac :) ja jak dowiedzialam sie ze jod mialam miec za pare tyg tez zapytalam lekarza - co bedzie jak mi sie to wszystko w tym czasie przerzuci !!! ona powiedziala wtedy ze gwarantuje mi ze nic sie nie narobi - ten rak nie przerzuca sie tak jak inne i moze poczekac - uwierz mi koniec lipca to jeszcze nie tak zle :)
    napisalas ze rak nacieka - ale wiesz co z tego co wiem jak lekarze to widza to tez wycinaja naciek - wesly chlonne w szyji - jestes pewna ze nie masz wszystkiego wycietego ? wiesz co jestem prawie pewna ze tak :)
    a kiedy masz do lekarza ? wtedy zapytaj sie o to - jestem pewna ze Cie uspokoji :) i spokojnie wszystkie dostawalismy tak jod - bo jak to lekarze mowia na tego raka sie nie umiera (jak czlowiek sie leczy)
  • 11 lat temu
    Denim,
    rozumiem Cię ale dla mnie podstawą jest ulotka/charakterystyka produktu leczniczego a nie to co wyczytam w sieci, bo niestety jest dużo błędów. W tym przypadku to moje "zboczenie zawodowe" i dodatkowo konsultacja z osobą odpowiedzialną za tworzenie ulotki oraz monitorowanie działań niepożądanych dla Euthyroxu.
    Mi tez włosy lecą ale wiem, że w moim przypadku to za dużo nerwów.stresu.
    Oczywiście, zawsze w razie wszelkich wątpliwości warto i należy pytać lekarza.

U mnie dziś nawet słońce jest. Od razu lepiej się człowiekowi robi. Miłego dnia.
  • 11 lat temu
    Renia nic sie nie martw wszystko w swoim czasie, jod mogą ci mawet do roku czasu podać. Domyślam sie ze stwierdzili u ciebie raka brodawkowatego lub pecherzykowatego bo przy tych typach podają jod. Nie stresuj sie pare miesięcy w ta czy w tamta nie robi różnicy te raki są bardzo wolno rosnące także spokojnie czekaj. Najpierw i tak musisz miec wizytę zeby wszystko ustalić jak twoje leczenie bedzie przebiegać itd. Także nie stresuj sie ze tak to. wolno idzie a jod i tak ci wszystko dobije.
  • Jestem tu pierwszy raz i proszę pomóżcie mi! Jestem miesiąc po wycięciu tarczycy z powodu nowotworu złośliwego. Właśnie dostałam wynik badania histopatologicznego, w którym wyraźnie napisano, że "rak ogniskowo nacieka poza torebkę narządowa tarczycy, również w liniach odcięcia chirurgicznego". Dla mnie oznacza to, że nie wszystko zostało usunięte i należy jak najszybciej poddać się działaniu jodem, a mnie zarejestrowali na koniec lipca!!!
    Na wizytę do lekarza, a kiedy leczenie?!
    Może jakaś wizyta prywatna, może wiecie do kogo mam się z tym terminem udać? Pomóżcie proszę, bo psychicznie wysiądę całkowicie.

• 11 lat temu
    Z tym wypadaniem włosów juz tak jest to chyba zależy od organizmu każdy inny i pewnie inaczej reaguje na te wszystkie leki pozdrawiam serdecznie miło spedzajcie czas
  • 12 lat temu
    dla mnie lekarz tez powiedziala ze wlosy nie beda wypadac jak dawka hormonkow jest dobrana dobrze - ale juz sporo osob pisze o wypadajacych wlosach jedni mowia ze to od jodu inni od tab - hormonkow - wiec nie wiem gdzie jest prawda
  • 12 lat temu
    Droga kasiub, musisz mi wybaczyć mój upór i drążenie tematu. Ja tylko usiłuję odkryć przyczynę wypadania włosów. A mam ich już połowę mniej niż miałam przed chorobą. Cytuję publikacje internetowe na temat leku, ale i tak skonsultuje wszystkie wiadomości z moją endokrynolog. Pozdrawiam serdecznie.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat