Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
kasiab
Hej, niestety w opisie Euthyroxu widnieje fakt wypadania włosów, jako jedno z działań niepożądanych :-(
Wiadomo, że włosy wypadają przy niedoczynnośći, ale przy naszym leku możliwe dodatkowe "atrakcje" również:
"Możliwe skutki uboczne: Lek jest na ogół dobrze tolerowany, objawy uboczne występują przy niewłaściwym dobraniu dawki i odpowiadają objawom nadczynności tarczycy. Podczas leczenia należy zwrócić uwagę na takie objawy jak: niepokój, zaburzenia snu, spadek wagi ciała, nadmierną potliwość, przyspieszenie czynności serca, podwyższenie ciśnienia tętniczego, uczucie kołatania serca, bóle głowy, skłonność do biegunek, bóle w klatce piersiowej, wypadanie włosów"
Opis dotyczy Euthyroxu N. Jestem laikiem i nie wiem jaka jest różnica między "normalnym" euthyroxem, a tym z oznacznikiem N.
-
Dzięki dziewczyny za wsparcie,nie mówię ze się nie martwię w końcu mam dwójkę małych dzieci ,przeraża mnie myśl o operacji i ewentualnym jodowaniu.Najdziwniejsze ze czuje się naprawdę dobrze ,tsh wprawdzie ostatnio mam na granicy 5 ale zupełnie tego nie odczuwam,i to Usg: guz nic się nie powiększył przez półtora roku?
Mam nadzieje ze jutro będę wiedzieć coś więcej.
-
tak zgadzam sie w 100%lekarze w gliwicach sa wspaniali pielegniarki i wszyscy tam ja mialam wizyte juz po wycieciu tarczycy 1 raz ale lekarze naprawde wszystko tlumacza z usmiechem dokladnie tak zeby kazdy zrozumial lezalam tam 6 dni bo mialam jodowanie bylam w izolatce lekarze dzwonili na pokoj pytali czy wszystko wpozadku
naprawde tam pracuja wspanialiludzie
-
czesc mam pytanie ja juz po jodzie jestem od ponad roku mam miec wizyte to 3 dniowa w szpitalu zeby wszystko sprawdzic powiedzcie mi jakie badania beda mi robic szpital w gliwicach
-
Najlepszego Mamuśki :))))))
-
anetta 78
Witam ja leczyłam się w Gliwicach uważam,że to najlepsza klinika i wspaniali lekarze.Napewno ponownie zrobią Tobie biopsję i dalsze leczenie będzie zależało od wyników..Nie nastawiaj się na najgorsze, bo nic to nie da.Bądz dobrej myśli i słuchaj lekarzy,a wszystko będzie ok!!!Pozdrawiam i trzymam kciuki:)
-
Witam
Mam 35 lat ,półtora roku temu robiłam usg węzłów chłonnych,przy tym badaniu lekarz znalazł guzka w tarczycy 1.3na 0.9.Zlecił biopsje ,wynik przemawiał za rakiem brodawkowatym tarczycy.Wysłałam szkiełka z biopsji do Gliwic i termin wizyty wyznaczyli mi za 3 miesiące,dla mnie to było strasznie długo.Miedzy czasie umówiłam się na wizytę w Ośrodku w Katowicach,zrobili mi biopsje usg i tu wynik przemawiał za przewlekłym zapaleniem tarczycy.Lekarz odradził mi wizytę i Gliwicach ,stwierdził ze operacja byłaby błędem i kazał przyjechać do kontroli za rok.Wszyscy Ci lekarze zresztą pracują w Instytucie. Na początku maja miałam umówiona wizytę i akurat w tym dniu zadzwonili do mnie z Gliwic ,odnośnie szkiełek za mam zapłacić za badanie .Po kilku przełączeniach co i jak mam zrobić ,dodzwoniłam się do gabinetu patomorfologa i dowiedziałam się ze na moich szkłach jednak jest rak. W poniedziałek jadę do Gliwic ,zrobiłam usg tarczycy po za tym ze jest bardzo mała ,guz jest taki sam.
Ciężko mi to wszystko ogarnąć to ze z Gliwic zadzwonili po tak długim czasie,że lekarz w Katowicach się mylił i co to półtora roku zmieni w leczeniu.Nie mam pretensji do nikogo lekarz powiedział ze komuś zaufać muszę zaufałam jemu.
w poniedziałek mam mieć biopsje w Gliwicach. To pierwsza wizyta ,możecie doradzić co i jak tam wygląda ,na co się przygotować?
-
Ja też popijam. Skrzyp dodatkowo wzmacnia paznokcie a z tym miałam problem,
-
Jeśli możecie to popijajcie miłe Panie skrzy + pokrzywę kupione w aptece.Ja kupuję firmy Humawita ,dużo tabletek i włosy fajnie sie regenerują .Pozdrawiam :)
-
Kasiab
Dziękuje za życzenia.
Dziewczyny ja też farbuję. Tylko troszkę częściej muszę. 1,5 miesiąca to max i już muszę fryzjerka odwiedzać bo siwe włosy pojawiają mi się na lini czoła więc wyglada to "ekstra" :))
I jak kasiab pisze przestać się stresowac to przestaną wypadać :)))))
Buziaki dla wszystkich