Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
kasia
sorry za glupie pytania ale co oznacza pt1 ? ja nie miala mduzego jodu ale u mnie te oznaczenia sa inne wiec pytam z ciekawosci :) pt1 to dobrze czy zle z tego co sie domyslam to dobrze to nie podaje sie duzego jodu :)
-
Bulka601
Brałam 3 leki teraz biorę 6 :))a le te dodatkowe jeszcze przez 2 miesiące wstępnie. Pózniej zobaczymy. Pecha z operacja nie miałam bo wszystko było ok i tarczycy została usunięta tak ze nic nie świeciło na scyntygrafi szyi przed jodem tak ze ciagle ktoś pytał kto mnie operował. To ze przytarczyce nie podjęły pracy to się zdarza :) rzadko bo rzadko ale się zdarza. Tak jak na 100guzow tarczycy 2sa nowotworowe i tez miałam to "szczęście"ze moje były.
Sprawdziła, już ze w następnej wiosce jest centrum spa i robią aerobik wodny :) jak się kupi karnet na 10wejsc to wtedy wychodzi 23zl za wejście a bez karnety 35zl wejście jednorazowe. Musze spróbować i doprowadzić ten kręgosłup do normy :))
-
Jezus maria fasolko ile ty tych lekow bierzesz! mnóstwo. Cos pecha chyba mialas z ta operacja. Ja oprocz hormonow to kompletnie nic nie biore. Tego euthyoxu to tez masz duza dawke, no ale to to indywidualna sprawa organizmu ja biore 100/150 (na przemian) na razie a tez tak rok bedzie od diagnozy a 8 miesiecy od operacji.
-
Kasiab
Dziś chirurg naczyniowy mój powiedział tez ze neutrofile od migdałów. Nie podsuwałam mu odpowiedzi tylko zapytałam od czego a on od razu ze migdały.
Ja pytałam o terminy w 4 najwiekszych szpitalach w Poznaniu i nie ma miejsc.
U nas prywatnie około 3tys zł.
Ja euthyoxu mam 175 i 200 na zmianę codziennie. Do tego ta niedoczynność przytarczyc. A teraz przyplatalo się coś z krzepnieciem. D dimery miałam 0,5 i do tylu jest norma ale mój lekarz już mnie leczy. Dostałam myolastam, polocard 150 i neurolipon mlp 600. I za dwa tygodnie mam powtórzyć morfologię i d dimery. Myolastam biorę tylko pól tabletki na noc a i tak zamulona jestem rano. No i powiedział żebym spróbowała po 1/3 tej tabletki brać :))) dodatkowo mam skrzywienie kręgosłupa na odcinku krzyżowa lędzwiowym co daje mi "zaburzenia neurowegetatywne kończyn dolnych" i dlatego ten myleostam żeby nogi przez noc odpoczely. Dodatkowo mam pójść na basen, aerobik wodny i nosić buty na obcasach min 5cm:))) Już się śmiałam ze teraz będę jak w polskich serialach otwierać drzwi w szlafroku i szpilkach.
Jutro jeszcze z edno konsultuje wyniki. Może zmniejszy mi ten euthyoxu trochę.
Zobaczymy jak wyniki za 2tyg beda wyglądały. Ufam temu lekarzowi. W końcu to on mi znalazł zmiany na tarczycy i skierował do endokrynologa. :)) zawsze żartuje ze przez niego byłam operowania a ja mówię,ze to dzięki niemu :))!
To sobie popisałam dziś troszkę :p
Pozdrawiam
-
Dziewczyny jaką macie dawkę euthyoxu?
-
Basiu ja co prawda leczę się w Warszawie ale dziewczyny mają rację żeby iśc na jod to trzeba się przygotować odstawić hormony ustalić termin odczekać swoje nie ma tak od razu
Dziewczyny miłego wieczora
-
kosiab
dziekuje ci serdecznie ,juz szukam wypowiedzi Kini
Ja mam brodawkowego łagodnego poza linia ciecia:)
-
Fasola,
Nie ma za co. Wiem, ze terminy na usuniecie migdalow juz prawie wyczerpane bo moj siostrzenie ma miec usuniety w 3 duzych miastach tylko w jednym szpitalu bylo miejsce. Poszukaj w roznych szpitalach moze cos sie jeszcze znajdzie. Prywatnie to koszt ok.1, 6tys. (tyle w Lublinie).
-
Basia,
Kazdy ma chwile slabosci. Ja podbnie jak Bulka mialam dola miedzy operacja a jodowanie. Czekalam ok7 tyg., ostatnie 2 to praktycznie przelezalam na lozku gapiac sie w sufit, wstawalam tylko dlatego ze za chwile mial wrocic maz i obiad trzeba bylo zrobic. Sile icheci do wszystkiego odzyskalam w kilka godzin po lyknieciu ksulki z jodem. Dziwnie to mmozezabrzmi ale kapsulka z jodem leczy nie tylko raka a i nasz umysl. Glowa do gory, 24 czerwca juz nie tak daleko!!!
Co do leczenia to w Zgierzu jest tak - przyjazd w wyznaczonym terminie, w tym samym dniu badanie z krwi i dostaje sie kapsulke diagnostyczna, drugiego dnia, jodchwytnosc+usg, trzeci dzien wolny, czwartego ok.14 podaja jod i do izolatki do soboty, w pon.scyntygrafia calego ciala, wpis do domu. Przed przyjeciem do szpitala trzeba odstawic hormony na 4 tyg. lub jak sie jest swiezo po operacji nie brac ich do tego czasu.
Jak dokladnie jest w Gliwicach to nie wiem. Jesli dobrze pamietam, byla najpierw konsultacja 1 dzien, pozniej przyjezdza sie drugi raz na wlasciwe leczenie (jodowanie). Kinia byla w Gliwicach, rok temu wiec musialbys poszukac w jej postach z maj-lipiec jak to wygladalo doklasnie.
Jaki masz typ raka? Pytam bo przy PT1 nie podaje sie juz duzego jodu.
-