Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13027 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    Witam
    Jestem dwa tygodnie po operacji usunięcia całej tarczycy wraz z śródszyjnymi węzłami chłonnymi. Operowana byłam w Gliwicach,ale to dlatego,że jestem z okolicy i chciałam ,żeby całe leczenie odbyło się w jednym miejscu. Narazie czekam na wyniki histopatologiczne,z usg wynikało,że guzek około 13 mm, rak brodawkowaty. Niestety po operacji miałam gwałtowny spadek wapnia i wystąpiły objawy tężyczki.Wypis do domu z zaleceniem łykania 6 kapsułek Calperos , 3x magnez i 2x wit D3. Uff.

Ale mam pytanie odnośnie maści na blizny, użyłam contractubex, ale strasznie podrażnił mi skórę wokół rany, nie wiem czy za wcześnie zaczęłam używać, (strupków już nie mam), czy po prostu nie będę tolerować tej maści? Możecie mi coś innego polecić?
    Zdrówka dla Wszystkich:)
  • 11 lat temu
    Ona
    W moim wieku zaczyna sie przekwit a że wcześniej miałam różne perypetie z dolną częścią swojego ciała to teraz wychodzi i albo mam okres co tydzień albo nie mam parę miesięcy albo inne przeboje pewnie żebym się nie nudziła i za długo nie miałam spokoju
    Pozdrawiam
  • 11 lat temu
    bania

wspolczuje :/ a czemu dostalas po kilku miesiaczach (sorry jak o tym pisalas ale jakos nie kojarze) ?

kochana wiem co czujesz :/ ja ostatnio mialam okres za okresem ( po 6 dniach dostalam drugi) ale lekarz mowila ze jak mi sie skonczy po 7 dniach to mam sie nie przejmowac - trawl naszczescie 4 dni tak jak zawsze

• 11 lat temu
    Ona skardie ja nie mam doła ja się poprostu bardzo źle czuję dostałam okres po kilku miesiącach boli jak diabli leci ja z kranu w poniedziałek ide do gin i tak sobie tylko mysle że jak nie urok to ....... dziś najadłam sie tabletek i jes nieźle
    pozdrawiam gałą gromadkę miłego dnia
  • 11 lat temu
    bania

co sie dzieje ? czemu masz dola ? pamietaj jutro bedzie lepiej :)
  • 11 lat temu
    Witam
    Dziewczyny u mnie tez upały tropikalne prawie panują a moje samopoczucie do d......
    trzeba się ogarnąć trochę odpocząć może jutro będzie lepiej pozdrawiam serdecznie
  • 11 lat temu
    kasia

dzieki :) :)
  • 11 lat temu
    Fasola,
    To teraz masz juz 100% pewnosci od czego te neutrofile. Cena za usuniecie widze rosnie im bardziej na zachod ; o)
    Ja biore euthrox 125 4x w tyg. i 3x 100, przemiennie.
    Ja ze swoim endo tez zawsze sie smieje ze dostalam od niego najlepszy prezent z okazji slubu, bo diagnoze postawil tydz. przed.

Ona,
    To kwalifikacja TNM, sluzy do kwalifikacji zaawansowania nowotworow.
    T-tumor-ocena guza pierwotnego, im wieksza liczba (1, 2, 3, 4) tym wiekszy guz lub zajmuje wiecej okolicznych na rządów. Jesli opisane Tx-nie mozna ocenic guza, T0-nie ma dowodow na istnienie guza, Tis-rak in situ, rak ktory nie mogl spowodowac przerzutow.
    N-nodules-przerzuty w wezlach chlonnych. Nx i N0 - tak jak przy T; N1, 2, 3 i 4 - przerzuty do wezlow coraz odleglejszych od guza pierwotnego.
    M-metastases-przerzuty odlegle-narzadowe
    Oznaczenia dodatkowe najczesciej spotykane to
    p-ocena guza przez patologa
    w przypadku raka tarczycy a -guz po jednej stronie (jeden plat)
    b- guz po obu stronach (na 2 platach).
    Ta klasyfikacja jest troche modyfikowana w zaleznosci od rodzaju nowotworu, bo przy r.tarczycy 2 to guz 1-4cm, a przy innym raku moze byc juz 2-5.
    pT1-oznacza guz pierwotny oceniony przez patologa, do 1 cm.
    Ja mialam dokladnie pT1a (guz na jednym placie, 7mm).
  • 11 lat temu
    witajcie!!! Słonecznie:) ostatnie pytanie dziewczyny :) Ile trwa konsultacja konkretnie ile godzin? Mam byc miedzy 7,a 8 rano a powrotny autokar mam o 17 tej . Zdaze sie wyrobic Moze głupio sformuowalam pytanie?
  • 11 lat temu
    kasia

sorry za glupie pytania ale co oznacza pt1 ? ja nie miala mduzego jodu ale u mnie te oznaczenia sa inne wiec pytam z ciekawosci :) pt1 to dobrze czy zle z tego co sie domyslam to dobrze to nie podaje sie duzego jodu :)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat