Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Drogie Panie (i Panowie, bo może tu oprócz mnie jeszcze jakiś zagląda tylko nieśmiały i nic nie pisza ;-) ). W temacie blizny to z mojego doswiadczenia (3 zabiegi operacyjne) i rozmów z innymi pacjentami płyną wnioski nastepujące:
1. Blizna (jej wygląd) ewoluuje około 2 lat
2. Każdy pacjent ma nieco inny proces gojenia i zabliźniania rany.
3. Jeżeli ktoś smaruje bliznę maścią to mozna to robić dopiero po calkowitym wygojeniu rany.
4. Contracttubeks oraz Cepan (dostępne bez recepy są na bazie jakiegoś cebulowego wywaru i bardzo czesto uczulają po pewnym czasie stosowania) ja stosowałem contracttubex przez ok 2 tyg. po których byłem już mocno czerwony na szyi i swędziała mnie ona bardzo. Więc robiłem przerwę na około miesiąc i znowu smarowałem (mam tendencje do tworzenia sie grubych blizn, a ta maść w moim przypadku rozmiękcza bliznę i spłaszcza)
5. Stosowałem również maść z masy perłowej (No-scar) i zauważyłem, iż ona z kolei wybiela bliznę.
6. Jeżeli ktoś ma bardzo duże problemy z blizną powinien skonsultować się z dobrym dermatologiem, aby zaordynował odpowiednie, mocniejsze środki.
Pozdrawiam serdecznie
-
Basia, musisz mieć słodką krew:)))))
-
sierotka
nie zawsze tak sie czuje:) sa i te kiepskie dni, ale co wazniejsze? wiadomo zdrowie i walka z tym scorupiakiem, musle ze do krwi sie on nie dostaje? Nie wiem ? ,ale sie nie zadreczam czekam na 24 czerwca:). Milego :) U mnie idzie wytrzymac bo i chmurzy sie i słonce.Tylko te komary brrrrr a to dlatego ze tu zalało i ta powodz niedaleko mnie .to aja wyzerke komarzyce hah
-
Basia49 do 24 czerwca masz czas by odpoczywać ,fajne nastawienie masz ,takie to nie tylko połowa sukcesu ,ale wiecej.
Trafic do Gliwic to juz duzy sukces.
Pozdrawiam słonecznie upał u mnie:)
-
24 czerwca konsultacja Gliwice z dr. Barbara Jarzab, potem zadecyduja co dalej . Mam nadzieje ze przezutów nie ma :), że został usuniety podczas zabiegu łacznie z tarczyca a i konsultacja chirurgiczna bedzie tez nie potrzebna .Ale o tym pozniej:) A teraz kochane korzystajmy ze słonca ,a ono nam potzrebne:) Miłego Dnia:):):)
-
Anetta78 W Gliwicach są świetni lekarze ,świetny personel pomocniczy mąż miał tam radioterapię.Nie zamartwiaj sie bo wynik może byc dobry.Jak juz go otrzymasz ,to wtedy bedziesz działać.A teraz odpoczywaj.
Pozdrawiam goraco
-
Dziewczyny jutro jadę po wynik biopsji do Gliwic,jeżeli się potwierdzi brodawkowaty to po jakim czasie operują w Gliwicach? Mam tyle wątpliwości ,jakoś to wszystko do mnie nie dociera .
-
bania
no tak za nudno nigdy nie moze byc hihi u mnie jest tak samo jak nie jedno to drugie
anioszka
dla mnie lekarz endo i moj hirurg zabronili mi smarowac blizny czymkolwiek !!! powiedzialy ze wtedy wszystko najladniej sie zagoji :) miesiac musialam uwazac zeby zabardzo tego nie moczyc jak sie mylam - tylko piana w glowy jak ja splukiwalam mogla leciec na rane
u mnie wszystko super sie zagoilo :) nawet blizny nie widac
-
Anoiszka
odpusc sobie i niczym ie smaruj samo zejdzie. ja niczym nie smarowalam, i blizna jest ale delikatna a dopiero jest 8 miesiecy po operacj. Kiedys próbowalam olejki BIOOIL ale tylko podraznilo rane i sprawilo to odwrotny skutek do zamoerzonego pozdro
-
Anioszka
Mi lekarz powiedział że po operacji mam myć bliznę szarym mydłem i niczym więcej nie smarować ja nawet nie miałam maści żadnej a blizne mam niewidoczna ale jak tobie nie pomaga ta maśc to musisz ją odstawić dziewczyny napewno jeszcze cos ci doradzą jak tylko zagladną na forum
Pozdrawiam wszystkich serdecznie miłego dnia