Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13027 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    Drogie Panie (i Panowie, bo może tu oprócz mnie jeszcze jakiś zagląda tylko nieśmiały i nic nie pisza ;-) ). W temacie blizny to z mojego doswiadczenia (3 zabiegi operacyjne) i rozmów z innymi pacjentami płyną wnioski nastepujące:
    1. Blizna (jej wygląd) ewoluuje około 2 lat
    2. Każdy pacjent ma nieco inny proces gojenia i zabliźniania rany.
    3. Jeżeli ktoś smaruje bliznę maścią to mozna to robić dopiero po calkowitym wygojeniu rany.
    4. Contracttubeks oraz Cepan (dostępne bez recepy są na bazie jakiegoś cebulowego wywaru i bardzo czesto uczulają po pewnym czasie stosowania) ja stosowałem contracttubex przez ok 2 tyg. po których byłem już mocno czerwony na szyi i swędziała mnie ona bardzo. Więc robiłem przerwę na około miesiąc i znowu smarowałem (mam tendencje do tworzenia sie grubych blizn, a ta maść w moim przypadku rozmiękcza bliznę i spłaszcza)
    5. Stosowałem również maść z masy perłowej (No-scar) i zauważyłem, iż ona z kolei wybiela bliznę.
    6. Jeżeli ktoś ma bardzo duże problemy z blizną powinien skonsultować się z dobrym dermatologiem, aby zaordynował odpowiednie, mocniejsze środki.
    Pozdrawiam serdecznie
  • 11 lat temu
    Basia, musisz mieć słodką krew:)))))
  • 11 lat temu
    sierotka
    nie zawsze tak sie czuje:) sa i te kiepskie dni, ale co wazniejsze? wiadomo zdrowie i walka z tym scorupiakiem, musle ze do krwi sie on nie dostaje? Nie wiem ? ,ale sie nie zadreczam czekam na 24 czerwca:). Milego :) U mnie idzie wytrzymac bo i chmurzy sie i słonce.Tylko te komary brrrrr a to dlatego ze tu zalało i ta powodz niedaleko mnie .to aja wyzerke komarzyce hah
  • Basia49 do 24 czerwca masz czas by odpoczywać ,fajne nastawienie masz ,takie to nie tylko połowa sukcesu ,ale wiecej.
    Trafic do Gliwic to juz duzy sukces.
    Pozdrawiam słonecznie upał u mnie:)
  • 11 lat temu
    24 czerwca konsultacja Gliwice z dr. Barbara Jarzab, potem zadecyduja co dalej . Mam nadzieje ze przezutów nie ma :), że został usuniety podczas zabiegu łacznie z tarczyca a i konsultacja chirurgiczna bedzie tez nie potrzebna .Ale o tym pozniej:) A teraz kochane korzystajmy ze słonca ,a ono nam potzrebne:) Miłego Dnia:):):)
  • Anetta78 W Gliwicach są świetni lekarze ,świetny personel pomocniczy mąż miał tam radioterapię.Nie zamartwiaj sie bo wynik może byc dobry.Jak juz go otrzymasz ,to wtedy bedziesz działać.A teraz odpoczywaj.
    Pozdrawiam goraco
  • 11 lat temu
    Dziewczyny jutro jadę po wynik biopsji do Gliwic,jeżeli się potwierdzi brodawkowaty to po jakim czasie operują w Gliwicach? Mam tyle wątpliwości ,jakoś to wszystko do mnie nie dociera .
  • 11 lat temu
    bania

no tak za nudno nigdy nie moze byc hihi u mnie jest tak samo jak nie jedno to drugie

anioszka
    dla mnie lekarz endo i moj hirurg zabronili mi smarowac blizny czymkolwiek !!! powiedzialy ze wtedy wszystko najladniej sie zagoji :) miesiac musialam uwazac zeby zabardzo tego nie moczyc jak sie mylam - tylko piana w glowy jak ja splukiwalam mogla leciec na rane

u mnie wszystko super sie zagoilo :) nawet blizny nie widac
  • 11 lat temu
    Anoiszka
    odpusc sobie i niczym ie smaruj samo zejdzie. ja niczym nie smarowalam, i blizna jest ale delikatna a dopiero jest 8 miesiecy po operacj. Kiedys próbowalam olejki BIOOIL ale tylko podraznilo rane i sprawilo to odwrotny skutek do zamoerzonego pozdro
  • 11 lat temu
    Anioszka
    Mi lekarz powiedział że po operacji mam myć bliznę szarym mydłem i niczym więcej nie smarować ja nawet nie miałam maści żadnej a blizne mam niewidoczna ale jak tobie nie pomaga ta maśc to musisz ją odstawić dziewczyny napewno jeszcze cos ci doradzą jak tylko zagladną na forum
    Pozdrawiam wszystkich serdecznie miłego dnia

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat