Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13027 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    Macie racje tez czytalam te ksiazke, i jeden cytat utkwil mi w glowie "rak to nie wyrok, to tylko informacja" Rowież polecam te książke pozdrawiam wszystkich
  • 11 lat temu
    czesc kochani
    Facetow nam przybywa na forum hi hi. Mam pytanko. Jak czesto robicie sobie badania na TSH i T4? Radiojod mialam w 5 marca i od tamtej pory zrobilam sobie tylko raz 3 maja. THS wyszło 1.09 a T4 27.1 a norma jest do 22. Dla mojego lekarza to wszystko jest ok. Ja czytalam ze TSH powinno byc nizsze dla ludzi po raku. Czuje sie calkiem dobrze chociaz dlugo spie.

• "Antyrak" polecam jak najbardziej.
    Chociaż autor niestety już nie żyje (przed śmiercią napisał jeszcze książkę "żegać można się wiele razy" ) to wygrał wiele, wiele lat z chorobą i nawrotami. i udowodnił ze jedzenie, nastawienie i tryb życia mają wielki wpływ na nasze życie i zdrowienie.
  • 11 lat temu
    Hej, super forum i super klimat sie tu utrzymuje! Bardzo mi sie to podoba i dziekuje wszystkim za wpisy, ktore moglem przeczytac!

Dolaczam jako przedstawiciel plci meskiej, jestem po calkowitym usunieciu tarczycy z diagnoza raka brodawkowego, wynik histo: 1 x guz 5/7/8mm z przerzutami do wezlow chlonnych. Jutro jade do CO w Gliwicach na radiojod i wierze, ze bedzie dobrze!

Anioszka,
    Moja Endo tez nie kazala mi odstawiac hormonow, bo bedzie zastrzyk, wiec ide ta sama sciezka, co Ty.

Od zabiegu jade na eutyroxie, najpierw 125, pozniej 150, bo TSH bylo 19 po miesiacu, od latroxu rozni sie tym, ze nie ma zwiazkow pochodnych laktozy chyba, wiec lepiej znosi go wiekszosc ludzi, a przede wszystkim Ci, ktorzy maja alergie lub nietolerancje na laktoze (tak slyszalem, juz nie pamietam czy od endo czy od znajomej, ktora jest w temacie)

Motyl403,
    Pamietaj. ze tak jak tutaj pisza, na tego raka sie nie umiera lub inaczej, bardziej profesjonalnie, ta choroba nie ma wplywu na dlugosc zycia :). Jezeli mozesz, podejdz do psychologa, nawet na 1/2 sesje, jezeli nie mozesz, sa ksiazki, swietna napisana przez lekarza, ktory sam choruje na raka mozgu: Antyrak. Do tego pojawil sie Kod uzdrawiania, ktora dotyka bardziej sfery duchowo-emocjonalnej.

glowa do gory
    pozdrawiam wszystkich!
  • Mój 4,5 latek
    "Mamo pojedźmy na zakupy. Kupimy dla mnie basenik, dla Bafi kalmę, dla taty winko a dla ciebie sukienkę. Bo jak jesteś zakochana to musis nosić sukienki! A jesteś zakochana plawda? We mnie!"

:)))) miłego dnia wszystkim
  • 11 lat temu
    motyl403
    wszyscy tu mają rację nie ma co sie załamywać głowa do góry i czytaj wpisy napewno będzie dobrze a lekarze to z takimi rzeczami łatwo dadzą sobie radę nawet odpukać jak będą przerzuty to nie ma co się martwić i z tym sobie poradzą ja spotkałam dziewczyny z przerzutami i po prostu dostają drugą dawkę jodu i po kłopocie przechodzi więc faktycznie zaopiekuj się dzieciaczkami miło spędzajcie czas i myśl pozytywnie

Pozdrawiam całe forum miłego dnia i dużo radości
  • 11 lat temu
    motyl403
    Tak jak Ty mialam usunieta tarczyce w kwietniu. Po operacji Tsh mialam ponad 10 i 6 czerwca robilam ponownie badanie tsh i szok ponad 19. Ale bralam Letroxu 75, a teraz 150. Moze masz za niska dawke .I cud sie stał po podwyzszeniu dawki przeszły mi bole,a były mocne kosci i samopoczucie sie poprawiło i co najwazniejsze przestałam puchnac. Nawet waga sie utrzymuje . Konsultacje mam 24 czerwca w Gliwicach :)Porozmawiaj ze swoim Endo.
    Jakbys chciala pogadac moj skeyp.........barbara.lukomska

Pozdrawiam wszystkich
    miłego dzionka zycze
  • motyl403
    Mnie też bolały pachwiny po operacji a w zasadzie jedna po prawej stronie. Przed operacją miałem też ból pod pachą. Ale jeden i drugi ból ustąpił. Nie ma się czym przejmować. Być może organizm broni się przed jakąś infekcją nie związaną z rakiem. A jeśli pachwiny bolą Cię z obu stron (symetrycznie) to na pewno nie są to przerzuty. Wątpię, żeby rak jeśli już (a jest to rzadkość) rozrzucał się symetrycznie. A co do kręgosłupa... przerzuty do kości w przypadku tego raka są bardzo, bardzo rzadkie. Mam ulotkę z Gliwic na temat raków tarczycy i tam pisze, że brodawkowaty przerzuca się najczęściej do węzłów chłonnych i czasami do płuc ale ze względu na swoją niską agresywność dzieje się to rzadko. Więc tak sobie myślę, że na 99% nie masz przerzutów. A pisali coś w Twoich wynikach hist-pat o węzłach chłonnych, które prawdopodobnie też miałaś wycięte?
  • Krzysiek84
    masz rację, może mam jeszcze źle dobraną dawkę hormonu, teraz biorę 150 Letroxu, nie wiem czym on się różni, ale większość tu pisze, że biorą eutyrox. Jutro jadę do lekarza, może coś zmieni. A do tego mam hipokalcemię, niedobory magnezu, więc może to jest przyczyną.

Motyl403
    koleżanki mają rację, czytaj to forum, a na pewno znajdziesz odpowiedzi i pocieszenie w swojej chorobie.Ja już trzeci miesiąc czekam na konsultację w Gliwicach i to czekanie mnie wykańcza, ale jak pisał Krzysiek lipiec tuż tuż więc trzymaj się!
  • Motyl403

Czytałaś wcześniejsze wpisy na forum?
    Jak Cię najdzie dół to czytaj forum od początku :)))
    Może jesteś mniej aktywna przez operacje i rekonwalescencje i stad bóle kręgosłupa?
    Przy 4 dzieci to chyba nie ma czasu na czarnowidztwo zwłaszcza gdy musi się być matką i ojcem. To może zamiast myśleć nad tym co się stanie z dziećmi gdy Ciebie zabraknie pomyśl jak fajnie spędzić z nimi czas bo na tego raka nie umrzesz!,!, Nie dołuj się bo nie ma sensu! Głowa do góry!!!

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat