Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13027 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    fasolka super wiadomości tak trzymaj
    pozdrawiam całą gromadkę miło spedzajcie czas
  • Dzięki dziewczyny ;))))

Już czekam ponad rok aż moje przytarczyce się obudzą :)) może nadszedł ten dzień :))
  • 11 lat temu
    yunus79

witaj :)

bulka
    ja mam sprawdzane tsh i t4 i cala reszte :) lekarz uwaza ze nie ma potrzeby na czestrze badanie chyba ze zle sie czuje to sprawdza czy nic sie nie rozregulowalo - no i oczywiscie wszystko zalezy od tego ile czasu jest sie po diagnozie i czy udalo sie juz doprowadzic tsh do normy :) jesli tak co czesciej niz pol roku nie trzeba sprawdzac

ika70
    to ze ciagle sprawdzasz czy cos masz to normalna rzecz ja tez tak robilam hehe i to dosyc dlugo :/ potem to miejsce mnie bolalo wiec macalam wiecej i czesciej potem puchlo od dotykania a ja juz w panike wpadalam i lecialam do mojej lekarz - ona mnie raz a porzadnie opierdzielila i wytlumaczyla ze ten rak nie przerzuca sie od tak sobie z dnia na dzien !!!! i ze od macania szyji i calej reszty jest ona a nie ja !!!!! nawet nie wiesz ile razy bylam pewna ze wymacalam sobie cos nowego :/ a potem okazalo sie ze to nic takiego - ze albo wezel albo sciegno lub jeszcze cos innego hehe dzisiaj trzymam sie zdaleka od mojej szyji i powiem Ci ze to najlepsze rozwiazanie :) nawet jak cos tam mnie boli to nie sprawdzam bo wiem ze przez te pol roku od wizyty lekarza nic tam sie nie narobi :)

fasola
    super :) oby tak dalej :) moze juz niedlugo odstawisz to wszystko :)
  • 11 lat temu
    To świetna wiadomość Fasolko cieszę sie ze u ciebie wszystko idzie w dobrym kierunku. Oby tak zawsze bylo. :) Pozdrawiam całe forum
  • Dziewczyny mój chirurg naczyniowy jest genialny :)))

Morfolofgia mi się poprawiła, nawet neutrofile są już 1,48 a d-dimery spadły z 0,50 na 0,30 ale mało tego i najważniejsze: wapń miałam mimo leków 3razy dziennie przy dolnej granicy a teraz mam 2,48 a Max jest 2,50. Mam zejść z dawki i będziemy sprawdzać. Ale może być tak ze miałam za gęsta krew. A teraz jak mi rozrzedził lekami to dotarła nawet do tych wąziutkich naczyń i przytarczyce zacZely pracować bo do tej pory były nieukrwione albo bardzo słabo. noo!, nikt wcześniej na to nie wpadł. Teraz będziemy to sprawdzać kilka miesięcy zmniejszając dawki i zobaczymy czy teoria się sprawdzi ;))
  • 11 lat temu
    Dziewczyny nie panikujcie choć zdarzają się czarne myśli to trzeba z nimi walczyć i się nie dawać życie jest piękne i trzeba się nim cieszyc można robić tyle wspaniałych rzeczy i cieszyć się światem i tego życzę wam
    Fasolka twój synek jes supeg chłopak oj widzę że ci się nie nudzi znim ani chwilki i tak trzymać
    Całemu forum życzę miłych dni słonka i ciepełka pozdrawiam serdecznie
  • 11 lat temu
    Ja tez walczę z różnego rodzaju schizami, ciągle wydaje mi się, że gdzieś mam przeżutyqalbo nowego raka dotykam szyi, potem mnie boli, mam doła, później sobie racjonalizuję i znowu jest dobrze .Miłego weekendu życzę Całej Gromadce. Słoneczko pięknie swieci , więc cieszmy się z pięknej pogody. Pozdrawiam.
  • Renia6363

Ja jestem rok po operacji i jeszcze mi sie nie unormowało. Biorę 3xdziennie calperos1000 i 3razy dziennie alfadiol 1mg . Lekarze powiedział ze przytarczyce mogacsie obudzić do 2lat po operacji ale mogą sie nie obudzić nigdy :) fosfor mam ok cały czas.
  • witam wszystkich!
    Byłam dzisiaj u mojego endo i nareszcie zaczął ze mną rozmawiać. Potwierdził to, co pisaliście wcześniej, że przy tym raku, jeśli nawet wszystkiego mi nie wycieli, nie trzeba tak bardzo się spieszyć, bo on nie rozwija się szybko, jod sobie z tym powinien poradzić.
    Oczywiście nadal mam hipokalcemię, zwiększył mi jeszcze wapno, ale mam za dużo fosforu. Lekarz twierdzi, że to wszystko się unormuje, tylko trzeba na to czasu.

Potwierdzam, że to forum jest bardzo pozytywne i cieszę się, że tu trafiłam. Pozdrawiam!
  • 11 lat temu
    Motyl,
    Glowa do góry! Nie ma takiej opcji, że umierasz na tego raka. Poczytaj forum to przekonasz się sama.

Fasola,
    Fajny teksty ma Twój synek :o)

Bulka,
    Ja robie zawsze przed wizyta, a te ostatnio ma co 2-3 m-ce. Ja mam dobierana dawke to wizyty co 6 tyg i wtedy badanie. Zawsze mam robione tsh, czasami ft3 i ft4. Norma dla osób po raku na poczatku leczenia wynosi 0.2-0.4.

Yunus,
    Witaj.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat