Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13033 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    Ona cieszę się że wiedzie ci się dobrze
    Całej gromadce życzę miło spędzonego czasu ja zmykam bo obowiazków masa pozdrawiam
  • 11 lat temu
    Renia6363

Jestem własnie po konsultacji w Gliwicach :) Zwykłe badanie Usg ,krew no i szkielka. Mi na Usg wyszło ze nie musze miec jodowania ,operacja przeprowadzona super ,wycieto raka,ale no własnie to ale....Po ponownym przebadaniu szkielek okazalo sie ze to rak złosliwy ,a nie jak w 1 wersji łagodny. i nastepne ale... rak w sasiedztwie lini ciecia i gdyby nie to obeszło by sie bez jodowania .|Zapobiegawczo leczenie radjojodem :) 26 lipca mam sie zgłosic na Oddział i 30 lipca leczenie radjojodem w warunkach cyt. rh TSH. Nadal mam zazywac hormony. I wiesz co .. ciesze sie ze bede miala jodowanie bo psychicznie bede spokojna ( natura hipochondryka i panikary to JA)
    Sam pobyt na rejstracje, czekanie i wizyte to 5 godz. ,ale zaznaczam to w moim przypadku. Lekarka sama wyczytuje pacjentów i w czasie wizyty robi Usg.
    Ja wiem za ja juz jestem zdrowa ,wiem jestem przkonana ze wygrałam walke podczas operacji, ale 100% potwierdzenie dopiero po jodowaniu
    to tyle co do wizyty ,a co było potem no to napisze :) potem :):)
    Widzisz nie taki diabeł straszny jak go maluja:):) Wszystko bedzie O.K
    Pozdrawiam

• 11 lat temu
    Ona 26
    To u was w ogóle dużych dawek nie podają ? Bo jak maja człowieka wypuścić do domu jak promieniuje na kilka metrów. Izolatka jest niezbędna. Przecież mały jod moze nie wyleczyć wszystkiego.

• 11 lat temu
    bania

zapomnialam dodac ze lekarz powiedziala ze takie okresy jak ja mialam moga byc tez od nerwow :/ zawsze myslalam ze okres moze zaniknac od nerwow a okazuje sie ze moze byc tez na odwrot
  • 11 lat temu
    bania
    kochana juz sie melduje :) u mnie jak narazie wszystko ok :) bylam u ginekologa z moimi problemami i powiedziala ze mam narazie sie nie martwic :) jesli do wrzesnia dalej bede miala problemy z okresem to beda robili dalsze badania (biopsje i takie tam) ale odrazu powiedziala ze to pewnie nic takiego - no i naszczescie jak narazie wszystko jest ok :) wyniki wymazu ok :) teraz czekam na normalny okres i mam nadzieje ze juz nie bede miala takich przygod i obejdzie sie bez dalszych badan - moze to byl jedno razowu incydent -co do bobasa lekarz powiedziala ze nie potrzebuje rzadnych tabletek ani nic takiego - mialam tez pobrana krew na hormonki i w trzecim dniu okresu mam przyjsc jeszcze raz na pobranie krwi - bo wtedy wynik bedzie bardziej wiarygodny pozatym jestem troche zabiegana - ale to chyba dobrze :)
    u mnie taki upaly ze szok po 40 s - dotego ten wilgotny klimat tragedia !!!

dzieki za pamiec :)

motyl403
    robisz najwiekszy blad jaki tylko mozesz robic !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! szukasz informacji w necie :/ ale rozumiem Ciebie - sama tak robilam :/ tylko uwierz mi kochana nie wyjdzie Ci to na dobre !!!!!! ja tak sie naczytalam na necie ze mialam dola przez rok czasu !!!!!!
    i wierz co sie potem okazalo - ze prawie wszystkie informacje ktore wyczytalam na necie to jedna wielka BZDURA !!!!!!! rokowania mialam zupelnie inne niz bylo napisane w necie - leczenie tez bylo inne - nawet sama lekarz mi powiedziala potem ze ludzie kopiuja te bzdury z roznych stron - potem tworza swoja strone i powstaja takie beznadziejne informacje - pozatym kazdy dolozy na tych stronach jakies klamstwo od siebie i potem ludzie sie doluja :/ ja juz od 2 lat nie czytam rzadnych informacji z neta i uwierz mi wyszlo mi to na dobre :) jak masz jakies pytania pisz tutaj albo pytaj lekarza :)
    i pamietaj wszystko bedzie ok :)

bulka
    super mialas ta izolatke - u mnie wogole ich nie ma - dostaje sie jod i idzie do domku - no ale jestem pod wielkim wrazeniem jak u Ciebie to wygladalo :)

wiecie co mnie jeszcze zastanawia czemu w polsce podaja tak czestko jod ? ja mialam pierwszy jod w 2010 roku (bardzo mala dawka) a nastepny mam za 5 lat od pierwszego
  • 12 lat temu
    Bulka601

Nie ma porównania. Ja miałam 3łóżka w pokoju takim jak Twój, lodówki brak, woda swoja, toaleta ok ale prysznic na żetony. Tv był ( od prywatnego sponsora) z 5programami.
  • 12 lat temu
    Bułka ale nie życzę ci żebyś trafiła jeszcze kiedykolwiek na takie wczasy lepiej jedź do prawdziwego spa

Ona dalej się nie odzywa

Miłego wieczorka pozdrawiam
  • 12 lat temu
    Bania
    To było w marcu więc juz sie nalezalam 4 dni do gory brzuchem, przeczytałam wszystkie zaległe lektury. Pamietam ze mnie tak głowa wtedy bolała aż nie do wytrzymania. Lekarz powiedział ze to z braku hormonu. Gdyby nie ta głowa to rzeczywiscie jak w SPA hi hi
  • 12 lat temu
    BUŁKA masz jak na wczasach troche odpoczniesz i bedziesz zdrowa jak rybka ja tez bym chciała leżec w takich warunkach pozdrawiam i przesyłam buziaki
  • 12 lat temu
    motyl403

ty przestan szukac na necie !!!! bedziesz bardziej chora. to co opisuja dziewczyny powinno ci wystarczyc. Z tego taka nikt jeszcze nie umarł a jesli sa przezuty to i na to sa juz sposoby. Bylam taka sama tez szukalam az mnie ktos tutaj na tym necie dobrze potrzasnał i bardzo dobrze zrobił --Dziękuje!!! I jestem po konsultacji w Gliwicach )24,06. 2013) teraz 26 lipca jade na leczenie uzupełniajace jodem .Lekarka mi powiedziala zeby rak był utkany nie przy linii ciecia to nie trzeba by było jodowania, a tak zrobia mi jodowanie ale to tylko profilaktyka. Badania histo zostały ponownie zbadane. 1 wersja łagodny ,a Gliwice pisza złosliwy, ale sie nie martwie . Ja jestem zdrowa jak kazda z nas . Jod profilaktyka ew, zabicie pozostałosci po scorupiaku. I tak ci radze zdala od szperania na necie,bo bedziesz szukac sobie chorob nie istniejacych. Dlatego chudniesz bo czytasz głupoty wypisywane przez ludzi nie majacych problemow z tarczyca Jezeli nie wystrcza ci to forum ,a tutaj masz wiadomosci od ludzi co przeszli i przechodza to samo to radze zamknij kompa i wez ksiazke. Dzieki temu forum jestem madrzejsza i silniejsza ,bo z natury panikara i chipochondryczka. A ja mowie o sobie ,, stara i głupia,,Zobaczysz bedzie dobrze. :):):).

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat