Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13027 odpowiedzi:
  • Basia49
    Dziękuję, cierpliwie czekam na wizytę w Gliwicach. Cierpię podwójnie, bo właśnie mam syndrom opuszczonego gniazda, ostatnie dziecko wyjechało na zawsze, ale się nie daję, trochę daję popalić znajomym, i tak jak nie miałam dla nich czasu, to teraz nadrabiam. Jak na razie znoszą to cierpliwie, to działeczka u nich, to ploteczki, kawka itp. Można nauczyć się nic nie robić w pośpiechu i mieć czas dla siebie :) Hotel już sobie zarezerwowałam na 16 lipca w Gliwicach, a krótko przed wyjazdem przestudiuję jeszcze raz całe to forum, żebym wiedziała o co pytać. Będę się odzywać i napiszę co mi zaplanują. Serdecznie Cię pozdrawiam i też czekam na relacje, jak się w ogóle czujesz, jak znosisz to czekanie, buziaki :)
  • 11 lat temu
    Renia co u Ciebie słychac?
  • Pogoda się zrobiła i chyba wszyscy wypoczywają na łonie natury, bo cisza się zrobiła ...
    Serdecznie wszystkich pozdrawiam!
  • 11 lat temu
    Sława05 a gdzie byłaś leczona?
  • 11 lat temu
    Dziekuję!!!! kosiab

To jest miłe z Twojej strony . Bardzo przejrzyscie mi to wyjasniłas !!!

Pozdrowienia
  • 11 lat temu
    Basiu,
    może źle wytłumaczyłam. To rh tsh podaje się w zastrzyku- wywołuje to niedoczynność, pobiera się krew i oznacza to "znakowane" tsh w celu sprawdzenia czy jest gdzieś jakaś zmiana nowotworowa. Tą metodą wykrywa się nawet najmniejsze zmiany. Jod jest uzupełnieniem tej metody-wykryje zmianę i ją zniszczy. Główne działanie jodu ma polegać na niszczeniu, rh tsh na znajdowaniu zmian. Jody by zaczęło świecić na scyntygrafii musi być nagromadzony w odpowiednim stężeniu i takie malusieńkie zmiany mogą być niewidoczne. Rh tsh jest dokładniejszą metodą, a jod jest jego uzupełnieniem.
    Masz być kilka dni wcześniej bo musza porobić inne badania, podać zastrzyk, na drugi dzień pobiorą krew do oznaczenia i dopiero w drugiej dobie po zastrzyku podaje się jod. Nie wiem tylko czy będziesz miała 2 zastrzyki czy jeden. Ja miała kontrolę z rh tsh i wtedy dostałam dwa zastrzyki. Przy leczeniu uzupełniającym jodem nie wiem jak jest. Gdybyś miała mieć 2 zastrzyki to dostaje się je rano, dzień po dniu, nie są bolesne ani nie ma po nich najczęściej działań niepożądanych.
    Co do wartości Twojego tsh - dla osób po nowotworze zakres (szczególnie ważne na początku leczenia) powinie być na poziomie 0.1-0.2 by jeśli została jakaś komórka tarczycy (zawsze jakiś kikut zostaje) nie wzbudzić jej do pracy, a tym samym komórek rakowych.
    Mam nadzieję, że tym razem lepiej wyjaśniłam. Jak masz jeszcze jakieś pytania, wątpliwości to pisz.
  • 11 lat temu
    własnie mialam niedoczynnosc :) na poczatku czerwca moje tsh było 19mUl zwiekszono mi Letrox do 150 po badaniu tsh w Gliwicach w dniu 24 czerwca tsh 0.90 ulUml Juz sie pogubiłam hahah:)i lekarz mi powiedzial ze bede miala uzupelniajace leczenie radiojodem w warunkach rhTSH w dniu 30 lipca a mam sie zglosic wczesniej bo 26 lipca mam nadal brac hormon. Jasno mi powiedziala ze dostane jod. Juz nie łapie tego :):)
  • 11 lat temu
    Basia,
    normalnie możesz korzystać ze słońca po jodowaniu!
    rh TSH to rekombionowane tsh (takie zastrzyki dostawałam ja i Ona26 tylko bez jodowania, u nas to było kontrole). Dostaniesz zastrzyk aby wywołać niedoczynność, a potem podadzą Ci jod.
  • 11 lat temu
    bulka

I tak trzymaj :) pierwsza kontrola to najwiekszy stress ale bedzie dobrze jestem tego pewna :)

basia
    ja na slonce moglam wychodzic i to na ile chcialam :) dodam ze leczenie mialam latem wiec siedzialam sporo na sloncu :) pytalam o to lekarza to powiedziala ze nie ma zadnych przeciwskazan po jodzie
  • 11 lat temu
    Witajcie

Prosze powiedzcie mi jak długo powinnac unikac słonca po jodoterapii?, a moze to moje błedne myslenie. Dziwie sie alle ... mam przyjecie na 26 lipca na OTI w Gliwicach i leczenie uzupelniajace radjojodem w dniu 30 lipca w warunkach rh TSH. Co to wszystko znaczy?Przechodził ktos z was taka metode rhTSH,? prosze napiszcie jak to sie bedzie toczyc.
    Dzieki

Pozdrawiam i lece na rower :)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat