Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13027 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    Rozumiem, Ty jesteś leczona inaczej. Ale myślę, że nie ma co samemu bawić się w lekarza, tylko przy najbliższej wizycie, powiedz, że się niepokoisz, że Letrox Ci "nie służy" jak należy. Dawkę leku lekarz zawsze Ci może zmienić. Ja w każdym razie widzę, że im dłużej jestem leczona tym lepiej się czuję. Wszystko powoli wraca do normy, po tych wszystkich zawirowaniach.
  • 11 lat temu
    denim
    Tylko ja caly czas jestem na 150 Letroxu . przed jodowaniem tez jestem ,ale lekow mialam nie odrzucac ,dalej biore i dalej tyje:( Juz musle ze ten Letrox mi nie słuzy. Ale poczekam do jodowania to juz tylko 2 tygodnie moze wtedy zmienia mi dawke ,a jak nie w Polsce pojde do swojej Endo.
  • 11 lat temu

Krzysiek84
    Hej. Po jodowaniu miałam 2 tygodnie zwolnienia wypisane w szpitalu, a następnie kolejny miesiąc. Drugie zwolnienie dostałam od mojej endokrynolog. Można być zdecydowanie krócej na zwolnieniu, wszystko to są sprawy indywidualne, nasze samopoczucie, diagnoza lekarska. Ja strasznie dałam sobie w kość przed "jodowaniem". Do ostatniej chwili na nogach, kiedy to już dojście do przystanku było problemem. Nie polecam takich zachowań nikomu! I dlatego min. potem taka długa rekonwalescencja po szpitalu.

Basia 49
    Waga skacze. Ja po odstawieniu euthyroxu (przed jodowaniem) utyłam 5kg, a potem jak wróciłam do leku, natychmiast wróciłam do dawnej wagi. Spokojnie.
  • 11 lat temu
    Ratunku Pomocy !!!! :):)P):)

Jak to mozliwe nie jadłam w nocy a przybyło mi 2 kg :(
  • Basia49
    Dziękuję bardzo, pewnie spróbuję, po 30 latach pracy już mi się nie chce tam wracać :)
  • 11 lat temu
    Renia6363

Na rente to nie wiem jaka jest szansa,ale nie szkodzi złozyc wniosek . Zasiłek pielęgnacyjny napewno sie nalezy,ale tu trzeba tez stanac na komisje i otrzymac Orzeczenie o Stopniu Niepełnosprawnosci

pozdrawiam
  • 11 lat temu
    kobitki ja nie na temat

rozglasniam sprawe Oli ktora choruje na raka i potrzebuje pomocy - jesli mozecie udostepnijcie to na facebook - a jak mozecie pomoc bo bylabym BARDZOOOOO wdzieczna :)

https://www.facebook.com/CegielkaDlaOli
  • 11 lat temu
    fasola

pewnie ze mozesz :)
  • Dziewczyny czy ja mogę jechać nad morze na kilka dni?

Jod mam w listopadzie.
  • Basia49
    Bardzo Ci dziękuję za objaśnienia, długo je studiowałam ponieważ każdy szpital nieco inaczej oznacza.
    Będę teraz mądrzejsze pytania zadawała w Gliwicach. Serdecznie pozdrawiam.

Może ktoś wie, co z tym zwolnieniem lekarskim po jodowaniu. Czy jest jakaś szansa na rentę?

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat