Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13027 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    Krzysiek84
    Renia6363

to znalazłam moze wam pomoze
    wprowadzanych leków, czasem przeżycia pacjenta, częstością wznów itp.

System TNM bywa uzupełniany czwartą literą G (ang. grading) opisujący agresywność (dynamikę) rozwoju nowotworu złośliwego u poszczególnych pacjentów, w oparciu o kryteria złośliwości histologicznej.

TNM
    TUMOR – wielkość guza pierwotnego
    Tx – Nie można ocenić ogniska pierwotnego.
    T0 – Brak dowodów na istnienie guza pierwotnego.
    Tis – rak in situ, a zatem taki, który nie mógł spowodować przerzutów.
    T1, T2, T3, T4 – Kolejne stopnie rozwoju pierwotnego ogniska nowotworu, zazwyczaj im większa liczba, tym guz jest większy lub zajmuje więcej okolicznych narządów.
    NODULES – przerzuty w węzłach chłonnych
    Nx – Nie można ocenić przerzutów w węzłach chłonnych.
    N0 – Węzły chłonne bez przerzutów.
    N1, N2, N3, N4 – Przerzuty do węzłów chłonnych, coraz odleglejszych od guza pierwotnego.
    METASTASES – przerzuty odległe (narządowe)
    Mx – Nie można ocenić.
    M0 – Brak przerzutów odległych.
    M1 lub M2 – Są przerzuty odległe.
    Rozróżnienie przerzutów do węzłów chłonnych (N) i przerzutów narządowych (M) wynika z innej biologii rozwoju i rozsiewu choroby nowotworowej, zwłaszcza w odniesieniu do raków.

Dodatkowe oznaczenia

Niezależnie od tego klasyfikacja TNM zawiera dodatkowe oznaczenia, określające:

sposób oceny (metodę diagnostyczną):
    c (ang. clinical) – ocena metodami klinicznymi
    (i) (ang. image) – ocena metodami diagnostyki obrazowej
    s (ang. surgical) – ocena śródoperacyjna
    p (ang. pathological) – ocena narządu potwierdzona przez patologa
    a (ang. autopsy) – ocena pośmiertna dokonana przez anatomopatologa
    y – dodatkowa litera dla przypadków, w których zastosowano leczenie neoadjuwantowe (tzn. przed zabiegiem chirurgicznym zastosowano chemioterapię lub radioterapię).
    C (ang. certainty) – wiarygodność oceny w skali od 1 do 4, która zastępuje wyżej podane przedrostki c, s, p, i a
    L (ang. lymphatics) – obecność (1) lub brak (0) zatorów nowotworowych w naczyniach chłonnych
    V (ang. veins) – obecność (1) lub brak (0) zatorów nowotworowych w żyłach
    R (ang. resection) – czy nowotwór został usunięty radykalnie: resekcja w granicach zdrowych tkanek potwierdzona mikroskopowo (0), resekcja niekompletna widoczna mikroskopowo (1), resekcja niekompletna widoczna makroskopowo (2)
    W praktyce klinicznej spotyka się tylko oznaczenie "p". Między klasyfikacją TNM a pTNM występują subtelne różnice.

Przykłady
    Przykładowy zapis pT2 pN1 cM0

dla raka sutka oznacza: guz pierwotny o wielkości 2 do 5 cm (oceniony przez patologa), zajęte węzły pachowe (ocenione przez patologa), brak przerzutów odległych (określone metodami klinicznymi),
    dla raka tarczycy oznacza: guz pierwotny o wielkości 1 do 4 cm (oceniony przez patologa), zajęte węzły chłonne szyjne po tej samej stronie (pN1a) albo po obu stronach (pN1b) (ocenione przez patologa), brak przerzutów odległych (określone metodami klinicznymi).
    Tak jak w powyższych przykładach, należy zwrócić uwagę, że dla każdego nowotworu klasyfikacja TNM będzie wyglądała zupełnie inaczej, ze względu na odmienne warunki anatomiczne oraz inną dynamikę rozwoju. Dlatego dla różnych guzów wprowadza się różnego rodzaju modyfikacje (zwykle dodawanie po cyfrze oznaczającej stopień zaawansowania dodatkowych podkategorii a lub b), na przykład w czerniaku M1a oznacza przerzuty w skórze, tkance podskórnej lub odległych węzłach chłonnych, a z kolei M1b oznacza obecność przerzutów w narządach wewnętrznych.

Zaawansowanie choroby nowotworowej
    Skala rangowa zaawansowania choroby nowotworowej jest czterostopniowa:

I – nowotwory w najwcześniejszej fazie rozwoju (przeżycie pięcioletnie od 75 do 100% leczonych chorych)
    II – nowotwory w początkowej fazie rozwoju (przeżycie pięcioletnie od 50 do 75% leczonych chorych)
    III – n
  • Krzysiek84
    Nie umiem Tobie odpowiedzieć, bo jestem przed i mam te same pytanie, więc poczekam, aż ktoś się odezwie :)
    Ja z kolei mam pytanie, bo mój rak to pT3 NO, Krzysiek ma więcej literek , czym to się różni?
  • Witam ponownie :)
    Czy orientujecie się, jak długo po jodowaniu jest się jeszcze na zwolnieniu lekarskim? Tzn. Zakładam, że w sumie w Gliwicach pewnie posiedzę tydzień,a co po wypuszczeniu ze szpitala? Można chodzić do pracy?

Tak na marginesie mam nie odstawiać hormonów :D

A jak już się chwalę to się pochwalę moją klasyfikacją raka która wygląda tak: pT1N1M0. Czyli jak dla mnie super :D
  • 11 lat temu
    anetta

ja mialam bol przy przelykaniu okolo 2 tygodni - ale z dnia na dzien bylo coraz lepiej :)

co do snu - bardzo prawdopodobne jest to ze w tej chwili Twoje hormonki tarczycy (po operacji) szaleja i temu masz problemy ze snem :/ ja tez tak mialam calutkimi nocali lezalam i gapilam sie w sufit :/ ale jak juz lekarz dobrala mi dawke wszystko wrocilo do normy

moja mama tez ma problemy z hormonami tarczycy - i tez czesto narzeka ze nie moze spac w nocy

co do wagi - ja po operacji sporo schudlam - lekarz mi tlumaczyla ze jesli hormone jest juz dobrany idealnie to nie bedzie sie tylo :) duzo ludzi zwala tydzie na brak tarczycy - kiedys gadalam o tym z moja endo - to powiedzila ze to kompletna bzdura ! powiedziala tez ze ludziom bez tarczycy latwiej jest schudnac bo sa wprowadzani w lekka nadczynnosc - ja jestem po operacji 3 lata i nie przytylam :)

co do kawy - ja moglam jesc i pic co tylko chcialam odrazu po operacji :)

piszesz ze glos masz ok - to najwazniejsze - czyli struny nie zostaly uszkodzone :)
  • 11 lat temu
    Bardzo dziękuje za odpowiedz,jesteście super. Zazywam leki Calperos3x2, WitD 2x1, Magnez z b6 2x1 ,Hydrochlorothizad pół tabl 2 razy dziennie.Euthyrox125 ,wapno w surowicy miałam w normie ,tylko PTH poniżej normy ,mam leki zażywać do końca miesiąca i wtedy przed wizyta zrobić Wapń ,tsh i PTH. Dieta bezmleczna tez zlecona lekarza pytałam ,powiedział żebym przez tydz stosowała.Gdybym miałą jakies problemy to mam dzwonic do niego ,tylko ze to specjalista od nowotworu piersi ,operowana byłam w Katowicach ,przez świetnego chirurga ,blizna ma może z 10 cm,z głosem tez ok. Mam jeszcze pytanie ,jesli chodzi o przybieranie na wadze ,to kiedy zauważyłyście różnicę ?Ja na razie schudłam 2 kg ,ale przez problem z połykaniem bardzo mało jem ,zresztą apetytu tez mi brak. Jeszcze raz bardzo Wam dziękuje.
  • anetta 78
    z tego co wiem, większość osób ma 1 atak tężyczki i po otrzymaniu wapna, to się nie powtarza. Niestety ja miałam w sumie 8 razy taki atak, 3 razy w szpitalu i 5 razy w domu, mimo, że cały czas brałam wapno i byłam po operacji 2 tygodnie w szpitalu. Ale nauczyłam się minimalizowac skutki ataku, aby jak najmniej cierpieć i przetrzymałam to wszystko. Moje przytarczyce nadal nie pracują, ale biorę leki i ataków nie mam, tylko drętwienia. Ale to już można przeżyć. Życzę Ci dużo cierpliwości, to minie, wcześniej lub póżniej, pa
  • 11 lat temu
    anetta78
    Teraz będzie już z górki co dzień lepiej ja miałam problemy z przełykaniem ok 2 tygodni kupiłam leki nawilżające na gardło w aptece i przyniosło ulgę kawę piłam już na drugi dzień po operacji z tym że ja piję rozpuszczalną z mlekiem ale nie ma przeciwwskazań żeby nie pic na temat snu nic ci nie powiem bo ja po każdych tabletkach nawet gdy biorę apap to spie jak suślica w domu można chodzić bez opatrunku tylko jak sie wychodzi na dwór to trzeba mieć opatrunek tak ok 2 tygodnie przynajmniej ja miałam takie zalecenia a co do tężyczki to może pojawić się następny atak ale nie musi nie wiem co by tu jeszcze ci napisać trzyam kciuki żeby wszystko było super bez niespodzianek i żebyś szybciutko doszła do siebie

Całej gromadce buziaczki i miło spędzonego czasu pozdrawiam
  • 11 lat temu
    anetta78
    Problem ze snem pewnie jest wywołany stresem i reakcją organizmu na nową sytuację, pewnie dostałaś jakąś dawkę hormonu? Może to przez to? Opatrunek zmieniono mi 1 raz w szpitalu. Do domu wyszłam już bez opatrunku. Szwy rozpuszczalne. Mogłam się myć już normalnie.
    Dużo sił Ci życzę
  • 11 lat temu
    anetta78
    Pewnie już z każdym dniem będzie lepiej..Pierwsza doba chyba jest najgorsza. Problem z połykaniem miałąm przez ok 5 dni. Też miałam atak tężyczki, wyszłam ze szpitala(Gliwice) po 10 dniach! właśnie przez tężyczkę, obstawiona wapnem 6x calperos, witamina D 3xna dzień i 3 xmagnez B6. Po dwóch tygodniach robiłąm badanie na poziom wapnia ale przezde wszystkim na poziom parathormon i ten ostatni wskoczy mi w normy, więc endokrynolog zredukował wampno do 2xdziennie. Atak tężyczki może się powtórzyć jeśli: przytarczyce nadal nie podjęły pracy, a Ty nie zażywasz wapna, witD3. Tężyczka jest spowodowana spadkiem poziomu wapnia w surowicy krwi i to wywołuje mrowienia i skurcze. Co do kawy...przy takim niskim poziomie wapnia mialam zleconą dietę bezmleczną... Czyli kawa tak, byle czarna;)
  • 11 lat temu
    hej dziewczyny
    Jestem po operacji która odbyła sie w środe ,od piątku jestem w domu.Powiem szczerze że po tym co poczytałam w necie nastawiłam sie ze bedzie lepiej,chyba że ja jakaś wrazliwa jestem.Mam kilka pytan i naprawde nie mam siły szukac na necie,Po pierwsze jak długo utrzymuje się problem z polykaniem i bólem gardła? Czy mogę pic kawę?Czy to naromalne ze mam problem z snem? Jak długo zmieniac opatrunki?Czy jak miałąm atak tężyczki w szpitalu,to może pojawic się nastepny? wizyte mam wyznaczona na 31 lipca ,akurat mam urodziny tak że ciekawe jaki prezent mi sie trafi. Jak ktoś bedzie miał czas i ochote napisac ,będe bardzo wdzieczna

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat