Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
fasola1983
Wspaniale! Dajesz nam nadzieję, że to tylko przejściowe! Pozdrawiam!
-
Dziewczyny przez 13 miesięcy po operacji brałam calperosv1000 i alfadiol 1mg 3razy dziennie żeby ledwo utrzymać dolna granice normy poziomu wapnia.
Od 3 tygodni biorę te tabletki tylko 1raz dziennie i wapń 2,26 :))))
Usg szyi ok. Czyściutko. Pozdrawiam!
-
No mi tez kazali separowac sie przez tydzień od wyjścia z izolatki a od dzieci i kobiet w ciąży przez 2. Trzeba było unikać bliskiego kontaktu czyli przytulania, odstep tak na 1 metr, nie gotować dla innych przez tydzień, nie chodzić do roboty, i dwa razy splukiwac toaletę.
-
kasiab
Hej. Nie ukrywam, że trochę mnie zdziwiło co napisałaś, że po jodowaniu jest się "bezpiecznym" dla otoczenia. Tyle o ile. Wszystko zależy od dawki. Kapsułka diagnostyczna, spoko, można łyknąć i iść w świat. Ale po dużej dawce terapeutycznej to już nie tak hop siup. Przecież jak wychodzimy po 3 dniach z izolatki, to każdemu mierzą indywidualnie poziom naszego promieniowania. I w zależności od niej ustala się długość separacji od otoczenia. Ja miałam przez 2 tyg. nie zbliżać się do córki, a np. sąsiadka z łóżka tylko tydzień. No i trzeba być odpowiedzialnym, nie przebywać w jakiś większych skupiskach ludzkich. Kto wie, czy Pani obok w kinie nie jest w ciąży? Do sklepu można śmignąć, ale lepiej nie narażać ludzi na nasze towarzystwo, jak nie trzeba.
-
z serii "Ludzie dla ludzi.."
http://babskilondyn.com/?p=6531
miłej lektury. serce rośnie!!!
a kto ma konto na "fejsie" podrzucam link do zdjęć z efektami. Proponuję zaopatrzyć się w paczkę chusteczek przed oglądaniem. Moc wzruszeń!
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.518840931521460.1073741830.134532483285642&type=1
-
Witam
Z tym zwolnieniem to chyba jest tak co szpitasl to inaczej mówią w Warszawie po jodowaniu dostaje sie w zależności od dawki od 2 do 3 tygodni zwolnienia z pracy
Aco do tycia to my tarczycowcy mamy skłonnośc do zatrzymywania wody w organiźmie i stąd też może być przybieranie na wadze a dziewczyny mają rację im bardziej unormowane hormony tym lepiej się człowiek ma i mniej tyje
Pozdrawiam całą gromadkę
-
Hej,
Renia
na rentę nie ma szans za chorowanie na raka tarczycy.
Krzysiek,
wychodząc po jodowaniu jesteś bezpieczny dla otoczenia i możesz iść od razu do pracy. Pamiętam, że pytałam o to swojego lekarza prowadzącego z Zgierzu i usłyszałam od razu taka odpowiedź i by się nie martwić bo gdybym byłą "niebezpieczna" to zatrzymaliby mnie w szpitalu. To samo powtórzył mój endo.
Anetta,
co do chudnięcia po operacji to mi spadło 5kg.
-
Dzieki dziewczyny:):) za rade
-
basia49
mozesz tez poprosic lekarza o zmiane leku jak ci ten nie sluzy np na euthyrox albo na eltroxin
-