Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Witam wszystkich. Nie było mnie tu kilka ładnych miesięcy ale niestety problemy różne rodzinne nie pozostawiały mi zbyt wiele czasu na zaglądanie tu i wpisy. Nie wiem czy ktoś pamięta historię mojej siostry. Rak brodawkowaty, przerzuty do płuc. To działo się w styczniu. Wtedy na scyntygrafii świeciły jej się praktycznie całe płuca i okolice po wyciętej tarczycy. W styczniu przyjęła pierwszy jod, w lutym kolejny bo tak zadecydował lekarz prowadzący, kolejny jod był w sierpniu. Tyreoglobulina w styczniu wynosiła 150, w sierpniu 33 a teraz 0,coś tam :) Lekarz jest bardzo zadowolony z leczenia. Na scyntygrafii obszar tarczycy się już nie świeci, jedno płuco trzy punkciki a w drugim jeszcze deko więcej. Jednakże to jest scyntygrafia z sierpnia więc wierzę, że na dzień dzisiejszy skoro marker spadł tak ładnie to może i w scyntygrafii są zmiany na lepsze. Co do morfologii to ma za mało białych krwinek ale proponowano wizytę u hematologa który odpowiednio wszystko wyrówna. Reszta wyników TSH, wapń i inne badania z rozmazu są OK. Miała iść w zimę znowu na jod ale lekarz póki co zrezygnował bo ładnie się leczy i chce zobaczyć jak będzie bez jodowania. Od początku wierzyłam, że będzie OK i teraz tym bardziej w to wierzę. Musi być ok innego wyjścia nie ma.
Pozdrawiam wszystkich i życzę wszystkim szybkiego powrotu do pełni zdrowia.
Fasola1983 - wielkie gratulacje mam nadzieję, że kiedyś w przyszłości napiszę to o mojej siostrze :)
-
gery33
Jak będziesz miał wyniki, to się odezwij.
fasola1983
To masz super dietkę. ;))) Powoli wszystko wróci do normy. ;)
Pozdrowienia dla wszystkich!
-
Gery33
Kjak będziesz znał wyniki daj znać,.
Dziewczyny ja biorę probiotyki i nospe rozkurczowo. Do tego jem suchary i pije gorącą wodę, (odstawilam kawę i herbatę chwilowo, pije tylko ten prawie wrzątek) i jest dużo lepiej. ;)) kurczaczka gotowanego dziś zjadła mi było ok. W niedziele po warzywach gotowanych miałam straszne bóle i wzdęcia. Tsh zacznie spadać to i jelita się rozruszają ;)))
-
Witam wszystkich
Na USG stwierdzili ze mam jakiegos guza ale obstawiaja ze to krew mi sie zbiera z jednej strony tarczycy Tlumaczyli mi ze to tak jakbym mial siniaka na skorze i powinno samo zniknac. Pobrali mi probki tylko nie wiem co to bylo za badanie bo podobno nie biopsja a tez mi wbijali igle w tego guza i do dzisiaj mnie boli. Teraz czekam az wysla wyniki do drugiego szpitala i na wizyte. Pozdrawiam
-
Bułka
te wszystkie dolegliwosci mi sie nasiliły po jodzie. Zatoki i bóle głowy wyszły po jodzie. Cisnienie od 2 mcy mi tak skacze.Ja po samym jodzie czulam sie super ,moja kolezanka z sali tez ,ale po wypisie w domu wymiotowala. Takze widzisz u kazdej inaczej wszystko przebiega.To tak jak w powiedzeniu ...Jak nie sraczka to urok.... ale to pikus damy radę tylko trzeba troche czasu
-
Basia
A te twoje dolegliwości to masz po tabletce z jodem czy tak poprostu jako osobna dolegliwość? Bo fasola pisała ze to po tabletce z jodem diagnostycznym tak ja wzięło. Dobierze ze juz u was ok. Kurcze chyba oprócz raka to każdy chyba z nas ma jeszcze jakies inne schorzenia. Ja mam dopiero 35 lat i zawsze byłam względnie zdrowa dopiero od dwóch lat tak mi sie ze zdrowiem sypie. Teraz jak z rakiem sie uporalam to cigle mam te kłopoty z nosem. No cóż tak to w życiu bywa nie zawsze musi byc kolorowo. Pozdrawiam wszystkich. I zdrowka zycze.
-
angi
W Gliwicach jest tak ze wszystko co bierzesz do izolatki musisz wyrzucic, nie wiem jak w innych Osrodkach
-
rafcio
oto moje zalecenia po jodowaniu w Gliwichach
zalecana 7-dniowa kwarantanna od kobiet w ciazy i dzieci do lat 18 tu
nic po zatym
Jechalam pociagiem wiec unikalam tylko osob w zaleceniu. W domu mialam odstep 1 m od domownikow doroslych tez przez tydzien :) no i tyle
Bułka
tez mam dolegliwosci gastryczne biore na czczo tylko Nolpaza ,ale to nie wiele pomaga , na dodatek zgaga to ona mnie dobija. Teraz tez cisnienie ,ktore lecze juz 3 tabletkami moze te ostatnie juz beda ok.:)Po 3 miesiacach od jodowaniu Tsh mam na poziomie0,037 lekka nadczynnosc ,ale to ponoc tak musi byc i Eutyrox 150 w sobote i niedziele 75. wszystko ok tak mi powiedziala Endo,no i aby do grudnia tak sobie wyznaczylam wizyte u mojej Endo. Zaczełam uzywac Olej lniany i siemie to nie mam zaparc :) plus chociaz jeden w dobra strone.
-
Ona26
Dziś już lepiej. Sucharki i gorąca woda ;) dodatkowo nospa i probiotyki.
-
fasola - bardzo sie ciesze :)
co do problemow pokarmowych - trudno wsumie powiedziec bo kazdy organizm jest inny - moze Twoj tak reaguje na tabletke - znam osoby ktore po tabletce mialy mdlosci :/
gery
jak tam u Ciebie ?