Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
hej szybkie pytanie:czy skoro jestem tydzień po jodowaniu a prawie 2 miesiace po operacji moge wypic lampke szampana na urodziny?
-
ona26
Ja też się zaszczepiłam. Jak tylko dowiedziałam się, że nie mam tego wirusa, to od razu poszłam się szczepić. ;) Fakt droga ta szczepionka, przynajmniej w Polsce, no i trzeba 3 dawki przyjąć, ale jak ma to uchronić przed poważniejszą chorobą, to warto.
-
ania
jestem pewna ze wyniki beda dobre :) ja kiedys szczepilam sie na wirus HPV Ty nie mozesz ?
-
ona26
Profesjonalnie to się nazywa dysplazja małego stopnia. ;) A tak bardziej po ludzku są to drobne zmiany struktury nabłonka szyjki. Bardzo często są one spowodowane zakażeniem przez wirus HPV, ale ja go nie mam, bo robiłam test. Ginekolog ze specjalizacją onkologiczną powiedział mi, że u mnie te zmiany są tak małe, że nawet do zamrażania się nie nadają. Trzeba to tylko kontrolować. Co 3 m-ce cytologia i co jakiś czas kolposkopia. A wyniki muszą być dobre, bo jak na razie wystarczy mi tych złych. ;)
U Ciebie też wszystko będzie dobrze i za jakiś czas mam nadzieję pochwalisz się na forum, że zostaniesz mamą. :))) Czego Tobie z całego serca życzę! :)
-
aniew
no u mnie zawsze cos :/ ale wierze ze nastepny rok bedzie duzoooo lepszy :) usg wyszlo u mnie idealnie - mam spore problem z okresem ostatnio to mialam go co 5 dni a trawl az 7 !!!! stad te wszystkie badania - jak narazie lekarz nie wie co mi jest ale mowi ze to nie jest normalne - podejrzewa jakis tam syndrom (zapomnialam nazwe bo jest strasznie dluga) ale naszczescie powiedziala ze to nic groznego i ze jest to przypadlosc wielu kobiet - jak narazie nie wiadomo czy to napewno to bo czekam na reszte wynikow - teraz mam tez sprawdzane czy mam owulacje bo przy takich problemach moze ona wystepowac dosyc rzadko - co moze mi utrudnic zajscie w ciaze - ale jak wyniki potwierdza ze mam owulacje to w czasie staran o dziecko bede przyjmowala leki ktore pomoga mi miec owulacje co miesiac
kochana - a Ty o jakis zmianach mowisz u siebie ? trzymam kciuki za dobre wyniki :)
-
ona26
Ty to masz przejścia. Znowu jakieś badania. Rozumiem, że na jajnikach i szyjce jest wszystko w porządku. Ja akurat jestem teraz pod kontrolą, bo przedostatnia cytologia wyszła gorzej (zawsze miałam I grupę). W kwietniu miałam pobierane wycinki z szyjki, ale zmiany są tak drobne, że tylko co 3 m-ce muszę robić cytologię. Jutro właśnie się wybieram po wynik. Mam nadzieję, że nic tam się nie pogorszyło.
A tak poza tym, to wczoraj wróciłam z UK. Trzeba ogarnąć ważne sprawy. Dziś otrzymałam pismo z Min. Zdrowia i jest tak sformułowane, żeby normalny człowiek nie zrozumiał. ;))) No ale chyba wynika z niego, że mogę się zapoznać z całą dokumentacją i generalnie decyzja odmowna jest podtrzymana.
-
ale jak tu sie nie stresowac - w tamtym tygodniu mialam podejrzenie zmian na jajnikach macicy i szyjce macicy ! to czekanie mnie dobijalo !!!!! no i czeka mnie jeszcze mnustwo kolejnych badan
-
basia 49
tez walczylam z nadcisnieniem tak jak Ty :/ tak jak napisala kasia mowimy byc w nadczynnosci zeby nic nam nie odrastalo - ale ta nadczynnosc ma byc bardzo mala - jesli Twoje hormonki sa bardzo zle dobrane (zaduza nadczynnosc niz powinna byc u osob po raku lub bez tarczyc) to wtedy mozna miec nadcisnienie - ale skoro rozmawialas z lekarzem i powiedziala ze masz nie zmieniac dawki to domyslam sie ze wszystko jest dobrane tak jak trzeba i to nie od tego te wysokie cisnienie
u mnie endo wykluczyla wysokie cisnienie przez hormonki - a ja do dzisiaj nie wiem czemu mam ten problem :/
dostalam leki na cisnienie a one dopiero po pol roku zaczely dzialac ! lekarz nie ma pojecia czemu
tak wogole podejrzewaja ze mam to wszystko przez dlugotrwaly stress
-
Witam...........dzisiaj zaczynam czwarty tydzień bez euthyroxu....hmmm....nie wiem sama jak się określić....nie jest źle, tzn. jeszcze jeżdżę samochodem, a raczej zap....ierdzielam...spanie?...łapie...takie znużenie nazwałabym....ale zmęczenie przychodzi po ok 12.00-13.00...trochę zacinam się, brakuje mi słów, czasowe braki skupienia się nad wykonywaną pracą, takie nic nie robienie, brak zapału i piórka w d..., jak mam zazwyczaj....najgorszy jest tylko dla mnie mój nastrój......wkurza mnie wszystko, nazwałabym to dobitniej :-)....!!!!!!!!!!!!!!!!!!szukam dziury w całym, jednak nie dotyczy to wszystkich osób..hmmm.....a może, ja już tak mam??? ;-)...nic.....na chwilę obecną nie jest źle.....może spotkam kogoś na jodziku w Gliwicach (9 grudzień?)...pozdrawiam...i życzę miłego dnia
-