Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    Basia49,
    u nas właśnie mamy być w lekkiej nadczynnośc wywołanej sztucznie tabletkami nasz organizm będzie "myślał", że ma za dużo hormonu i nie będzie próbował go sam wytwarzać, a kikuty nie będą rosnąć.
    Co do nadciśnienia, to jeszcze odstaw sól!! A ciśnienie mierz zawsze w ten sam sposób po nawet 30 min.odpoczynku, o tej samej godzinie, na tej samej ręce. Pomiar powinno się robić 3x w odstępie co 2 minuty, przez 1-2tyg. Niestety w przypadku tych leków, które bierzesz a dokładniej Nedalu w połączeniu z Euthyroxem możliwe jest osłabienie działania Nedalu. Dodatkowo zbyt długa a czasami duża nadczynnośc też będzie nasilać objawy duszności i kołatania serca.
  • 11 lat temu
    fasola
    Dzieki za podpowiedz juz ja zastosuje:)
  • Basia49

Na wzdęcia i niestrawność polecam pić tylko i wyłącznie gorącą wodę. :)) Odstawić kawę, wszystkie herbaty, soki, zimną wodę itp.
    Pomaga serio! Mi już przeszło. Dieta lekkostrawna, odstaw surowe warzywa i owoce chwilowo. Z pieczywa tylko suchary. I codziennie wprowadzają jeden lub dwa nowe produkty żebyś w razie czego wiedziała co Ci szkodzi. (Ja zaczęłam od gotowanego kurczaka i było ok) do tego łykam probiotyk a jak miałam wzdęcia i bóle to łykałam nospe i nic więcej.
  • 11 lat temu
    basia49
    ale trafilaś porąbaną lekarke. Ja też mam jak wół, zeby utrzymywać od 0.1 - 0.4( co staram sie osiagnac to bo na razie mam 1.93) tak jak kolezanka napisala zeby tarczyca nie odrosła. Endo mi powiedziala ze tak ma byc TSH utrzymywane bylajmniej przez pierwsze kilka lat a potem sie zobaczy. Spróbuj moze zmienic lekaza albo chociaz skonsultuj sie z innym I zobaczysz co powiedza. bo tu zeczywiecie nic innego sie nie poradzi.
  • @Basia49 Podobnie jak Ty byłam leczona w Gliwicach. Na zaleceniach wypisowych po jodzie mam jak wół napisane TSH utrzymywać na poziomie 0,1 do 0,4 mU/l czyli w supresji, żeby nie był nawrotu choroby. Poczytaj sobie tutaj http://www.raktarczycy.blogspot.com/2013/10/tyroksyna-leczenie-hormonalne.html. Cóż Ci radzić, najlepiej zmianę lekarza, bo wątpie żebyś dostała inne zalecenia...
  • 11 lat temu
    Witajcie

Teraz ja was poprosze o zdanie :)
    Walcze z nadcisnieniem W piatek tydzien temu dostalam az 2 skierowania do szpitala diagnoza .> Cisnienie tetnicze. Wizyta na izbie przyjec okazala sie ze to wina hormonow zbyt wysoka dawka Eutyroxu w zaleceniach zmiana dawkowania i leki na nadcisnienie. Zadzwoilam do swojej Endo i podniesionym glosem mowi > Prosze mi nie zmieniac dawkowania Hormonu ,nie psuc mi leczenia. Tak tez zrobilam eutyrox 150 i sobota ,niedziela 75. Minal tydzien cisnienie 100)76 przy pulsie 78 do tego dusznosci.Na nadcisnienie biore Nedal 5mg i Aplo-Amlo 10mg raz dziennie. A jeszcze moje TSH to 0,037 lekka nadczynnosc.Wynik sprzed 6 tyg TSH 0,051. Moja Endo twierdzi ze my nie mozemy byc w nadczynnosci a sie okazuje ze ja wpadlam i dawkowania nie chce zmienic.No i jeszcze te wzdecia niestrawnosc. Co mi radzicie
  • 11 lat temu
    Teraz jakoś będą jej robić scyntygrafię i zobaczymy co i jak, ale ja wierzę, że to będzie dużaaaa poprawa a wręcz już prawie nic :) I bardzo z wielkim utęsknieniem czekam momentu kiedy napiszę: ONA jest ZDROWA!!! :) to już zbliża się dużymi krokami mam nadzieję.
  • 11 lat temu
    Ja25
    Ja też uważam, że skoro marker praktycznie 0, to Twoja siostra prawdopodobnie płuca już ma czyste. I niedługo napiszesz, że już jest zdrowa! :))
  • 11 lat temu
    ja

super :) skoro marker teraz wynosi 0 to juz pewnie nic tam nie ma :)
    moja endo tez kiedys leczyla chlopaka z przerzutami na pluca i powiem Ci ze dzisiaj jest zdrowy jak ryba :) a bylo to bardzooooo dawno temu
  • Ja25

Napiszesz, napiszesz ;)))
    pozdrawiam!

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat